Trump krijgt geen immuniteit in rechtzaak bestorming Capitool

De voormalige Amerikaanse president Trump kan worden vervolgd voor zijn daden in het hoogste ambt van de staat, heeft een hof van beroep geoordeeld. De rechtbank in het District of Columbia heeft een verzoek van de ex-president afgewezen die immuniteit wilde laten gelden.

Dit maakt een strafrechtelijk proces mogelijk vanwege de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers drie jaar geleden. In de Amerikaanse hoofdstad is Trump aangeklaagd wegens poging tot verkiezingsfraude. Zijn advocaten hadden betoogd dat de Republikein niet juridisch vervolgd kon worden voor daden die deel uitmaakten van zijn taken als president. Een woordvoerder van Trump kondigde onmiddellijk een beroep aan en omschreef het besluit als destructief voor de Amerikaanse natie.

Tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend bij de voltallige kamer van het Hof van Beroep en de Hoge Raad. Dit betekent dat de rechtzaak zou kunnen voortduren tot na de presidentsverkiezingen in november.

De campagnewoordvoerder van Trump, Steven Cheung, heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de uitspraak, volgens hem Ckan een president zonder immuniteit niet "naar behoren zou functioneren".