FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 februari 2024

Bø en Bø pakken goud en zilver op WK biatlon, Vittozzi wereldkampioene bij de vrouwen

In het Tsjechische Nove Mesto zijn op het wereldkampioenschap biatlon weer twee setjes medailles uitgedeeld. Dat gebeurde op de individuele wedstrijd, vijftien kilometer bij de vrouwen, twintig bij de mannen, waarbij elke misser op de schietbaan één strafminuut oplevert.

Vrouwen
De Duitse Vanessa Voigt was van de echt vroege starters de beste, met twintig treffers zette ze een snelle tijd neer. Lisa Vittozzi was ondertussen echter ook onderweg en had ook alle schijven geraakt, maar de Italiaanse was een stuk sneller dan Voigt en aan de finish dook ze 1:06 minuten onder de snelste tijd door.

Vittozzi's tijd werd ondertussen bedreigd door de Française Julia Simon, maar die schoot bij de laatste schietbeurt één keer mis en kwam zo aan de finish 29,6 seconden tekort. Het zou haar wel het brons opleveren, want er kwam er nog één tussen: Janina Hettich-Walz uit Duitsland stuntte door met twintig treffers op 20,5 seconden zeer verrassend zilver te pakken.

De Duitsers waren sowieso zeer goed op dreef: Hettich werd met nul missers tweede, Voigt vijfde, achter de piepjonge Selina Grotian, die óók alle schijven raakte.

Mannen
Het werd de grote Bø-show bij de mannen, naast de eigen kwaliteiten ook een beetje geholpen door lichte regenval, waardoor veel van de latere starters - waaronder concurrenten uit eigen land - totaal kansloos waren. Johannes Thingnes Bø schoot één keer mis, net als zijn broer Tarjei, maar was bijna een minuut sneller op de ski's en pakte met overmacht het goud.

Tarjei Bø veroverde op 58,9 seconden het zilver, op zijn beurt weer bijna een minuut voor de Duitser Benedikt Doll, die ook één misser liet noteren. Andrejs Rastorgujevs schoot twee keer mis en verloor 2:50 minuten op de winnaar, maar dat leverde de Let toch plek vier op.

De grootste voorbeelden van de dramatisch slechte sneeuwomstandigheden kwamen uit Noorwegen: Vetle Sjåstad Christiansen en Endre Strømsheim schoten één keer mis, Sturla Holm Lægreid liet twee schijven staan, maar daarmee zouden ze doorgaans alledrie dik de top-10 in moeten kunnen. Christiansen was op plek zestien echter de beste van het drietal, op bijna vijf minuten van Bø - een immens verschil - en zo'n tien tellen voor zijn twee landgenoten.

Politie zoekt ontsnapte en psychotische TBS'er Mouloud Mezlay (33)

De politie is dringend op zoek naar de voortvluchtige 33-jarige Mouloud Mezlay uit Enschede. Mouloud Mezlay heeft een TBS-maatregel, verbleef in de Van Mesdag kliniek en was op begeleid verlof toen hij zich vorige week woensdag in Groningen aan zijn begeleiding wist te onttrekken.

Mouloud Mezlay heeft dringend medicatie nodig ivm psychotisch gedrag. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is sindsdien bezig de man op te sporen. Hij is op woensdag 7 februari voor het laatst gezien in de buurt van het Sterrenbos in Groningen.

Mouloud Mezlay is een man met een licht getinte huidskleur, is ongeveer 1.90 m lang, heeft kort donker opgeschoren haar, donkere wenkbrauwen, grote donkere bruine ogen, snor en baardgroei, tenger postuur, en is gekleed in een donkerblauwe gewatteerde jas, een donkerblauwe spijkerbroek en zwarte schoenen. Opvallend is zijn strakke blik. Hij had geen geld of een telefoon bij zich.

Als u hem ziet, benader hem niet zelf maar bel 112. Als u weet waar hij verblijft, bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. 

Nieuwe informatieronde en nieuwe informateur na vinnig formatiedebat

Het debat over de mislukte formatie verzandde in een oeverloze discussie vol met sneren en verwijten. Vooral NSC-leider Pieter Omtzigt kreeg de nodige kritiek over zich heen vanwege het plotseling weglopen van de onderhandelingstafel. Omtzigt erkende dat zijn vertrek ‘niet helemaal goed was gegaan’.

VVD-leider Dilan Yesilgöz kwam terug op de gedoogrol van de VVD en gaf nu aan mee te willen regeren in een extraparlementair kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB. De voorkeur van Ontzigt blijft uitgaan naar een minderheidskabinet vanwege de PVV.

Het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters te benoemen tot nieuwe informateur is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Putters heeft vanavond in de Tweede Kamer meteen zijn opdracht aanvaard. Putters heeft de opdracht de mogelijkheden te onderzoeken voor een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag en deze opdracht binnen vier weken af te ronden.

