Staat er straks Fries op alle Nederlandse identiteitskaarten?

De provincie Fryslân onderzoekt de mogelijkheden om de Friese taal op identiteitskaarten te krijgen.

Gedeputeerde Eke Folkerts overlegt met de regering om dit op te nemen in de nieuwe wet voor identiteitskaarten die er over een paar jaar komt. Bij voorkeur zou de provincie Frysk ook op paspoorten en rijbewijzen zien, maar dat is wettelijk gezien nu niet mogelijk, aldus Folkerts in antwoord op vragen van de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Een haakje zoeken
"In de nieuwe wet voor paspoorten wordt alles gewoon een-op-een overgezet, daar is nu niets mogelijk. Maar bij de identiteitskaarten is die ruimte er misschien wel." Folkerts zegt nu "naar een haakje te zoeken" om het Fries erin te krijgen. De provincie en de regering onderhandelen momenteel ook over een nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer. "Daar zijn wel zaken hierover opgenomen, maar we zijn er nog niet helemaal uit, dus dat horen jullie later", zei Folkerts tegen Provinciale Staten. "Dit is wel hét moment om het weer op de kaart te zetten", zegt FNP-Statenlid Dinie Visser. "Eigenlijk is het beschamend. Nederland is tweetalig, maar er moet heel hard aan worden getrokken. Wij zijn hier al sinds 2019 druk mee bezig."

Naam, namme, name
De Nederlandse identificatiebewijzen zijn nu in het Nederlands, Engels en Frans. "Wij willen dat het standaard model verandert. Het Frans wordt dan vervangen door het Fries", zegt Visser. "En de volgorde verandert dan ook: Nederlands, Fries en dan pas Engels." In 2021 kwam er voor het laatst een nieuw model identiteitskaarten. In 2027-2028 gebeurt dat weer. "Op verschillende bestuurlijke niveaus zijn er uitspraken gedaan dat het Fries als tweede rijkstaal gelijkwaardig moet worden behandeld. Dus er zou geen enkele reden moeten zijn waarom dit niet kan", aldus Visser.