FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 december 2023

Defensie stelt eerste 18 F-16-jachtvliegtuigen beschikbaar voor Oekraïne

Nederland stelt ten minste 18 F-16-jachtvliegtuigen beschikbaar aan Oekraïne. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer. Tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelenskyy eerder dit jaar deed Nederland al de toezegging voornemens te zijn dit te doen. Nu de ministerraad heeft besloten om de F-16’s gereed te maken en beschikbaar te stellen, kan personeel en budget worden toegewezen om de levering te gaan voorbereiden.

Aan dit nieuwe besluit ging de toezegging om F-16’s te leveren aan het Europese F-16 trainingscentrum in Roemenië vooraf. Dit centrum is vorige maand ceremonieel geopend door de Nederlandse en Roemeense ministers van Defensie.

Ollongren: “Met F-16’s kan Oekraïne zich beter verdedigen tegen Russische aanvallen. Ontzettend belangrijk, want de aanhoudende Russische agressie lijkt niet te stoppen. Daarom gaan we onverminderd door met onze steun aan Oekraïne.’’

Voor de uitvoer van militaire goederen geldt een vergunningsplicht, om ongewenst eindgebruik tegen te gaan. Dat geldt ook voor deze F-16’s. Buitenlandse Zaken toetst de toestellen daarom aan de criteria van de Europese Unie voor de export van wapens. Op basis daarvan besluit de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking of ze een exportvergunning toekent. 

Naast deze vergunningverlening zijn er nog een aantal criteria waaraan voldaan moet zijn, voordat de toestellen daadwerkelijk zijn te leveren. Het gaat dan bijvoorbeeld over opgeleid Oekraïens personeel en geschikte infrastructuur in Oekraïne.

Onderhoudsbeurt
Voor de overdracht aan Oekraïne worden alle toestellen onderworpen aan een inspectie en voor zover nodig een modificatie. Daarnaast hebben een aantal van de toestellen ook een grote onderhoudsbeurt nodig.

Drie Nederlanders aangehouden wegens extreem geweld drugsscene Spanje

Het Nederlandse Fugitive Active Search Team (FASTNL) heeft in Nederland op 8 en 22 november 2023 op verzoek van de collega’s van FAST Spanje drie Nederlanders aangehouden in verband met extreem geweld, waarschijnlijk naar aanleiding van een uit de hand gelopen conflict in het criminele circuit.

Het gaat om een man van 26 uit Vlaardingen, een van 31 uit Honselersdijk en een man van 35 jaar oud uit Rotterdam. Een vierde Nederlander, een man van 35 uit Hoek van Holland, kon op aanwijzing van FASTNL in Frankrijk worden opgespoord. Hij is daar door FAST Frankrijk op 10 november aangehouden. Naast de Nederlandse verdachten is er ook een Britse verdachte in het Verenigd Koninkrijk aangehouden.

Spanje verdenkt de mannen van ontvoering en marteling van een jonge Nederlander in mei 2023 in het Spaanse Fuengirola. Het 24-jarige slachtoffer werd urenlang vastgehouden en mishandeld.

Zijn ontvoerders amputeerden beide wijsvingers en maakten met een mes diep sneden in zijn voeten. Zij lieten hem bewusteloos achter in een afgelegen gebied.

Ripdeal
Het extreme geweld zou zijn gepleegd naar aanleiding van een ripdeal van een partij drugs ter waarde van 3,2 miljoen euro.

Spanje heeft om overlevering van de verdachten gevraagd. 

COA mag 200 asielzoekers onderbrengen in hotel Uden

De opvangorganisatie COA mag 200 asielzoekers onderbrengen in een hotel in Uden. Dit zijn er minder dan waarvoor de gemeente Maashorst eerder een vergunning verleende. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant legt de gemeente en het COA bovendien diverse voorwaarden op waaraan zij zich moeten houden.

De gemeente Maashorst gaf het COA eerder toestemming om 300 asielzoekers onder te brengen in het hotel. Omwonenden stapten daarna naar de civiele rechter en eisten dat er voorlopig geen asielzoekers in het hotel mogen worden ondergebracht. Zij willen eerst de mogelijkheid hebben om bezwaar te maken tegen dit besluit. Daar ging kort gezegd de rechtbank in mee.