Na zijn gesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma zei Putters: "Ik ga mijn uiterste best doen, maar ik ga me eerst grondig voorbereiden." Morgen zal hij een persconferentie geven en vragen van de pers beantwoorden.

00:00-01:54 Wilders haalt hard uit naar Omtzigt
01:54-03:48 Van der Plas kritisch op Omtzigt
03:48-06:08 Yeşilgöz doet stap naar voren en wil meeregeren
06:08-08:56 Omtzigt reageert op kritiek en op zijn eerdere besluit
08:56-11:16 Plasterk reageert op zijn verslag en geeft toelichting
11:16-15:18 Timmermans reageert op het formatieproces
15:18-18:28 Timmermans en Plasterk vechten oude vete uit

Doh!

De langst lopende animatie reeks is uiteraard The Simpsons. Inmiddels is er al een 35e seizoen met de belevenissen van de geel gekleurde Amerikaanse middenklasse familie uit Springfield gemaakt.

Een typische bijzonderheid van de reeks is de kenmerkende intro. Deze is elke aflevering anders: er gebeurt altijd iets nieuws op de bank en de meeste afleveringen schrijft Bart andere strafregels op het schoolbord. Wist je dat gedurende de lange historie een Britse zender een versie van de fameuze intro heeft gemaakt met echte acteurs?

Rode Kruis maakt zich grote zorgen om burgers in Rafah

Het Rode Kruis is bezorgd om de veiligheid van mensen in Rafah, in het zuiden van Gaza. Het geweld verplaatst zich richting dit gebied, waar zeker 1,5 miljoen burgers hun toevlucht hebben gezocht. Het is er op dit moment extreem overbevolkt. Daar moet rekening mee worden gehouden bij iedere militaire actie die plaatsvindt.

Vanwege het gewapende conflict in en nabij Rafah doet het Rode Kruis dan ook opnieuw de oproep om hen te ontzien, evenals hun woningen en medische voorzieningen. Na ruim vier maanden van aanhoudend en hevig conflict moesten veel mensen al meerdere keren vluchten. Rafah maakt nog geen 20 procent uit van de totale Gazastrook, maar daar woont inmiddels meer dan 85 procent van de bevolking.

Vluchten langs gebombardeerde wegen
Er is een groot tekort aan eten, drinkwater, (schone) toiletten en douches, medische zorg en vooral aan veiligheid. Mensen leven in constante angst, hebben stress en vaak ook verwondingen opgelopen in de afgelopen tijd. Voor ouderen, zieken en mensen met een beperking is de situatie nog schrijnender. Door het tekort aan voedsel en water en door slechte leefomstandigheden zijn mensen verzwakt. Ze lopen de kans te overlijden aan simpele infecties en ziekten.

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden bij aanvallen op Rafah. Grote aantallen mensen evacueren in deze situatie zorgt voor enorme gevaren. Zij moeten dan over gebombardeerde wegen en door het puin van vernietigde gebouwen een weg vinden. In de gebieden waar zij naartoe gaan, liggen bovendien waarschijnlijk grote aantallen onontplofte wapens.

Is er een veilige plek in Gaza?
Er moet een veilige plek zijn waar mensen naartoe kunnen, met voldoende medische en sanitaire mogelijkheden en ook drinkwater en eten. Familieleden mogen in dit proces niet van elkaar worden gescheiden. Ook moeten zij wanneer mogelijk, veilig terug kunnen keren. Het is de vraag of zoveel mensen zich redelijkerwijs kunnen verplaatsen en of er ook veilig transport is voor ouderen, zieken, gewonden en mensen met een handicap én of er vervolgens een plek voor hen is die aan al deze voorwaarden voldoet.

Burgers die niet weg kunnen of willen uit Rafah blijven altijd beschermd onder het humanitair oorlogsrecht. Israël moet zich er dus van verzekeren dat alle basisbehoeften van burgers in Gaza gedekt zijn. Daarnaast wordt het ook steeds noodzakelijker dat er een stabiele stroom aan hulpgoederen Gaza binnenkomt. Voedsel, drinkwater, hulpgoederen, medicijnen en spullen om onderdak te bieden: aan alles is op dit moment een gebrek. Structurele toevoer van hulpgoederen is nodig om de hulp voort te kunnen zetten.

Meer veiligheid voor hulpverleners
In het European Gaza Hospital in Khan Younis werkt een team van medisch specialisten van het Rode Kruis continu door om gewonden te helpen. Met de beperkte middelen die ze hebben, voeren zij ongeveer 12 operaties per dag uit. Ook in het Al Amal-ziekenhuis en op de ambulances werken onze hulpverleners door, eveneens met beperkte middelen.

Op dit moment is er helaas een groot gebrek aan veiligheid voor de hulpverleners. Al 14 medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan kwamen om het leven in de voorbije maanden. Het Rode Kruis benadrukt dan ook dat humanitaire organisaties over minimale garanties moeten beschikken om hulp veilig uit te voeren en snel mensen in nood te kunnen bereiken. Hulpverleners mogen bovendien nooit doelwit zijn van aanvallen.

