Kabinet wilde het woord Moeder verbannen, 'vergissing' teruggedraaid

De SGP is verontwaardigd over het kabinet omdat zij van plan waren om het woord 'moeder' te schrappen uit het bevolkingsregister. In plaats daarvan zou de term 'ouder uit wie het kind is geboren' worden gebruikt. Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) noemde dit vanmorgen op X een vergissing.

In hun advies aan Minister De Jonge schreven ambtenaren dat de wijziging waarschijnlijk niet tot veel discussie in de Kamer zou leiden. Voor de SGP is het echter een zeer gevoelige kwestie om de term 'moeder' aan te passen, volgens Kamerlid André Flach in een gesprek met het AD. Hij noemt het kwalijk dat deze aanpassing opgenomen is in een verzamelwet.

Het bevolkingsregister, bekend als de Basisregistratie Personen (BRP), bevat persoonsgegevens van alle mensen die in Nederland wonen, ongeacht hun nationaliteit. Het wordt onder andere gebruikt voor het verstrekken van paspoorten, identiteitsbewijzen, uitkeringen en subsidies.

Minister De Jonge beschreef het vanochtend als een 'onnodige vergissing' en benadrukte dat de term behouden blijft. "Het woord 'moeder' is prachtig en hoort thuis in onze wetgeving. Laten we nu weer aan de slag gaan!"

Een onnodige fout die spoedig wordt rechtgezet door een nota van wijziging aan de @2eKamertweets. Het woord ‘moeder‘ is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk! https://t.co/QgNvhA2fg7

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 4, 2024