Officieren van justitie werken in 81 zaken anoniem

In de afgelopen jaren zijn de persoonlijke gegeven van officieren van justitie in 81 strafzaken geanonimiseerd, blijkt uit cijfers in handen van EenVandaag. "Helaas nodig", zegt Katelijne den Hartog namens het OM. "We moeten rekening houden met ontwrichtend geweld."

De Marengo-moorden op de broer van de kroongetuige Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries: het zijn aanslagen op de rechtsstaat, die symbool staan voor de groeiende verharding van de georganiseerde misdaad.

Deels of volledig anoniem
Het heeft alles te maken met de letterlijk moordende concurrentie in de cocaïnehandel, zegt officier van justitie Katelijne den Hartog. "Iedereen die voor de voeten loopt van de crimineel, die uitsluitend winstbejag heeft, loopt feitelijk gevaar."

Kort na de moord op Wiersum in 2019 werd een speciale commissie in het leven geroepen waar officieren van justitie een verzoek kunnen indienen voor een beperking van de herkenbaarheid of volledige anonimiteit. Dit geldt voor strafzaken waarin veiligheidsrisico's bestaan.

'Het is echt nodig'
Dat gebeurde sindsdien in 81 zaken. "Dat cijfer geeft heel duidelijk de behoefte aan vanuit de officieren om minder herkenbaar hun werk te kunnen doen", vertelt Den Hartog. "Dat zijn hoge aantallen. Het geeft helaas aan dat officieren dat ook echt nodig vinden, gezien alle nare situaties: de moorden die zijn gepleegd, dreigingen die hebben plaatsgevonden."

Dat iemand in een openbare functie die gewoon z'n werk doet om anonimiteit moet vragen, noemt ze 'verschrikkelijk'. De rechtspraak in Nederland is altijd openbaar.