Toussaint sprint naar WK-finale op 50m rugslag, Wiffin schrijft geschiedenis met Iers goud

In Doha is woensdag alweer de vierde finalesessie afgewerkt op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. De Nederlandse inbreng was beduidend beperkter dan vooraf verwacht had kunnen worden, alleen op de rugslagsprint kon het Nederlandse vlaggetje uit de kast gehaald worden.

800m vrije slag mannen, finale
Elijah Winnington uit Australië begon sterk, maar de Italiaan Gregorio Paltrinieri nam het stokje halverwege de wedstrijd over. Toch zou ook hij het goud niet pakken, want met een fantastisch eindschot snelde Daniel Wiffen in 7:40,94 minuten naar de wereldtitel, de eerste Ierse WK-medaille ooit. Winnington pakte in 7:42,95 alsnog zilver, drie honderdsten voor Paltrinieri.

200m vrije slag vrouwen, finale
Er stond geen enkele maat op Siobhan Haughey uit Hong Kong, die razendsnel vertrok en zelfs even onder het wereldrecord zwom. Dat record zat er niet in, gezien het verschroeiende eindschot van recordhoudster Mollie O'Callaghan, maar de wereldtitel kwam er wel in 1:54,89 minuten. Zilver was voor de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather in 1:55,77 minuten, voor de 1:56,00 van de Australische Brianna Throssell.

100m vrije slag mannen, halve finales
Mikel Schreuders stond namens Aruba knap in de halve finales, waarin hij met 48,46 seconden de twaalfde tijd noteerde. Wereldrecordhouder Pan Zhanle was in 47,73 seconden het snelst, maar leek bijzonder rustig te zwemmen, waardoor de ogen in de finale voorzichtig gericht worden op zijn wereldrecord van 46,80 seconden.

50m rugslag vrouwen, halve finales
Kira Toussaint en Maaike de Waard waren namens Nederland van de partij, wat één finaleplek opleverde: Toussaint's tijd van 28,13 seconden was genoeg voor de gedeeld zevende plek. Het zat uitermate dicht bij elkaar, want De Waard was één honderdste van een seconde langzamer en deelde plek negen met de Italiaanse Costanza Cocconcelli, met wie ze een swimoff af moest werken om te bepalen wie eerste en wie tweede reserve is voor de finale. Die swimoff won Toussaint in 27,89 seconden, wat - zuur genoeg - de vijfde tijd geweest zou zijn in de halve finales.

200m vlinderslag mannen, finale
Alberto Razzetti uit Italië en de Japanner Tomoru Honda vochten een fraaie strijd uit om het goud, maar met een indrukwekkend laatste baantje trok Honda toch vrij ruim de wereldtitel naar zich toe: 1:53,88 tegen 1:54,65 voor Razzetti. Brons was er in 1:55,16 verrassend voor de Oostenrijker Martin Espernberger.

50m schoolslag mannen, finale
Dit keer stond Schreuders in de finale, die hij in 26,97 seconden afsloot met een mooie zevende plek. Het goud was in 26,32 seconden voor de Australiër Sam Williamson, vlak voor Nicolo Martinenghi uit Italië (26,39) en de Amerikaan Nic Fink (26,49).

4x100m wisselslag gemengd, finale
Zonder Nederland werd uiteraard wel gewoon om de medailles gestreden, waarbij de Amerikaanse ploeg met Hunter Armstrong, Nic Fink, Claire Curzan en Kate Douglass een klasse apart was: goud in 3:40,22 minuten. De Australiërs Bradley Woodward, Sam Williamson, Brianna Throssell en Shayna Jack zwommen in 3:43,12 naar zilver, voor de 3:45,09 van het Britse kwartet Medi Harris, Adam Peaty, Matthew Richards en Anna Hopkin.

Schansspringer Kraft slaat na deceptie terug met dubbelslag in Lake Placid

Vorig jaar keerde de World Cup schansspringen voor het eerst in meer dan twintig jaar terug in Lake Placid, dit keer kwam men alweer terug op Amerikaanse bodem. Er stonden voor de mannen drie wedstrijden op het programma: twee keer individueel en één superteamwedstrijd, waarbij de teams bestaan uit twee mannen.

Individueel, wedstrijd één
Het was een wedstrijd met lastige omstandigheden wat de wind betreft, zo merkte ook Stefan Kraft. De Oostenrijkse World Cup-leider stond na de eerste ronde aan de leiding, maar een totaal mislukte tweede sprong deed hem terugvallen naar de 24e plek. Landgenoot Clemens Aigner kende een vergelijkbare terugval: van de tweede naar de 22e plek.

De winst ging naar Lovro Kos uit Slovenië, die na de eerste ronde nog op de zesde plek stond. Hij wipte nét over de Japanner Ryoyu Kobayashi heen, terwijl Marius Lindvik uit Noorwegen met een uitstekende finalesprong van de twaalfde naar de derde plek sprong. Michael Hayböck uit Oostenrijk werd vierde, voor zijn landgenoot Daniel Huber, op zijn beurt komend van plek achttien.