De gemeente ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en het gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelde dat er eerst een omgevingsvergunning moet worden verleend voordat de asielzoekers door het COA mogen worden ondergebracht in het hotel. Die vergunning verstrekte de gemeente een dag later. De omwonenden maakten bezwaar bij de gemeente tegen dit besluit. Daarnaast verzochten ze de bestuursrechter om de vergunning te schorsen tot het moment dat de gemeente heeft beslist op het bezwaar van de omwonenden.

De voorzieningenrechter besliste woensdag 20 december jl. dat er 2 dagen later een inhoudelijke behandeling zou komen. Om de tijd te overbruggen nam de rechter een ordemaatregel. Dit hield in dat de vergunning in ieder geval werd geschorst en de asielzoekers voorlopig nog niet in het hotel mochten verblijven. Vandaag ging de voorzieningenrechter inhoudelijk in op de bezwaren van de omwonenden. Zij maken zich kort gezegd zorgen over de leefbaarheid in hun omgeving.

Beslissing voorzieningenrechter
Nederland kampt met een opvangcrisis. Een crisis die er vorig jaar was en waar je kon zien aankomen dat die nog heviger zou worden. Een crisis waar iedereen mee heeft te kampen: de mensen die in Nederland asiel zoeken, het COA, de gemeenten waar het COA onder hoge tijdsdruk en met veel spoed moet aankloppen en vervolgens ook de mensen die in de buurt van een AZC wonen. Die tijdsdruk, hoge nood en spoed leiden tot geschillen zoals deze. Geschillen waarbij de zorgvuldigheid van de besluitvorming maar ook de omgang tussen de gemeenten en de burgers onder druk komen te staan. Het is bijzonder jammer dat tot op heden de landelijke politiek er niet in is geslaagd om dit op te lossen.  

De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente in dit geval bij het verlenen van de vergunning te kort door de bocht is gegaan. Dit is echter op te lossen in de bezwaarfase. Gelet op de gebreken vindt de rechter het risico te groot om het COA de vergunning volledig te laten gebruiken. Daarom mogen er voorlopig maximaal 200 asielzoekers in het hotel in Uden worden gehuisvest. Daarbij legt de rechter een aantal voorwaarden op. Zo moet het COA zorgen dat er de hele dag en nacht een toezichthouder aanwezig is en dat de huisregels worden nageleefd. Een andere voorwaarde is dat het COA elke week een bewonersoverleg organiseert waaraan omwonenden uit alle omliggende wijken en buurten kunnen deelnemen. Ook moet de gemeente zorgen voor (politie)toezicht op de veiligheid in de directe omgeving van het hotel. Verder moet de gemeente direct handhavend optreden als er meer dan 200 personen in het hotel gehuisvest worden.

De gemeente en het COA gaven op vragen van de voorzieningenrechter aan zich aan de uitspraak te zullen houden. De rechter gaf de partijen daarbij mee dat ze pas over een maand opnieuw bij de rechter kunnen verzoeken om het aantal asielzoekers dat kan worden opgevangen zo nodig naar boven of naar beneden bij te stellen.

Vrijspraak grootouders van dood door schuld kleinzoon na hondenbeet

Een 68-jarige man en een 65-jarige vrouw zijn vrijgesproken van dood door schuld van hun 8 maanden oude kleinzoon. Die overleed twee dagen na een beet van hun hond in oktober 2019 in Diemen. De rechtbank oordeelt dat de strafrechtelijke schuld niet wettig en overtuigend kan worden bewezen.

De rechtbank stelt voorop dat er op 22 oktober 2019 een vreselijk ongeluk is gebeurd. Daarbij is de 8 maanden oude Robin in zijn achterhoofd gebeten door de Duitse herdershond van de grootouders. De baby liep daardoor ernstig hoofd- en hersenletsel op, als gevolg waarvan hij 2 dagen later overleed. Het is evident dat deze gebeurtenis op de ouders van de baby, zijn grootouders en alle andere betrokkenen enorme indruk heeft gemaakt en bij hen nog lange tijd gevoelens van machteloosheid en verdriet, maar ook van boosheid teweeg zal brengen.

Voorop staat dat schuld in strafrechtelijke zin anders is dan schuld in maatschappelijke zin. Dat wat gevoelsmatig als schuld aanvoelt betekent niet per definitie dat ook sprake is van strafrechtelijke schuld. Voor een bewezenverklaring van schuld is van belang dat de grootouders moesten kunnen voorzien dat bepaald gedrag onvoorzichtig zou zijn en tot bepaalde gevolgen zou kunnen leiden. 

