Gezondheidsraad: minder eiwitten uit vlees en meer uit planten, ga jij overstag?

Mensen halen nu ongeveer 60 procent van hun eiwitten uit dierlijke producten en 40 procent uit planten. De Gezondheidsraad is van mening dat het voor veel mensen en het milieu beter is om dat om te draaien. Ga jij deze eiwittransitie aan? 

Het moet voor mensen gemakkelijker worden om te kiezen voor meer plantaardig eten en om minder vlees op het bord te leggen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder voor veel mensen, concludeert de Gezondheidsraad.Als men de energietransitie aangaan en hun eetpatroon veranderen moeten ze wel goed opletten dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat geldt volgens de raad vooral voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven, maar ook voor mensen die te weinig eiwitten en/of energie binnen krijgen, door ziekte. 

Mensen halen nu ongeveer 60 procent van hun eiwitten uit dierlijke producten en 40 procent uit planten. De Gezondheidsraad heeft onderzocht wat er zou gebeuren als dat andersom was. Mensen zullen dan meer gezonde peulvruchten eten en minder rood en bewerkt vlees. Ze krijgen meer vezels binnen en minder verzadigd vet. “Het voedingspatroon verlaagt hierdoor het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker”, aldus de raad. Bovendien wordt de druk van voedsel op het milieu 25 procent lager. Dat effect kan groter worden als mensen minder voedsel verspillen.

De Gezondheidsraad adviseert ook om onderzoek te doen naar kant-en-klare vervangers van vlees, vis en zuivel in de supermarkten. “Deze producten bevatten namelijk vaak te veel toegevoegd zout of suiker”, maar er zijn geen harde regels voor.

918 stemmen , laatste: 07-02-2024, 20:26