Superteamwedstrijd
Een uiterst spannende wedstrijd, waarin Marius Lindvik en Johann André Forfang namens Noorwegen de winst leken te pakken. Dat ging bij de allerlaatste sprong echter fout: Forfang's slotsprong mislukte en de Noren vielen terug naar plek drie. Michael Hayböck en Stefan Kraft pakten zo voor Oostenrijk de winst, een fractie van een punt voor de Duitsers Philipp Raimund en Andreas Wellinger.

Individueel, wedstrijd twee
Kraft kende een beduidend betere tweede individuele wedstrijd: wederom stond hij na de eerste ronde aan de leiding, maar dit keer maakte de Oostenrijker het keurig af. Kos pakte met de tweede plek weer een uitstekend podium, hoewel hij die positie wel moest delen: Raimund sprong van de vierde plek na ronde één naar de gedeeld tweede plek, voor de ietwat verrassende Poolse veteraan Piotr Zyla.

Oekraïne brengt opnieuw Russisch oorlogsschip tot zinken

Het Oekraïense leger zegt dat het opnieuw een schip van de Russische Zwarte Zeevloot ernstig heeft beschadigd en tot zinken heeft gebracht in de Zwarte Zee. De Oekraïners vielen het landingsschip "Caesar Kunikov" aan met zeedrones van het type "Magura V5", aldus de militaire inlichtingendienst van HUR.

Het bureau heeft ook een video vrijgegeven die het moment van de aanval zou laten zien. De omvang van de schade kan momenteel niet onafhankelijk worden vastgesteld.

Het amfibische schip Caesar Kunikov zonk nabij Alupka, een stad aan de zuidelijke rand van het Krim-schiereiland dat Moskou in 2014 annexeerde, aldus de Oekraïense generale staf.

Tot nu toe is er geen reactie van Russische zijde. Wel meldde het Russische ministerie van Defensie vanmorgen dat er zes Oekraïense drones met succes boven de Zwarte Zee waren neergeschoten.

Het is de tweede keer in twee weken tijd  dat Oekraïense troepen een Russisch schip in de Zwarte Zee tot zinken hebben gebracht. Begin februari publiceerde de HUR een video waarop te zien was hoe het  Russische korvet ‘Ivanovets’ werd aangevallen.

Het Oekraïense leger heeft al meerdere Russische oorlogsschepen bestookt met raketten en zeedrones. Volgens een beoordeling van Kyiv begin deze maand heeft de Russische Zwarte Zeevloot bijna een derde van haar gevechtsschepen verloren en is ze nu grotendeels uit het westelijke deel van de Zwarte Zee verdreven.

Veel pasgeboren baby's ernstig ziek door kinkhoest

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de afgelopen tijd snel toe. Wekelijks wordt nu bij zo’n 110 kinderen, waarvan ongeveer 20 baby's, kinkhoest vastgesteld. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt.

Onderzoekers en artsen van het RIVM roepen mensen die hoesten en snotteren op om contact met hoogzwangeren en pasgeboren baby’s te vermijden.

Helft van de baby’s opgenomen in het ziekenhuis
De laatste weken krijgt het RIVM steeds meer meldingen van kinkhoest bij baby’s. Juist over die groep maakt het RIVM zich zorgen. Baby’s kunnen heel erg ziek worden van kinkhoest en moeten dan worden opgenomen in het ziekenhuis. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Ruim 90% van de baby's met kinkhoest in 2024 was niet door vaccinatie beschermd. Ongeveer de helft van deze baby’s is in het ziekenhuis opgenomen.

Kinkhoest
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan lang (enkele weken tot maanden) aanhouden. Het aantal meldingen van kinkhoest neemt sinds afgelopen juni toe en is veel hoger dan voorgaande jaren. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Op dit moment worden er wekelijks ongeveer 250 patiënten met kinkhoest gemeld. In 2019 waren dit er 120 per week, in 2018 91. Het RIVM vermoedt dat we een onderrapportage zien, omdat niet iedereen met kinkhoestklachten getest wordt.

Adviezen om verspreiding van kinkhoest te verkleinen
Om kinkhoest bij zuigelingen te voorkomen en verspreiding te beperken, gelden de volgende adviezen.

  • Voor zwangeren: Bescherm jezelf en je pasgeboren baby tegen kinkhoest met een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Zorg dat je als je hoogzwanger bent geen contact hebt met mensen die hoesten of snotteren.
  • Voor ouders van jonge baby’s: Bescherm je baby tegen kinkhoest met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Haal deze vaccinaties op tijd. Is je baby (nog) niet beschermd door vaccinatie en zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij kinkhoest kunnen passen, zoals gierende hoestaanvallen of ernstig hoesten? Of hoestbuien bij een gezinslid die contact heeft gehad met een patiënt met kinkhoest? Neem dan contact op met de huisarts.
  • Voor mensen die hoesten en snotteren: Blijf uit de buurt bij hoogzwangeren en baby’s.

