Nederland is in een milde maar 'welkome' recessie, moeten er blij mee zijn?

Volgens de cijfers van het CBS zit de Nederlandse economie voor het eerst in drie jaar weer in een recessie. Volgens economen is een beetje krimp in een oververhitte economie eigenlijk welkom om de inflatie tegen te gaan. Moeten we blij zijn met de krimpende economie?

Recessie met benefits? ( Beeld : Freepik)
Recessie met benefits? ( Beeld : Freepik)

Volgens de eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is het tweede opeenvolgende kwartaal waarin de economie krimpt, waardoor we officieel in een recessie zitten.

Het is geen typische recessie met massale faillissementen en een groot banenverlies, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Het aantal faillissementen blijft laag en er is nog steeds een krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures blijft groter dan het aantal werklozen.

Van Mulligen benadrukt dat de huidige situatie eerder een periode van stagnatie is dan een economische afgrond. Hij ziet zelfs voordelen in een milde recessie, zoals het verminderen van de druk op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven gemakkelijker geschikte werknemers kunnen vinden.

Een beetje krimp in een oververhitte economie is eigenlijk niet erg, stellen de economen. "Het patroon is vergelijkbaar met vorige recessies. Maar het uitzonderlijk lage niveau van de werkloosheid en de arbeidsmarktkrapte zorgt nu voor een ander uitgangspunt", zegt ABN-econoom Van Huisseling. Zij noemt het afremmen van de groei "wel welkom" om de inflatie tegen te gaan. “Er is geen directe reden tot bezorgdheid”, legt ze uit. “Nederland heeft een sterk herstel doorgemaakt na de coronacrisis, zelfs sneller dan veel andere landen in onze omgeving. We nemen nu even een adempauze, maar dat betekent niet dat de economie er slecht voor staat.” Ze benadrukt dat consumenten nog nog altijd flink geld uitgeven. "Een festival, een dagje weg of naar een vakantiepark. Dat stimuleert de binnenlandse besteding"

383 stemmen , laatste: 20-08-2023, 09:26