New York zet Nationale Garde in na geweldsgolf in de metro

New York zal de Nationale Garde gaan inzetten in de metro om de veiligheid te vergroten. Deze maatregel volgt op een reeks aanvallen op reizigers en personeel van de metro in de afgelopen weken.

De 750 leden van de Nationale Garde zullen assisteren bij het doorzoeken van tassen op drukke metrostations in samenwerking met de politie. Daarnaast zullen nog eens 250 extra agenten worden ingezet vanuit de staat. Forenzen hebben het recht om te weigeren hun tas te laten checken, maar kunnen dan de toegang tot de metro worden ontzegd.

De Nationale Garde bestaat uit reservisten en maakt deel uit van het Amerikaanse leger en de luchtmacht. Ze worden doorgaans ingezet bij natuurrampen maar kunnen ook worden ingezet bij aanhoudende onrust en rellen.

Het aantal misdrijven in de metro's en op metrostations is in februari met ongeveer 15 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit omdat burgemeester Adams vorige maand ruim duizend politieagenten in de metro's liet surveilleren vanwege een aanzienlijke toename van misdaden in en rondom de metro's in januari ten opzichte van dezelfde periode in 2023: van 136 gevallen naar 201.