Onderhandelingen wapenstilstand en vrijlaten gijzelaars: Mossad-baas in Qatar

In Qatar zijn nieuwe onderhandelingen begonnen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van gijzelaars. De Israëlische tv-zender N12 meldde dat het hoofd van de buitenlandse geheime dienst Mossad, David Barnea, een ontmoeting had met bemiddelaars in het emiraat.

Het Israëlische oorlogskabinet heeft zondagavond laat het vertrek van een delegatie onder leiding van Barneas naar de Golfstaat goedgekeurd. In de hoofdstad Doha proberen bemiddelaars Qatar, Egypte en de VS de onlangs vastgelopen gesprekken over een tijdelijk staakt-het-vuren en een uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen op gang te helpen.

Hamas presenteerde recent een nieuw voorstel aan bemiddelaars. Daarin eist Hamas niet langer dat Israël de oorlog beëindigt voordat de eerste gijzelaars worden uitgewisseld. Hamas kwam met het nieuwe voorstel dichter bij de inhoud van een meerfasenplan dat de bemiddelaars enkele weken geleden hadden voorgesteld en dat is aanvaard door Israël. Omdat Hamas nu enkele stappen heeft gezet, is Israël klaar om voor het eerst in twee weken deel te nemen aan de indirecte bemiddelingsgesprekken in Qatar.