FSB geeft het westen schuld van terroristische aanslag Moskou

Rusland geeft naast Oekraïne ook de westerse geheime diensten de schuld van de terroristische aanslag nabij Moskou. Het hoofd van de Russische binnenlandse inlichtingendienst, Bortnikov, zei dat men geloofde dat de westerse autoriteiten betrokken waren bij de voorbereiding van de islamitische aanval. De Oekraïense geheime diensten zouden er zelfs rechtstreeks bij betrokken zijn. 

Bortnikov leverde geen enkel bewijs voor zijn beweringen. Oekraïne verwerpt de Russische beschuldigingen. De Afghaanse tak van de terreurmilitie IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Ook westerse veiligheidsautoriteiten en deskundigen beschouwen dit als geloofwaardig. Niettemin beweren Russische functionarissen al dagen, zonder enig bewijs te leveren, dat Oekraïne erbij betrokken zou kunnen zijn. Kyiv wijst dit ten stelligste af.

Poetin leek iets gereserveerder. Hij zegt er op te vertrouwen dat de Russische procureur-generaal al het mogelijke zal doen “om ervoor te zorgen dat de daders de juiste straf  krijgen, zoals vereist door de Russische wet.” Maandag bevestigde Poetin dat de aanslag in Crocus werd uitgevoerd door islamistische terroristen. Tegelijkertijd maakte hij, net als dit weekend, duidelijk dat hij een Oekraïens spoor ziet.

De Wit-Russische president Loekasjenko weersprak indirect het Russische narratief dat de terroristen na de aanslag naar Oekraïne probeerden te vluchten. Loekasjenko zei in Minsk dat de verdachten tevergeefs hadden geprobeerd zijn land binnen te komen. Pas daarna gingen ze verder richting de Russisch-Oekraïense grens.

In Moskou is nog een verdachte in hechtenis genomen.
Volgens persbureau Interfax gaat het om een Rus, geboren in Kirgizië. Hij wordt ervan beschuldigd de terroristen vóór de misdaad een appartement te hebben verhuurd. De man is de achtste verdachte die is aangehouden. Bij de terroristische aanslag van vrijdag kwamen 139 mensen om het leven en raakten ongeveer 150 mensen gewond.