Verspreiding van kinkhoest in Nederland
Voor de invoering van vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 kwam kinkhoest veel voor. Elk jaar stierven ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Na de invoering van kinkhoestvaccinatie nam het aantal gevallen van kinkhoest snel af. Sinds 1996 komt kinkhoest weer vaker voor, ook bij volwassenen. Dit komt omdat de bacterie van structuur is veranderd. Daardoor kunnen mensen makkelijker ziek worden. Tussen april 2020 en juni 2023 waren er nauwelijks kinkhoestmeldingen. Hoogstwaarschijnlijk werkten de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan ook tegen de verspreiding van de kinkhoestbacterie. Doordat mensen toen geen kinkhoest kregen, konden ze ook geen natuurlijke immuniteit tegen kinkhoest opbouwen. Dat kan verklaren waarom we nu zo'n sterke toename van kinkhoest zien in alle leeftijdscategorieën.

Estafetteploeg niet in finale, maar gediskwalificeerd op WK zwemmen

De series op de vierde dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen hebben bij Nederland nogal gemengde gevoelens opgeleverd. Individueel ging het niet verkeerd voor de twee Nederlandse deelneemsters, maar de estafette leverde een grote domper op.

50m rugslag vrouwen
Kira Toussaint deed het prima en plaatste zich in 28,33 seconden als negende voor de halve finales, waarin ook Maaike de Waard in actie komt: zij noteerde in 28,39 seconden de veertiende tijd.

100m vrije slag mannen
Geen Nederlanders, maar met kersvers wereldrecordhouder Pan Zhanle wel iemand om in de gaten te houden. De jonge Chinees was in elk geval het snelst en tikte aan na 47,82 seconden, iets rapper dan de Italiaan Alessandro Miressi (47,94).

4x100m wisselslag gemengd
Maaike de Waard, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Kira Toussaint zwommen snel en Nederland leek prima medaillekansen te hebben voor de finale, maar dat feest ging niet door: de ploeg werd gediskwalificeerd. Toussaint had bij haar keerpunt op de rug gezwommen, wat tijdens de vrije stijl in een wisselslagestafette niet is toegestaan.

Groot alarm op Schiphol wegens noodsituatie vliegtuig, toestel veilig geland

Op Schiphol is groot alarm geslagen wegens een noodsituatie met een vliegtuig. Volgens de Veiligheidsregio Kennemerland kreeg het toestel in de lucht technische problemen. Het toestel is veilig geland. Op beelden is te zien dat de hulpdiensten bij een toestel op de landingsbaan staan. Zo meldt AT5. 

Het gaat om een toestel van Sunclass Airlines dat op weg was van Stockholm naar Gran Canaria. Bij het toestel is uit voorzorg ook een traumahelikopter geland, maar er vielen geen gewonden. "Het betreffende vliegtuig is onderzocht en verder gevaar is geweken", meldt de Veiligheidsregio Kennemerland. 

Vorige week werd er op Schiphol ook al groot alarm geslagen toen een vrachtvliegtuig in nood was. Dat vliegtuig maakte toen een voorzorgslanding vanwege een storingsmelding.

Douane, politie en OM bundelen krachten in strijd tegen drugszendingen per post

De Douane, de politie en Openbaar Ministerie (OM) werken samen in een nieuw team, het Hit and Run Postteam (HARP), om drugssmokkel per post tegen te gaan. Op woensdag 14 februari 2024 is deze samenwerking bekrachtigd door de betrokken partijen, het ministerie van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Aukje de Vries van het ministerie van Financiën (Toeslagen en Douane).

De afgelopen jaren is het toezicht op de poststroom die de EU in- en uitgaat geïntensiveerd. Dit heeft ertoe geleid dat er fors meer poststukken met synthetische drugs zijn onderschept. In 2023 onderschepte de Douane ruim 16.500 poststukken met drugs. Om deze drugssmokkel tegen te gaan is het nodig om de drugs niet alleen te onderscheppen, maar ook de verzenders op te sporen en te vervolgen. Om dit beter te kunnen doen is het Hit and Run Postteam (HARP) opgericht.

Het doel van het HARP is het intensiveren van de onderlinge samenwerking tussen de politie (Eenheid Landelijke Expertise en Operaties), de Douane en het OM en het versterken van de gezamenlijke informatiepositie waardoor deze criminele verzendingen beter kunnen worden opgespoord. Met deze aanpak wordt het voor criminelen moeilijker om drugs per post naar het buitenland te versturen. De oprichting van het HARP draagt zo bij aan de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. 

Het team is een samenwerkingsverband tussen de politie, het OM en de Douane en is vergelijkbaar met het bestaande HARC-samenwerkingsverband in de Rotterdamse haven.

