Jury: Hunter Biden schuldig aan overtredingen wapenwet

Een jury heeft de 54-jarige Hunter Biden, zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, schuldig bevonden aan het overtreden van de wapenwet op alle drie de punten waarvoor hij was aangeklaagd. Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat een kind van een zittende president is veroordeeld. Hunter loopt het risico om een gevangenisstraf te krijgen. Amerikacorrespondent David Hammelburg is echter van mening dat dit niet zo'n vaart zal lopen.

De jury in Wilmington (Delaware) deed er slechts enkele uren over om tot een uitspraak te komen, wat volgens Hammelburg erg snel is voor een juryberaad. Hunter werd beschuldigd van het liegen over zijn drugsgebruik bij de aankoop van een revolver in 2018. De aanklacht was gebaseerd op het feit dat hij crack gebruikte en verslaafd was aan drugs, wat illegaal was volgens justitie.

De mogelijke straf kan oplopen tot maximaal 25 jaar gevangenisstraf en een boete tot 750.000 euro, maar vanwege het ontbreken van een strafblad zal Hunter waarschijnlijk mild gestraft worden. Hoewel de advocaat van Hunter Biden het oordeel van de jury teleurstellend vond, benadrukte hij dat ze alle juridische mogelijkheden voor Hunter zullen blijven benutten. Hunter zelf gaf aan dat zijn teleurstelling kleiner was dan de dankbaarheid voor alle liefde en steun die hij de laatste weken heeft mogen ontvangen.

Joe Biden accepteerde de uitkomst van de rechtzaak en beloofde de rechtsgang te respecteren. Volgens Biden sr. overweegt zijn zoon om in hoger beroep te gaan. Hij zal in ieder geval geen gratie verlenen aan zijn zoon als deze veroordeeld wordt. 

Bij de Republikeinen overheerst een gevoel van rechtvaardigheid, zegt Hammelburg. "Zeker omdat Trump schuldig werd bevonden twee weken geleden."

Het is nog niet bekend wanneer de strafmaat wordt bepaald, normaliter is dat binnen 120 dagen.