Cel, werkstraf en carrière kwijt, worden BN'ers te zwaar gestraft bij zedendelict?

Thijs Römer is in een zedenzaak veroordeeld. Daarnaast kan hij zijn carrière vergeten. Ali B. en ideale schoonzoon Marco Borsato zijn al gecanceld na beschuldigingen voordat een rechtzaak is gestart. Worden BN'ers  onevenredig zwaar gestraft bij een zedendelict?

#METOO  (Beeld : rawpixel Freepik)
#METOO (Beeld : rawpixel Freepik)

De Nederlandse acteur Thijs Römer heeft zich gedurende een periode van zo'n 2 jaar schuldig gemaakt aan het online (hands-off) verleiden van drie minderjarige fans tussen de 14 en 16 jaar tot het plegen van ontuchtige handelingen. Verdachte heeft daarbij doorlopend misbruik gemaakt van het overwicht dat hij op de slachtoffers had, die erg tegen hem op keken of zelfs verliefd op hem waren. De aanvankelijk redelijk onschuldige contacten met de slachtoffers gingen in alle gevallen al snel over in seksueel getinte berichten, waarbij verdachte onder meer met hen besprak hoe zij konden masturberen (vingertips). In het verlengde daarvan verlangde verdachte van de slachtoffers dat zij foto's en/of filmpjes van zichzelf maakten waarop zij op seksuele wijze poseerden of seksuele handelingen bij zichzelf verrichtten. Alle 3 de slachtoffers hebben beschreven dat zij hier geen 'nee' tegen konden of durfden te zeggen omdat zij bang waren het contact met hun idool te verliezen. Verdachte heeft zich daarmee niet alleen schuldig gemaakt aan verleiding, maar ook aan het verwerven van kinderpornografie.

Aannemelijk is dat verdachte ook zogenaamde 'dickpics' aan de meisjes heeft toegestuurd. Juridisch is echter geen sprake van dwang, omdat niet blijkt dat onaangekondigd of onverhoeds is gebeurd. Van dit verwijt wordt verdachte daarom vrijgesproken.

Verdachte heeft tijdens de zitting verwezen naar de gevolgen van de #metoo-beweging voor de filmindustrie en naar de vrije seksuele moraal die in zijn beroepsgroep zou gelden. Nadat de meisjes voor het eerst met hun beschuldigingen naar buiten kwamen, deed Römer het af als totale onzin en dreigde hij de meisjes met een rechtzaak wegens smaad en laster. 

De rechtbank houdt er bij de bestraffing rekening mee dat de feiten inmiddels 6 jaar tot 8 jaar geleden gepleegd zijn, hoe begrijpelijk het op zich ook is dat slachtoffers soms pas jaren later de kracht en de noodzaak voelen om zich te melden. Daarnaast weegt zwaar mee dat, onder meer door alle media-aandacht, de impact van de strafzaak voor Römer en zijn gezin zeer groot is geweest. Om die reden zal de rechtbank een deel van de straf in de vorm van de maximaal mogelijke werkstraf (240 uur) opleggen. Aan Römer is een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. 

1060 stemmen , laatste: 19-08-2023, 08:47