Geen strafrechtelijk verwijt
Op basis van de feiten en omstandigheden staat vast dat de grootouders hun hond in de (directe) nabijheid van Robin hebben gelaten, zonder daarbij voldoende oog te houden op de hond, waardoor hij de kans heeft gehad om hun kleinzoon in zijn hoofd te bijten. Echter, de strafrechtelijke schuld kan niet wettig en overtuigend worden bewezen. Van aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en/of nalatig handelen, zoals is tenlastegelegd, is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake omdat het gedrag van de hond voor hen onvoldoende te voorzien was. De grootouders moeten dan ook worden vrijgesproken van dood door schuld. 

Geurstof in vrouwentranen vermindert agressie bij mannen

Er zit een stofje in de tranen van vrouwen die de gevoelens en het gedrag van mannen beïnvloedt. Het verlaagt de testosterongehaltes en de  agressie. Dit effect was al ontdekt bij muizen. Nu heeft een onderzoeksteam het ook bij mensen bevestigd.

Voor het onderzoek speelden zo'n dertig mannen een spel waarbij de tegenstander vals speelde. Dit zou agressie bij de mannen opwekken. Ze hadden de mogelijkheid om 'wraak' te nemen op hun tegenstander. De onderzoekers lieten de ene groep geagiteerde mannen aan vrouwentranen ruiken, de andere groep lieten ze aan zout water ruiken – zonder dat de mannen dit wisten. De groep die aan het traanvocht van vrouwen hadden geroken lieten bij ruim 40 procent een minder agressief spelgedrag zien. Ook een hersenscan toonde dit effect aan.

Waarschijnlijk hetzelfde effect op de tranen van kinderen
De onderzoekers concluderen dat tranen sociale chemosignalen bevatten. Ze vermoeden dat dit niet alleen geldt voor vrouwentranen, maar ook voor kindertranen. En de onderzoekers gaan er ook van uit dat het effect niet alleen bij mensen en muizen kan optreden, maar ook bij zoogdieren in het algemeen.

De tranen voor het experiment kwamen overigens van zes traandonoren. De onderzoekers kozen ze donoren die gemakkelijk konden huilen. De vrouwen keken vervolgens naar droevige films en vingen hun tranen op in een klein glazen flesje.

Halsema wil Extinction Rebellion niet op A10 maar op andere locatie: "Snelweg is te onverantwoord"

De burgemeester, politie en justitie hebben Extinction Rebellion (XR) verboden om te demonstreren op de A10 op zaterdag 30 december meldt AT5. Zij vinden deze plek onverantwoord als demonstratielocatie. In plaats daarvan mag XR actievoeren op het grasveld voor het voormalig ING-kantoor op de Amstelveenseweg, naast de snelweg.

De reden voor het verbod is dat auto's op deze plek op vijf rijbanen met honderd kilometer per uur rijden. Bovendien is dit deel van de snelweg een belangrijke aanrijroute voor ambulances die naar de spoedeisende hulp van het VUmc moeten. En het is een belangrijke route voor ander verkeer: het blokkeren zal dus voor lange files zorgen, ook op omliggende wegen.

Om deze redenen heeft de driehoek van burgemeester, justitie en politie XR verboden om te demonstreren op de A10.

Toch blokkeren
XR zegt ondanks het verbod nog steeds van plan te zijn om de snelweg te blokkeren: "De A10 is voor ons zo belangrijk", zegt een woordvoerder tegen AT5. "We hebben honderd keer bij het ING-hoofdkantoor en de filialen gedemonstreerd. Ze geven geen reactie, dus moeten we echt in actie komen. De burgemeester wil ons op de Amstelveenseweg, maar daar krijgen we geen aandacht. We willen dat heel Nederland weet dat ING de meest vervuilende bank van Nederland is."

XR heeft het hele land opgeroepen om juist bij het 'beeldbepalende' gebouw waar vroeger ING zat, de snelweg te komen blokkeren op 30 december om 12.00 uur. De actievoerders vinden dat de bank moet stoppen met het financieren van projecten waarmee fossiele brandstoffen uit de grond worden gehaald.

XR zegt ambulances wel door de blokkade te laten.