'Kombinierer' Riiber met hattrick naar 10e World Cup-zege op rij én eindwinst

De World Cup in de noordse combinatie trekt langzaam richting het einde van het seizoen, maar men heeft nu even een pauze. In het Estse Otepää werd een vol schema afgewerkt, met drie wedstrijden voor de mannen en vrouwen, waarna in maart de laatste drie World Cups gehouden zullen worden.

Massastart mannen
Men begon met het langlaufen, waarop de sterke langlaufers hoopten een gat te slaan naar de sterke springers, maar dat lukte niet helemaal. De dominante Noor Jarl Magnus Riiber finishte gewoon als eerste, voor de Duitsers Vinzenz Geiger en Johannes Rydzek, die juist vooral winst moeten pakken op de langlaufski's.

Thuisheld Kristjan Ilves finishte keurig als vierde in het spoor van Riiber en dat leverde hem als sterke springer een fraaie kans op, die hij niet liet liggen: op de schans sprong Ilves naar de tweede plek, alleen Riiber was - uiteraard - te sterk. De Oostenrijker Johannes Lamparter finishte het langlaufen als elfde en sprong naar plek drie, voor landgenoot Thomas Rettenegger, die als twintigste over de finish was gekomen.

Massastart vrouwen
Zoals gebruikelijk was Ida Marie Hagen het sterkst op de langlaufski's, alleen haar Noorse landgenote Gyda Westvold Hansen en de Duitse Nathalie Armbruster konden een beetje volgen. Hagen sloeg echter een gaatje in de slotfase en pakte de langlaufwinst, terwijl Hansen de sprint om plek twee van Armbruster won.

Bij het schansspringen bleek de voorsprong van Hagen niet genoeg voor de winst: Hansen's dijk van een sprong was ruimschoots voldoende voor de winst, met Hagen op plek twee en de Noorse Mari Leinan Lund - twaalfde bij het langlaufen - als nummer drie, nog voor Armbruster.

Gundersen mannen, wedstrijd één
Ilves was dit keer zelfs het beste op de de schans, maar Lamparter en Riiber zaten er niet heel ver achter. De drie vormden op de langlaufski's al snel een groepje, samen met broers Thomas en Stefan Rettenegger, terwijl Rydzek zich een weg naar de kopgroep probeerde te banen.

Onder druk van het tempo van Stefan Rettenegger moest oudere broer Thomas lossen in de slotfase, waarna er gesprint werd om de winst. Die ging 'gewoon' naar Riiber, die nét wat sneller was dan Ilves. Lamparter bolde even na hen als derde over de meet, voor de moegestreden Stefan Rettenegger.

Gundersen vrouwen, wedstrijd één
Het schansspringen werd een zeldzame prooi voor de Japanse Haruka Kasai, die bij het langlaufen na een ruime kilometer al bezoek kreeg van Hagen, 31 seconden later gestart. Hagen ging er in rap tempo voorbij en soleerde overtuigend naar de winst, maar Kasai hield knap stand op de tweede plek, terwijl Hansen vanaf de zevende plek naar voren kwam en het podium completeerde.

Gundersen mannen, wedstrijd twee
Dit keer was Riiber weer de beste op de schans, met Stefan Rettenegger, de Duitser David Mach en Ilves die de achtervolgende groep vormden. Die achtervolging leverde wat de winst betreft weinig op, Riiber kwam niet in de problemen en completeerde zijn hattrick in Otepää. Rettenegger liet de andere twee achter zich voor plek twee, waarna Ilves af moest haken en zag hoe Mach zijn eerste World Cup-podium pakte.

Voor Riiber was het zijn tiende opeenvolgende World Cup-zege, waarmee hij de Fin Hannu Manninen en diens acht zeges op rij definitief achter liet. Het was ook voldoende om, met nog vier wedstrijden te gaan, definitief de eindzege in de World Cup te pakken.

Gundersen vrouwen, wedstrijd twee
Mari Leinan Lund was nu de beste bij het schansspringen, maar Hansen en Hagen mochten 17 en 46 seconden na haar beginnen met langlaufen, wat voor de mindere langlaufster Lund geen goed teken was. Hansen kwam er niet bij in de buurt, maar Hagen snelde naar voren en in de laatste honderd meter sloot ze aan bij Lund én sprintte ze naar de winst. Lund werd tweede, Hansen completeerde het Noorse podium.

Klæbo en Sundling sprinten naar klassieke World Cup-winst in Canmore

De World Cup-week voor de langlaufers in het Canadese Canmore is dinsdagavond afgesloten met een sprint in de klassieke stijl. Dat werden weer twee mooie wedstrijden, waarin het met name bij de mannen pas in de slotmeters werd beslist. Komend weekeinde komt men voor het eerst in meer dan twintig jaar weer in actie in de Verenigde Staten, waar de vele duizenden tickets binnen een half uur uitverkocht waren.

