Neem jij straks je eigen bord mee naar snackbar / afhaalrestaurant?

Per 1 juli mogen plastic wegwerpbekers en -bakjes niet gratis worden verstrekt. Klanten mogen ervoor betalen, maar er is een verplichting tot het aanbieden van een herbruikbaar alternatief. Neem jij straks je eigen bordje mee naar de snackbar?

Neem jij straks je eigen bord mee naar de snackbar? (Beeld: onlyyouqj on Freepik)
Neem jij straks je eigen bord mee naar de snackbar? (Beeld: onlyyouqj on Freepik)

Elke dag gooien we in ons land zo'n 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Onder druk van Europese wetgeving moet het gebruik van wegwerpplastics in Nederland fors worden terug gedrongen met 40 procent per 2026.

Plastic verpakkingen laten zich gemakkelijk herkennen maar de maatregel geldt ook voor 'verborgen plastic' zoals een plastic laagje in kartonnen drinkbekers en pizzadozen met een een plastic foamlaagje. Niet alleen de horeca heeft hiermee te maken. Ook voor de plastic verpakking van de maaltijdsalade in de supermarkt of het benzinestation moet straks worden betaald.

Het doel van de maatregel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. Maar de vraag is of dat echt gaat gebeuren. Veel kleinere bedrijven schakelen over op plastic-vrije verpakkingen. De grotere bedrijven zijn al enige tijd bezig om straks aan de regels te kunnen voldoen. Zo gaat McDonald's over tot eigen statiegeldbekers, naast de wegwerpbekers waarbij klanten straks de 'plastictoeslag' moeten betalen.

942 stemmen , laatste: 03-07-2023, 16:48