Giuliani vraagt faillissement aan na veroordeling tot betalen van miljoenen

De advocaat van de voormalige Amerikaanse president Trump, Rudy Giuliani, heeft faillissement aangevraagd. Giuliani heeft een Chapter 11 faillissementsbescherming aangevraagd. Hij schat zijn bezit op zo'n 10 miljoen dollar en zijn uitstaande schulden op zo'n 500 miljoen.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd gerechtelijk document. Giuliani werd vorige week veroordeeld tot het betalen van bijna 150 miljoen dollar aan schadevergoeding wegens het belasteren van twee verkiezingswerkers uit de staat Georgia.

Na de presidentsverkiezingen van 2020 beweerde hij ten onrechte dat de medewerkers stembiljetten voor de Republikeinse zittend president Donald Trump hadden weggegooid en valse stembiljetten voor de Democraat Joe Biden hadden meegeteld. De twee verkiezingsmedewerkers werden massaal bedreigd na de beschuldigingen van Giuliani en hebben hierop een rechtszaak aangespannen tegen hem. 

Darter Van Peer door op WK, Noppert uitgeschakeld

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace zijn donderdag de laatste twee eersterondepartijen gespeeld. Die werden in de middag afgewerkt, gevolgd door twee tweederondewedstrijden in de middag en vier in de avond.

In een wat gezapig eerste duel had de Noord-Ier Mickey Mansell weinig moeite met Zong Xiao Chen uit China, die hij met 3-2, 3-0, 3-1 versloeg. De wedstrijd erna was een stuk beter én spannender: de Engelsman Luke Woodhouse moest na een mooie partij het hoofd buigen voor de Nederlander Berry van Peer, die met 3-2, 2-3, 3-1, 2-3, 3-0 won.

In de tweede ronde speelde de Let Madars Razma tegen Mike De Decker uit België, die zijn opponent wel bij kon benen, maar die op de beslissende momenten telkens tekort kwam: 3-0, 1-3, 3-2, 3-2 voor Razma. Oud-wereldkampioen Rob Cross had het daarna één set lastig met de eerste Fransman ooit op het WK van de PDC, Thibault Tricole, die hij met 3-0, 3-2, 3-0 versloeg.

In de avond kwam het Engelse supertalent Luke Littler weer in actie, daags na zijn fenomenale debuut in de eerste ronde. Dit keer stond hij tegenover landgenoot Andrew Gilding, die hij met 3-2, 3-2, 0-3, 3-1 het nakijken gaf - zijn spel was wel iets minder indrukwekkend dan een dag eerder, maar ook met meer moeite trok hij de winst naar zich toe.

Danny Noppert mocht daarna aantreden tegen de Engelsman Scott Williams, maar kwam nooit echt lekker in zijn spel. Williams deed dat wel en met 3-2, 3-2, 3-1 stuurde hij de als zevende geplaatste Noppert naar huis. Gabriel Clemens moest daarna een set inleveren bij Man Lok Leung uit Hong Kong, maar herpakte zich gelijk weer en de Duitser won met 3-1, 3-2, 0-3, 3-0.

De Australiër Damon Heta sloot de avond af met een partij tegen Martin Lukeman uit Engeland en dat werd eigenlijk ook nooit echt spannend - of heel goed. Heta leverde set drie in, maar won met 3-2, 3-0, 1-3, 3-0.

Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken

Een recent Duits onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Urology International, onthult een opmerkelijke stijging van penisbreuken tijdens de feestdagen. Uit het onderzoek, uitgevoerd tussen 2005 en 2021, blijkt dat artsen aanzienlijk meer gevallen van dit soort verwondingen zien rond kerst in vergelijking met andere tijden van het jaar.

Uroloog Nikolaos Pyrgides van de Ludwig Maximilian universiteit in München, die het onderzoek leidde, wijst op "wilde seks" en "ongebruikelijke situaties" als belangrijke risicofactoren. Hij benadrukt dat vooral posities zonder direct oogcontact en ongebruikelijke locaties of affaires het risico op penisbreuken verhogen.

De onderzoekers analyseerden de ziekenhuisgegevens van 3421 mannen met penisbreuken en ontdekten dat tijdens de 51 kerstdagen van 2005 tot 2021, 40 van deze gevallen plaatsvonden. Dit suggereert een jaarlijkse stijging van 43% in penisbreuken tijdens kerst, vergeleken met normale dagen. Opvallend is dat de gemiddelde weekenddag bijna dezelfde frequentie aan penisbreuken toont als tijdens de kerstperiode.

Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken (Foto: Dall-E 3)
Feestdagen brengen onverwacht risico: toename in penisbreuken (Foto: Dall-E 3)

Steeds meer mensen laten medicijnen liggen vanwege kosten

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) slaat alarm over een zorgwekkende trend: steeds meer mensen halen hun noodzakelijke medicijnen niet op vanwege de hoge kosten. Dit fenomeen wordt dagelijks waargenomen door bijna de helft van de apothekers, een significante toename sinds het laatste onderzoek in 2019.

Patiënten laten medicijnen vaker liggen als ze deze zelf moeten bekostigen, vooral wanneer deze niet onder het standaard verzekeringspakket vallen. Dit wordt verergerd door bijkomende kosten zoals het eigen risico en de eigen bijdrage. Volgens de KNMP is deze trend zorgwekkend, niet alleen omdat het de gezondheid van de patiënten direct beïnvloedt, maar ook omdat het op lange termijn kan leiden tot duurdere medische behandelingen.

Deze situatie is vooral zichtbaar bij medicijnen zoals maagzuurremmers en supplementen als vitamine D en calcium, die sinds dit jaar niet meer standaard vergoed worden.

Steeds meer mensen laten medicijnen liggen vanwege kosten (Foto: Dall-E 3)
Steeds meer mensen laten medicijnen liggen vanwege kosten (Foto: Dall-E 3)

Vin Diesel beschuldigd van seksueel wangedrag door ontslagen assistente

Vin Diesel, bekend van onder andere de "Fast and the Furious"-films, wordt door een voormalige assistente beschuldigd van seksueel wangedrag. De incidenten zouden volgens haar in 2010 hebben plaatsgevonden tijdens de opnames van "Fast Five" in Atlanta.

Volgens de vrouw zou de acteur de vrouw hebben meegenomen naar zijn hotelsuite, waar hij haar tegen een muur zou hebben geduwd en haar zou hebben gedwongen tot ongepaste handelingen. Zo zou ze zijn penis hebben moeten vastpakken en zou Diesel zich voor haar ogen hebben afgetrokken.

Enkele uren na het vermeende incident zou de assistente ontslagen zijn.

Diesel ontkent deze beschuldigingen stellig en spreekt van "duidelijk bewijs" dat deze claims tegenspreekt.

Vin Diesel (Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vin_Diesel_by_Gage_Skidmore_2.jpg">Gage Skidmore</a>, <a href="https://creativecommons.org/licenses/b)
Vin Diesel (Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Nederland moet waarschijnlijk 320 miljoen extra aan EU betalen

Het lijkt erop dat Nederland in 2021 meer aan de Europese Unie (EU) moet afdragen dan aanvankelijk gedacht. Demissionair minister van Financiën, Sigrid Kaag, heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat Nederland 320 miljoen euro extra moet bijdragen. De exacte hoogte van dit bedrag is nog niet vastgesteld, maar de definitieve berekening wordt begin volgend jaar verwacht.

Deze onvoorziene toename in afdracht is te wijten aan een hoger dan verwacht bruto nationaal inkomen van Nederland. Als lidstaat van de EU is de hoogte van de afdracht afhankelijk van dit inkomen. Wanneer het nationaal inkomen hoger uitvalt, zoals nu het geval lijkt, resulteert dit in een hogere bijdrage aan de EU.

Deze stijging in het nationaal inkomen kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan voorzichtigere economische verwachtingen tijdens de coronacrisis, die uiteindelijk positiever uitvielen.

Nederland moet waarschijnlijk 320 miljoen extra aan EU betalen (Foto: Dall-E 3)
Nederland moet waarschijnlijk 320 miljoen extra aan EU betalen (Foto: Dall-E 3)

Man voor politierechter voor stempasfraude gemeenteraadsverkiezingen Roermond

Een 43-jarige man uit Roermond heeft enkele bewoners van een daklozenopvang in Roermond benaderd met het verzoek hun stempas af te geven. In ruil daarvoor kregen ze een tientje. De man moest zich dinsdag voor de politierechter verantwoorden. Hij wordt verdacht van het overtreden van de kieswet door stempasfraude te plegen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Roermond. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eiste een taakstraf van 80 uur en 1 maand voorwaardelijke celstraf.

