Wordt illegaal vuurwerk minder interessant als dat onder wet Wapens en Munitie valt

De politiek zit in hun maag met vuurwerkgooiende relschoppers tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was de Tweede Kamer al voor een strengere aanpak, bijvoorbeeld door illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen. Wordt illegaal vuurwerk minder interessant als dat onder De wet Wapens en Munitie valt?

Boem! (@kjparheter on Freepik)
Boem! (@kjparheter on Freepik)

De politiek wil geen totaalverbod op vuurwerk. Er zijn al verschillende soorten vuurwerk verboden, zoals losse vuurpijlen en knalvuurwerk. Bovendien hebben sommige gemeenten al een plaatselijk vuurwerkverbod ingesteld. Ondanks deze maatregelen wordt er nog steeds veel illegaal vuurwerk uit het buitenland geïmporteerd en afgestoken. 

Vorig jaar sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich al uit voor een strengere aanpak, bijvoorbeeld door illegaal vuurwerk onder de Wet wapens en munitie te laten vallen. Op die manier kunnen zwaardere straffen worden opgelegd, aangezien het vuurwerk immers als wapens wordt gebruikt en ernstig letsel kan veroorzaken. Momenteel wordt het bezit ervan alleen nog beschouwd als een economisch delict.

966 stemmen , laatste: 30-01-2024, 10:52