In 2033 zou elektrisch vliegen met bereik van 800 km mogelijk zijn, stap jij in?

Een Nederlandse startup en zijn Franse partner willen in 2033 een elektrisch vliegtuig gereed hebben voor 90 passagiers en met een bereik tot 800 km. Een alternatieve energiebron zal aan boord beschikbaar zijn. Stap jij in?

Elektrisch vliegen in 2033? (@Freepik)
Elektrisch vliegen in 2033? (@Freepik)

Momenteel staat de technologie voor elektrisch vliegen nog in de kinderschoenen, erkent startup Elysian Aircraft. "Er vliegen wel kleine elektrische vliegtuigen met enkele .passagiers op hele korte afstanden". Ook worden hybride vliegtuigen ontwikkeld, die deels gebruik moeten maken van andere energiebronnen. Dat er met grotere vliegtuigen met een middellang bereik volledig gevlogen kan worden op elektriciteit, wordt door veel experts tot nu toe niet voor mogelijk gehouden.

De grootste drempel voor elektrisch vliegen is het gewicht van de accu's. Kerosine heeft een veel hogere energiedichtheid, en wordt gedurende een vlucht bovendien verbrand waardoor het gewicht van het toestel afneemt.

Vanwege het gewicht van de accu's werd tot nu toe aangenomen dat elektrisch vliegen met grotere toestellen niet mogelijk was, aldus Elysian. "Maar uit ons onderzoek bleek aan dat als er in het ontwerp aanpassingen worden gemaakt het mogelijk is om veel meer accu's te plaatsen zijn waardoor een groter vliegtuig mogelijk is, met een groter bereik."

Aan boord van het toestel zal een alternatieve energiebron aanwezig zijn voor de vereiste reservecapaciteit om te kunnen uitwijken naar andere luchthavens, indien noodzakelijk. 

1081 stemmen , laatste: 17-01-2024, 10:25