Voormalig burgemeester Rianne Donders (CDA) van Roermond deed vorig jaar maart aangifte van het ronselen van volmachtstemmen, waarop het OM een onderzoek startte. Het OM heeft fraude met zes stempassen kunnen achterhalen. Voor zover bekend zijn de kiespassen niet gebruikt.

Tweede verdachte
Een andere verdachte zou de stempassen hebben ontvangen. De zaak van deze verdachte is vandaag aangehouden en wordt op een later moment verder behandeld.

De politierechter veroordeelde de verdachte vandaag tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

FOK! Wat een weer: buien maar wel rustiger

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken er talrijke buien van noordwest naar zuidoost. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. Aan de westkust zijn er aan het einde van de ochtend opnieuw zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u.

Vanmiddag is het eerst half bewolkt en trekt er een enkele bui over. In de loop van de middag neemt de bewolking toe gaat het van het westen uit op steeds meer plaatsen regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 11°C in het zuidwesten. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, later mogelijk weer hard. Aan de westkust zijn zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u.

Vanavond is het bewolkt met enkele buien. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk wat in kracht af.

Komende nacht is er veel bewolking en valt er op veel plaatsen regen. In het zuidwesten en westen is het droog. De temperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan de westkust hard tot stormachtig met kans op zware windstoten. In het noordoosten staat er minder wind.

Tot morgen!

                   

Het paradijs dat het Drauwenerzand heet (Foto: bondage)
Het paradijs dat het Drauwenerzand heet (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Prijzen koopwoningen bijna 1 procent lager dan jaar eerder

In november 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 0,9 procent lager dan in november 2022. De prijsdaling was opnieuw kleiner dan een maand eerder. Ten opzichte van oktober 2023 stegen de prijzen in november met 0,5 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 0,5 procent ten opzichte van oktober
Ten opzichte van oktober is de prijsindex bestaande koopwoningen in november met 0,5 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om en daalde de prijsindex tot juni 2023. Sindsdien stegen de prijzen van koopwoningen weer. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in november bijna 93 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in november
Het Kadaster maakte bekend dat het in november 15 248 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden zijn 162 838 woningen verkocht, ruim 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

In november was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 421 284 euro. De gemiddelde verkoopprijs kan een andere ontwikkeling laten zien dan de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. In tegenstelling tot de prijsindex, wordt er bij de gemiddelde transactieprijs geen rekening gehouden met kwaliteitsverschillen van woningen. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen kan daarom beter de prijsindex gebruikt worden.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 22 januari beschikbaar.

Nederlandse bevolking krijgt minder suiker en zout en meer vezels binnen

Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling (VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling)). Hoewel dit een aantal gunstige ontwikkelingen zijn, blijkt ook dat mensen van sommige andere voedingsstoffen nog te veel of te weinig binnenkrijgen.

De VCP (Voedselconsumptiepeiling) geeft inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken en vergelijkt dit met de voedingsnormen van de Gezondheidsraad. Het RIVM bracht dit in kaart op basis van het voedingspatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in de periode 2019-2021. De resultaten zijn vergeleken met de eerdere peilingen in 2007-2010 en 2012-2016. Deze peiling is voor een deel uitgevoerd tijdens de COVID-19-pandemie. Maatregelen tijdens deze periode kunnen invloed hebben gehad op het voedingspatroon en leefstijl.

Cijfers sluiten aan bij eerdere uitkomsten
De nieuwe cijfers sluiten aan bij de resultaten van de peiling van 2019-2021 over voedingsmiddelen die begin 2023 gepubliceerd zijn. Toen bleek onder meer dat de Nederlandse bevolking meer plantaardige producten is gaan eten, zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder suikerhoudende dranken is gaan drinken. Naast een ander eet – en drinkgedrag, kunnen uitkomsten ook samenhangen met veranderingen in de samenstelling van producten. Bijvoorbeeld omdat door de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) minder zout wordt toegevoegd. De peiling laat ook een daling van de alcoholconsumptie van vooral mannen zien. De Gezondheidsenquête laat ook een daling zien.

Gevolgen voor de gezondheid
Inname van meer vezels en minder suiker kan bijdragen aan het voorkomen van overgewicht en chronische ziekten. Minder zout is belangrijk voor een goede bloeddruk. De gevonden ontwikkelingen zijn dan ook belangrijk voor de gezondheid.

