De thuiswerkwet is weggestemd in de Eerste Kamer, vind je dat jammer?

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel voor de nieuwe thuiswerkwet van tafel geveegd. De wet 'Werken waar je wilt' zou het voor werknemers makkelijker maken om afspraken te maken over thuiswerken. Vind jij het jammer dat thuiswerk nu niet wettelijk geregeld is?

Thuiswerken (Beeld: DCstudio on Freepik)
Thuiswerken (Beeld: DCstudio on Freepik)

Als de initiatiefwet 'Werken waar je wilt' was aangenomen aangenomen hadden werkgevers niet zomaar een verzoek voor thuiswerken af mogen wijzen. Op basis van 'redelijkheid en billijkheid' wordt dan op dezelfde manier gekeken naar verzoeken over thuiswerken als naar wensen om meer of minder te werken.

Volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie heeft thuiswerken veel voordelen. Onderzoek toont aan dat het gevoel van zelfstandigheid leidt tot een hogere productiviteit en dat het bijdraagt aan een betere balans tussen werk en privé. Bovendien is thuiswerken duurzamer omdat je niet hoeft deel te nemen aan het verkeer.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW wordt er door veel bedrijven al goede afspraken gemaakt over thuiswerken, dus zou de wet niet strikt noodzakelijk zijn.

De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, SP, PvdD en ChristenUnie stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van SGP, JA21, FVD, PVV, VVD, BBB en 50PLUS stemden tegen. Dat betekent dat het wetsvoorstel door een kleine meerderheid is verworpen.

Tijdens een debat op 12 september in de Tweede Kamer toonden de meeste fracties zich positief over het voorstel, maar er waren ook twijfels over de noodzaak van de wet. Daarnaast waren er bezwaren tegen de extra regeldruk voor werkgevers om aan de wensen van werknemers te voldoen.

Het was te verwachten dat de wet in de Eerste Kamer op meer weerstand zou stuiten, aangezien de verhoudingen daar anders liggen dan in de Tweede Kamer. De partij met de meeste zetels, de BBB, had al aangekondigd tegen de wet te stemmen. 

657 stemmen , laatste: 03-10-2023, 14:01