Netanyahu blijft ondanks internationale kritiek vastbesloten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu houdt ondanks internationale kritiek vast aan zijn plannen voor een offensief op de stad Rafah. “Uiteraard pas nadat we burgers in de gevechtsgebieden in staat hebben gesteld naar veilige gebieden te verhuizen”, zei Netanyahu tegen verslaggevers in Jeruzalem. Hij benadrukte dat Israël niet zal zwichten voor de internationale druk in deze kwestie. Iedereen die oproept tot het afzien van de operatie in Rafah, zegt volgens hem dat Israël de oorlog moet verliezen. Hij zal dit niet toestaan.

Netanyahu voegde eraan toe dat het offensief ook zal plaatsvinden als er wel een overeenkomst wordt bereikt met Hamas om de Israëlische gijzelaars vrij te laten.

Israël plant een offensief tegen de stad Rafah in de Gazastrook. Er wonen daar momenteel zo'n 1,3 miljoen Palestijnen; velen zijn vanuit andere delen van de afgesloten kuststrook naar de stad gevlucht. Een aantal landen, waaronder Israëls nauwste bondgenoot, de VS, roepen op tot stopzetting van het offensief. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 waarschuwden zaterdag voor de dramatische gevolgen van een mogelijke Israëlische grondoperatie in Rafah en riepen op tot “dringende actie om de catastrofale humanitaire crisis in Gaza aan te pakken.”