Ben jij al geconfronteerd met een niet leverbaar geneesmiddel?

Apothekers waarschuwen dat het geneesmiddelentekort naar recordhoogte zal stijgen. Vorig jaar zijn 1514 geneesmiddelen tijdelijk niet leverbaar geweest, nu staat de teller al op 1179. Heb jij al misgegrepen in de apotheek?

Medicijn niet leverbaar? ( Beeld: Freepik)
Medicijn niet leverbaar? ( Beeld: Freepik)

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt al langer voor een groeiend aantal medicijntekorten. De Europese Commissie deelt deze zorgen en kwam daarom in april van dit jaar met maatregelen. Door aanpassing van de Europese geneesmiddelenwetten moeten medicijnen beter beschikbaar, toegankelijk en betaalbaarder worden.

Onder de nieuwe regels moeten farmaceuten intensiever gaan melden als er tekorten zijn of wanneer zij geneesmiddelen uit de markt nemen. Daarnaast moeten zij ook plannen gaan opstellen voor het voorkomen van tekorten. Door het introduceren van digitale bijsluiters naast de bestaande papieren variant, zal het ook makkelijker worden medicijnvoorraden door te sturen naar een land waar een tekort is. De patiënt is dan nog steeds verzekerd van de juiste informatie in de eigen taal.

778 stemmen , laatste: 10-07-2023, 20:09