Vitamine D bij ouderen
Mensen in alle leeftijdsgroepen krijgen meer vitamine D binnen dan in de vorige peiling (2012-2016). Voor ouderen in de leeftijd van 70-79 jaar is de hoeveelheid vitamine D die ze binnenkrijgen nog laag. Voor hen geldt dat het belangrijk is om het supplementadvies voor vitamine D beter op te volgen. Als zij voldoende vitamine D in combinatie met voldoende calcium binnenkrijgen, vermindert dit de kans op botbreuken.

Vitamines en mineralen
Voor een aantal vitamines en mineralen worden bij sommige delen van de bevolking lage innames gezien. Dit is bijvoorbeeld het geval voor vitamine A, B2, B6, C en folaat. Bij mineralen geldt dit voor calcium, ijzer en kalium. Dit hoeft echter niet te betekenen dat dit direct zorgelijk is. Vervolgonderzoek, zoals voedingsstatusonderzoek, is wenselijk om hier meer over te weten te komen. Dat geldt ook voor enkele hoge innames van vitamines en/of mineralen.

Dader schietpartij Praag was student (24), 14 doden, tientallen gewonden

Bij de ergste schietpartij in de geschiedenis van Tsjechië heeft een 24-jarige student aan de Univerzita Karlova (Karels Universiteit) in Praag veertien mensen en verwondde talloze anderen. Ook de dader is dood, onderzoekers gaan ervan uit dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar een officiële bevestiging is er nog niet. 

Minister van Binnenlandse Zaken Vit Rakusan zei dat er geen bewijs is voor een verband met internationaal terrorisme. Volgens de politie werd de man vóór de schietpartij in Praag gezocht omdat zijn vader dood werd aangetroffen.

Volgens informatie van verschillende mediakanalen had de schutter zijn misdaad van te voren aangekondigd in een Telegram-groep. De Tsjechische regering riep 23 december uit tot een nationale dag van rouw.

“Ik kan momenteel 14 slachtoffers en 25 gewonden van deze verschrikkelijke misdaad bevestigen”, zei politiechef Martin Vondrasek. Alle slachtoffers werden in het gebouw gedood. Eerder werd gesproken over meer dan vijftien doden. Tien mensen raakten ernstig of levensbedreigend gewond, aldus het rapport. Volgens berichten in de media waren enkele van de slachtoffers medestudenten van de dader. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat een van de gewonden een Nederlander was.

De politiechef zei dat de gewapende aanvaller een “enorm arsenaal aan wapens en munitie” had. Het snelle optreden van de politie heeft een veel groter bloedbad voorkomen.

De politie doorzocht eerst het hoofdgebouw van de Faculteit der Letteren vanwege de dood aangetroffen vader van de schutter die daar een lezing zou bijwonen. Hij werd daar niet tijdig aangetroffen. De eerste meldingen over schoten kwamen rond 15.00 uur binnen en de politie was binnen twaalf minuten ter plaatse, aldus Vondrasek. Kort daarna werd het roerloze lichaam van de schutter aangetroffen. Volgens Vondrasek raakten geen agenten gewond tijdens de operatie. De politie ontruimde het gebouw en gebruikte een concertzaal aan de overkant van de straat als tijdelijk onderkomen voor de evacués.

Politiechef Vondrasek zei dat de dader zich waarschijnlijk had laten inspireren door een “soortgelijk geval” in Rusland afgelopen najaar. De krant 'Bild' en andere media melden dat de 24-jarige in een Telegram-groep had verwezen naar de zaak van een 14-jarige die in het begin een klasgenoot en zichzelf neerschoot met een jachtgeweer in Bryansk, Rusland.

De moorden zijn misschien niet de enige misdaden van de 24-jarige. Volgens Vondrasek gelooft de politie dat de schutter op 15 december ook een jonge man en zijn twee maanden oude dochter heeft vermoord tijdens een wandeling door een bos in het oosten van Praag.

De Tsjechische president Petr Pavel betuigde zijn medeleven aan de families van de doden. Hij bedankte de burgers via X voor het opvolgen van de instructies van de veiligheidstroepen. Zoals het staatshoofd aankondigde, heeft Pavel zijn huidige bezoek aan Frankrijk afgebroken om vervroegd naar Tsjechië terug te keren. 

Meer hierover: Meerdere doden en gewonden bij schietpartij Universiteit Praag

Nieuwe Argentijnse president Milei zet het mes in wet- en regelgeving

De nieuwe president van Argentinië Milei zet zijn beloften om in daden. 's Avonds presenteerde hij de eerste onderdelen van zijn 'schoktherapie' voor de economie en de samenleving. Duizenden gingen de straat op om te protesteren.

