Oekraïne brengt opnieuw Russisch oorlogsschip tot zinken

Het Oekraïense leger zegt dat het opnieuw een schip van de Russische Zwarte Zeevloot ernstig heeft beschadigd en tot zinken heeft gebracht in de Zwarte Zee. De Oekraïners vielen het landingsschip "Caesar Kunikov" aan met zeedrones van het type "Magura V5", aldus de militaire inlichtingendienst van HUR.

Het bureau heeft ook een video vrijgegeven die het moment van de aanval zou laten zien. De omvang van de schade kan momenteel niet onafhankelijk worden vastgesteld.

Het amfibische schip Caesar Kunikov zonk nabij Alupka, een stad aan de zuidelijke rand van het Krim-schiereiland dat Moskou in 2014 annexeerde, aldus de Oekraïense generale staf.

Tot nu toe is er geen reactie van Russische zijde. Wel meldde het Russische ministerie van Defensie vanmorgen dat er zes Oekraïense drones met succes boven de Zwarte Zee waren neergeschoten.

Het is de tweede keer in twee weken tijd  dat Oekraïense troepen een Russisch schip in de Zwarte Zee tot zinken hebben gebracht. Begin februari publiceerde de HUR een video waarop te zien was hoe het  Russische korvet ‘Ivanovets’ werd aangevallen.

Het Oekraïense leger heeft al meerdere Russische oorlogsschepen bestookt met raketten en zeedrones. Volgens een beoordeling van Kyiv begin deze maand heeft de Russische Zwarte Zeevloot bijna een derde van haar gevechtsschepen verloren en is ze nu grotendeels uit het westelijke deel van de Zwarte Zee verdreven.