Moet Oekraïne in gesprek gaan over vrede, ook als Rusland de annexaties wil houden?

De meeste Nederlanders willen dat we Oekraïne financieel blijven steunen. Deze steun is minder onvoorwaardelijk dan in 2022. Moet Oekraïne de vredesbesprekingen gaan beginnen, zelfs als de Russen hun annexaties willen behouden?

Oorlog Rusland-Oekraine (@Pixabay)
Oorlog Rusland-Oekraine (@Pixabay)

Uit een peiling van  EenVandaag blijkt dat de helft (52 procent) van mening is dat we  moeten blijven steunen zolang de oorlog nog gaande is. Het draagvlak voor steun uit Nederland is wel iets afgenomen ten opzichte van vorig jaar: in september 2022 was nog 63 procent voor steun aan Oekraïne.

Volgens voorstanders is in het belang voor de rest van Europa dat Oekraïne zich staande weet te houden: "De volgende stap van Poetin is om nog meer landen te annexeren. Zo komt ook Nederland in het gedrang, want waar stopt deze idioot?"

Tegelijkertijd zijn er meer mensen die willen dat er vredesonderhandelingenworden gestart. Ruim 1 jaar geleden vond 20% dat Nederland druk moet uitoefenen op Oekraïne om op korte termijn te gaan onderhandelen met Rusland, nu is dat 31%. Zelfs als dat inhoudt dat Oekraïne hier delen van hun land voor moet afstaan.

882 stemmen , laatste: 11-03-2024, 19:57