"Argentijnen! Vandaag is een historische dag voor ons land," begon Javier Milei stipt om 21.00 uur lokale tijd in een toespraak die door alle staatsmedia werd uitgezonden. Omringd door de ministers van zijn regering, besteedde de nieuwe president van het land ongeveer vijf minuten aan het veroordelen van het socialisme als de wortel van alle kwaad. Het had Argentinië naar een "economische hel" geleid.

Milei illustreerde deze "hel" met historische en statistische gegevens, vooral de buitenlandse schuld en de snel stijgende inflatie, en las tenslotte 30 punten voor die een radicale verandering teweeg zouden moeten brengen en van Argentinië weer een "wereldmacht" zouden moeten maken.

Nieuw plan voor 'alle sectoren van de economie'
Daaronder zijn: intrekking van de huurwetten, afschaffing van industriële subsidies, vergemakkelijking van privatisering, omzetting van alle staatsbedrijven in naamloze vennootschappen om ze vervolgens te privatiseren, versoepeling van de brandveiligheidswetten, liberalisering van de wijnmarkt, openstelling van de internetmarkt voor bedrijven zoals Starlink van Elon Musk, die Milei tijdens de verkiezingscampagne had gesteund. En voetbalclubs moeten naamloze vennootschappen kunnen worden als ze dat willen.

Volgens Milei omvat zijn plan in totaal 300 punten die invloed hebben op alle gebieden van de economie. De lijst is "un bomaso" - een "enorm ding", zeiden journalisten, terwijl burgers spontaan met tinnen potten de straten van Buenos Aires opgingen.

Een symbolische dag
Het is een programma dat velen zullen verwelkomen, maar waar ook velen zullen zich tegen zullen verzetten, volgens de oppositie. Zij hadden opgeroepen tot demonstraties op 20 december, omdat Milei een zeer symbolische dag had gekozen voor zijn eerste toespraak als president.

In 2001 liepen protesten tegen het neoliberale economische beleid op 20 december uit op dodelijke rellen. Meer dan 30 mensen lieten hierbij het leven. Dit werd gevolgd door een enorme toename van armoede en een nationaal bankroet. Deze dag wordt elk jaar herdacht.

Maar dit jaar is alles anders, zegt politicologe Victoria Raidou van de burgerrechtenorganisatie Cells: "Het bijzondere aan dit jaar is dat de jonge Milei-regering heeft aangekondigd dat ze het grondrecht op vrijheid van demonstratie zal veranderen in een strafbaar feit."

De minister van Menselijk Kapitaal kondigde aan dat demonstraties alleen op de stoep zijn toegestaan zouden en dat iedereen die wegen blokkeert zwaar gestraft zou worden voor het hinderen van het wegverkeer. In de middag hielden de demonstraties zich grotendeels aan dat bevel. De sfeer bleef rustig. Waarschijnlijk ook omdat president Milei pas uren later zijn 300-puntenplan aankondigde.

Milei, die in november werd verkozen, beloofde het land een "schoktherapie" toen hij op 10 december aantrad. De 53-jarige politieke nieuweling heeft de leiding genomen over de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika, midden in een ernstige economische crisis: de inflatie is opgelopen tot meer dan 160 procent en meer dan 40 procent van de bevolking leeft in armoede. De nieuwe regering heeft de nationale munt, de peso, al met meer dan 50% gedevalueerd. De eerste demonstraties tegen Milei vonden woensdag plaats in de hoofdstad Buenos Aires.

Van Oosters wondermiddel tot overlastgevende harddrug

In de late jaren '70 werd Amsterdam geconfronteerd met een epidemie. Onze hoofdstad werd een marktplaats voor een opkomende drug: heroïne. Vanuit Azië komen kilo’s onversneden heroïne op de markt en die vinden gretig aftrek, met als gevolg een toename van duizenden verslaafden per jaar. Amsterdam onderging een transformatie in het straatbeeld, met overlast van vele dakloze verslaafden, dealers en een toename in diefstallen.

Deze 'Andere Tijden' over de heroïne-epidemie, is in 2014 uitgezonden. De aflevering is in zijn geheel hier terug te zien.

Random Pics van de Dag #1135

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.