Komende week Britse rechtzaak tegen Julian Assange

Kan een journalist de wet op spionage overtreden? En wanneer word je eigenlijk gezien als een journalist op zoek naar informatie?

Deze vragen zullen volgende week centraal staan wanneer een rechter in Londen beslist over aanklachten tegen Julian Assange, Australisch internetactivist en de oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks. 

Assange richtte in 2006 WikiLeaks op. Sinds bekend werd dat hij betrokken is bij WikiLeaks had hij geen vaste woon- of verblijfplaats meer; hij sliep op luchthavens en bij vrienden over de hele wereld om te voorkomen dat hij in handen zou vallen van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Het Pentagon wil Assange graag spreken over een door WikiLeaks geplaatste video  (Collateral Murder) waarin te zien is dat door een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van persbureau Reuters gedood werden in 2007.

Assange kwam op 21 juni 2010 even uit zijn schuilplaats om te spreken tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement in Brussel over (zelf)censuur en vrijheid van meningsuiting in Europa.

Assange verbleef vanaf juni 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Op 16 augustus 2012 maakte de president van Ecuador bekend dat Assange politiek asiel kreeg. Groot-Brittannië stond hem echter niet toe naar dat land te vertrekken. Op 12 december 2017 verkreeg Julian Assange het Ecuadoraans staatsburgerschap. Ecuador zocht hiermee naar een "waardige" oplossing om Assange uit de ambassade te krijgen.

Op 11 april 2019 werd het asielrecht door Ecuador ingetrokken en werd Assange door de Londense Metropolitan Police Service (MPS) gearresteerd en opgesloten in een isoleercel. Assange zou volgens president Lenín Moreno van Ecuador vanuit de Ecuadoraanse ambassade hebben geprobeerd andere landen te bespioneren. 

Amerika wil dat hij wordt uitgeleverd vanwege onder andere het aanzetten tot hacken van staatsgeheimen. Maar de aanhangers van Assange maken zich zorgen over zijn lot en over de persvrijheid.