Communistische jongerenbeweging op UvA: 'Voor studenten die actie willen'

De Communistische Jongerenbeweging (CJB) opende onlangs hun afdeling aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens de oprichter hoognodig, omdat studenten tegen veel problemen aanlopen. Deze week organiseerden ze hun eerste discussieavond met als thema menstruatiearmoede: "Een serieus probleem op de UvA", aldus oprichter Rafael Mallagoli. Zo meldt AT5.

Onder het genot van een biertje luisteren de aanwezige studenten naar een presentatie, georganiseerd door twee leden van de CJB. Het onderwerp van de eerste avond is volgens oprichter Rafael Mallagoli een logische keuze: "Menstruatiearmoede is wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatie producten aan te schaffen. Dat is een serieus probleem dat aanwezig is op de UvA, dus we willen met mensen in gesprek gaan", zegt hij.

De jongerenbeweging is verbonden aan de Nieuwe Communistische Partij Nederland. Het is voor het eerst dat deze tak zich aan de UvA vestigt. Dat was volgens Mallagoli hoog nodig: "Studenten hebben te maken met een lastige economische situatie, vanwege hoge schulden. Ze komen moeilijk aan een huis, kunnen steeds minder goed hun eigen studie betalen. Er zijn studenten die in actie willen komen en wij willen als communistische organisatie een platform bieden."

De jongerenbeweging aan de UvA laat niet weten hoeveel leden ze al hebben. Dat hoort bij hun tactiek, stelt Mallagoli.  Bovendien komen er niet alleen maar leden naar de bijeenkomsten. "Iedereen is welkom, zowel studenten als niet-studenten."

Comeback
De meeste studenten die aanwezig zijn op de eerste bijeenkomst zijn tegen het kapitalistische systeem, omdat het de oorzaak zou zijn van de huidige problemen in de samenleving. Volgens hen wint dit gedachtegoed de laatste jaren steeds meer aan populariteit onder jongeren. Een student laat weten waar dat volgens hem aan ligt: "In de afgelopen dertig jaar zie je dat de productiviteit is verdubbeld, maar werkende mensen zijn er op achteruit gegaan. Dertig jaar geleden kon je een huis kopen en gezondheidszorg krijgen. Dat is nu te duur geworden."

Toch heeft de huidige tijdgeest zowel voor- als nadelen voor de oprichting van een communistische partij, vertelt Mallagoli: "We komen uit een periode van de Koude Oorlog waar het communisme sterk is gedemoniseerd door overheden, daardoor heerst er vooral een negatief beeld over het communisme. Toch zien we tegelijkertijd dat veel jongeren zich willen mobiliseren. Steeds meer jongeren willen een alternatief."

Op termijn wil de partij meedoen aan de studentenraadsverkiezingen, maar voor nu heeft dat geen prioriteit. Eerst wil de partij structuur aanbrengen en mensen activeren. 

CJB verwelkomt in de studentenpolitiek
De voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), Noah Pellikaan, laat in een schriftelijke reactie weten dat ze de CJB verwelkomen op UvA: "We zijn altijd blij om ideologische diversiteit en politieke betrokkenheid bij de universiteit te zien."

Over samenwerking met de CJB is Pellikaan terughoudend: "Als vuistregel wijkt de CSR af van samenwerking met specifieke groepen om onbevooroordeeld te blijven." Toch staat de CSR open voor voorstellen van de CJB. Pellikaan noemde zelf onderwerpen als: de verbetering van de kwaliteit van het werkleven van junior docenten en overwerkte studenten.