Vrouwen
Met Linn Svahn, Emma Ribom, Maja Dahlqvist en Jonna Sundling was Zweden weer eens de hofleverancier in de finale, waarin ook Kristine Ståvas Skistad uit Noorwegen en de Finse Kerttu Niskanen in actie kwamen.

Op de grootste klim pakten Sundling en Svahn een voorsprong, terwijl Skistad als enige nog een beetje in de buurt kon blijven. De ski's van de Noorse waren echter geweldig en in de afdaling sloot ze makkelijk aan, waarna gesprint werd om de winst. In die eindsprint was Svahn 'gewoon' oppermachtig, terwijl Skistad op gepaste afstand nog nét de tweede plek afpakte van Sundling.

Mannen
Met Lauri Vuorinen en Joni Mäki stonden er best verrassend twee Finnen in de finale, waarin de aanwezig van twee Noren met Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes beduidend minder verrassend was. Richard Jouve stond er namens Frankrijk in, Calle Halfvarsson deed dat voor Zweden.

Op de grote klim leek Halfvarsson de enige die echt moeite had om bij te blijven, maar met z'n zessen doken ze de laatste afdaling in. Zodra de sprint in werd gezet moesten Halfvarsson en de twee Finnen er toch af, waarna Klæbo en Jouve volle bak om de winst sprintten. Die ging naar de Noor, voor Jouve en Valnes.

Splatoon 3: Side Order overzichtstrailer

Nintendo heeft een nieuwe trailer gepubliceerd die een stuk meer van Side Order laat zien. Dit is de aankomende uitbreiding van Splatoon 3 met een nieuwe verhaal en roguelike spelmechanieken.

In Side Order speel je als Agent 8, een Octoling die wakker wordt in een mysterieuze en kleurloze wereld. Agent 8 moet in deze uitbreiding de 'Spire of Order' beklimmen. Elke keer dat je een poging waagt veranderen de vloeren van de Spire en je verdient ook elke keer andere upgrades. Het is een formule die veel replay waarde belooft. Side Order is vanaf 22 februari beschikbaar.

Granblue Fantasy: Relink is meer dan een miljoen keer verkocht

Van Granblue Fantasy: Relink zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verscheept. Dat heeft ontwikkelaar Cygames aangekondigd. De game is nog geen twee weken uit en is een verrassende hit gebleken.

Granblue Fantasy: Relink is een Monster Hunter-achtige game gebasseerd op een IP die vooral in Azië populair is. De game is uitgekomen voor PS5, PS4 en pc. Op Steam wist het een piek te bereiken van meer dan honderdduizend gelijktijdige aantal spelers, veel meer dan van tevoren werd verwacht.

FOK! Wat een weer: toch weer regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en valt er af en toe (mot)regen. Aan het einde van de ochtend gaat het in het zuidwesten harder regenen. De wind waait uit het zuidwesten en is langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6, elders matig.

Vanmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Af en toe regent het flink door. Het is met een maximumtemperatuur rond 12°C zacht. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, op het IJsselmeer en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, langs de westkust krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er perioden met regen. De wind waait uit het zuidwesten. Boven land is de wind matig, in het kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig, aan de westkust eerst krachtig, windkracht 6.

Komende nacht valt plaatselijk regen of motregen. Met een minimumtemperatuur van ongeveer 11 °C is het een zachte nacht. De wind komt uit het zuidwesten en is op de meeste plaatsen matig.

Tot morgen!

                   

Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)
Het wordt een regenachtige dag, ook in Sonsbeek te Arnhem ((Archief)foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Wolf loopt mee met auto op de Veluwe

Als wolven worden gevoerd door mensen, kunnen ze gevaarlijk worden. Wolvenkenner Dick Klees is duidelijk: "Voer wolven niet." Afgelopen weekend liep een wolf verwachtingsvol mee met een auto op de Noord-Veluwe. De Wolf leek gewend aan een auto en kwam erg dichtbij, mogelijk is hij eerder gevoerd door mensen.

Op de beelden is te zien dat de wolf even uit beeld verdwijnt en daarna naar de auto toeloopt. Dan blijft hij op een paar meter van de auto staan en kijkt in de auto. Na een aantal seconden stapt de bestuurder uit de auto om te kijken 'hoe de wolf zou reageren'. Daar lijkt de wolf van te schrikken en loopt weg. Meer hierover bij Omroep Gelderland.

Tot 20 maanden cel geëist voor ongekend brutale beroving

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot twintig maanden voor de diefstal van 25 horloges, sieraden, een medicijnkistje en 200.000 euro aan goudstaven. De drie verdachten zouden in de avond van 22 juli 2023 hebben aangebeld bij het dementerende slachtoffer, omdat hij een makkelijke prooi zou zijn. Vervolgens stal het drietal alle waardevolle spullen. “De brutaliteit in deze zaak is echt ongekend.”

