F1: Uitslag Grand Prix van Australië

De Grand Prix van Australië in de Formule 1 is zondag níet gewonnen door Max Verstappen. De Red Bull-coureur haalde zelfs de finish niet in Albert Park in Melbourne, nadat zijn rechterachterrem het al na krap anderhalve ronde begaf. Carlos Sainz pakte de derde zege uit zijn loopbaan, amper twee weken na een blindedarmoperatie.

Verstappen kende een prima start, maar Sainz haalde hem al snel buitenom in, aanvankelijk leek dat door een klein foutje van de Nederlander te komen. Amper een ronde later kwam er echter rook uit de achterkant van de Red Bull en al snel bleek er iets niet in orde te zijn bij de rem. Verstappen reed de auto naar binnen, waarbij er nog een stuk remschijf ontplofte, en kon zich om gaan kleden - de eerste uitvalbeurt voor Verstappen na 43 finishes op rij, allemaal in de punten, sinds hij met een brandstoflek was uitgevallen in nota bene Australië in 2022.

Zo was er plotseling hoop voor een mooie race, maar daar had de indrukwekkende Sainz natuurlijk minder behoefte aan. Hij reed nagenoeg de hele race zonder problemen op kop, alleen teamgenoot Charles Leclerc kon een beetje in de buurt komen, en pakte na Silverstone 2022 en Singapore 2023 zijn derde Grand Prix-zege en gezien zijn fysieke gesteldheid wellicht wel de mooiste overwinning in zijn carrière. Teamgenoot Leclerc finishte als tweede, maar die finish gebeurde tijdens een virtual safety car: in de slotronde ging het mis voor George Russell.

Russell was met Fernando Alonso in gevecht om plek zes, maar bij het aanremmen verkeek hij zich op de Spanjaard, die even wat meer op de rem van zijn Aston Martin tikte. Russell ging de fout in, raakte de bandenstapel en kwam op zijn zijkant terecht, maar was verder wel in orde. Alonso en Russell mochten zich na afloop komen melden bij de stewards, de uitslag van dat verhaal is nog niet bekend.

Achter de Ferrari's was uiteraard nog één podiumplek te verdelen, die ging naar Lando Norris. In zijn McLaren mocht hij teamgenoot Oscar Piastri al vrij vroeg passeren, waarna de Engelsman liet zien dat het de juiste keuze was: hij werd op zes seconden derde, bijna een halve minuut voor Piastri. Sergio Perez was wellicht wel de schlemiel van de race, buiten Russell: de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen had totáál geen tempo te pakken en werd vijfde op een bijna beschamende achterstand van 56 seconden ten opzichte van Sainz.

In het achterveld werd vooral wat gestreden tussen de Alpines en de Kick Saubers en kwam Lewis Hamilton niet tot een finish: zijn Mercedes gaf de geest.

De volledige uitslag is hier te vinden.

Update 10.20 uur
Inmiddels is duidelijk dat Alonso twintig seconden tijdstraf aan de broek heeft gekregen, omdat hij volgens de stewards voor gevaar zorgde met de manier waarop hij de bocht waar Russell crashte benaderde. De Spanjaard valt daarmee terug naar plek acht, achter Lance Stroll en Yuki Tsunoda.