De diefstal kwam aan het licht toen de kleinzoon van het slachtoffer de volgende dag bij zijn opa op bezoek ging. Via de beelden van de videodeurbel kon worden nagegaan dat de drie verdachten op de avond ervoor in het appartement in Utrecht binnen waren geweest.

Babbeltruc
Hoewel het slachtoffer zelf niets kan herinneren van het bezoek van de drie verdachten, kan volgens het OM wel bewezen worden dat zij verantwoordelijk zijn voor de diefstal. Zo is met behulp van getuigen vast te stellen dat de goederen in een tijdsbestek van 24 uur zijn weggenomen. De beelden van de videodeurbel tonen aan dat alleen deze drie verdachten in de tussentijd binnen zijn geweest.

Daarnaast hebben de drie verdachten allen geen goede verklaring voor het bezoek aan het slachtoffer. Volgens het OM is er mogelijk sprake geweest van een babbeltruc. Zo droeg een van de verdachten een opvallend hesje. “Dat aantrekken van het hesje duidt er op dat zij voornemens waren om met een smoes de woning binnen te komen”, legt de officier van justitie uit. “Dat wordt ondersteund door het gegeven dat een van de verdachten nog geen uur daarvoor in Zeist heeft aangebeld, bij een bejaarde vrouw en heeft gezegd dat hij voor de verwarming kwam.”

Ongekende brutaliteit
Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten deze beroving zeer kwalijk. “De brutaliteit in deze zaak is echt ongekend”, stelt de officier van justitie. “De verdachten moeten precies hebben geweten dat in deze woning een bejaarde dementerende oude man woonachtig was.” De verdachten konden het slachtoffer daardoor relatief makkelijk beroven, maar dat maakt de impact niet minder groot. “Hoe moet het voor het slachtoffer zijn geweest toen hij hoorde dat hij personen heeft binnengelaten die hem hebben bestolen van onder andere zijn geliefde collectie horloges?”, vraagt de officier van justitie zich af. “Het moet een gevoel van onveiligheid geven dat hij zich dit niet meer kan herinneren. Niet alleen bij hem maar ook bij zijn familie, wetende dat er mensen zijn die zo laag zijn om gebruik te maken van zijn situatie.”

Bij het bepalen van de hoogte van de strafeis wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Zo hebben de twee vrouwelijke verdachten allebei al een lang strafblad met vermogensdelicten. De 44-jarige vrouw liep zelfs nog in een proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. “Deze veroordelingen hebben kennelijk geen enkele indruk gemaakt”, concludeert de officier van justitie. “Ik hou hier in strafverhogende zin rekening mee.”

Lange celstraffen
Alles meewegende eist het OM twintig maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 44-jarige vrouw uit Utrecht en veertien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 61-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tegen een 33-jarige man uit Utrecht eist het OM veertien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Daarnaast vraagt de officier van justitie de rechtbank om de vordering van de benadeelde partij deels toe te wijzen, voor een hoogte van ruim 280.000 euro. Wat het Openbaar Ministerie betreft worden de verdachten hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor dit bedrag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Biden hekelt Trump bij oproep tot definitieve goedkeuring hulp Oekraïne en Israël

President Joe Biden gaf een speech nadat een hulppakket van 95,3 miljard dollar door de Senaat was goedgekeurd voor buitenlandse hulp aan Oekraïne en Israël. Hij legde uit dat de te leveren wapens in de VS zouden worden gemaakt, wat goed was voor de werkgelegenheid.

Biden riep de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden op om het hulppakket goed te keuren om Poetin niet in de kaart te spelen. Daarna veegde hij de vloer aan met Donald Trump vanwege de deze week gemaakte uitspraken over de NAVO. Hij noemde de opmerkingen van Trump dom, beschamend, gevaarlijk en  on-Amerikaans.

Random Pics van de Dag #1188

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VS: eerste dode door het zeldzame Alaskapox virus

Een oudere man uit Alaska is overleden aan Alaskapox, een virus dat voor het eerst werd ontdekt in 2015. Het overlijden is het eerste gemelde overlijden in relatie tot Alaskapox.

De man, afkomstig uit het Kenai-schiereiland ten zuiden van Anchorage, werd op 9 september positief getest op Alaskapox, in november opgenomen in het ziekenhuis waar hij in januari overleed. Tot nu toe zijn er zeven Alaskapox-infecties gemeld onder inwoners van het Fairbanks-gebied in Alaska. 

Als Rutte naar de NAVO gaat, wordt Yesilgöz dan onze eerste vrouwelijke premier?

De VS willen dat er voor eind maart, een nieuwe secretaris-generaal (SG) voor de NAVO is gekozen. Rutte maakt de grootste kans, dit kan betekenen dat Rutte het torentje moet verlaten vóórdat er een nieuw kabinet is. Wordt Dilan Yeşilgöz dan toch nog onze eerste vrouwelijke (demissionair) premier?

Dilan Yesilgoz (@ Martijn Beekman- Rijksoverheid)
Dilan Yesilgoz (@ Martijn Beekman- Rijksoverheid)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.