Parijs stemt vóór drievoudig parkeertarief SUV's

Uit een referendum in Parijs bleek dat een meerderheid van de burgers voorstander is van een verdrievoudiging van de parkeertarieven voor grotere auto's in de stad. Volgens het stadsbestuur bedroeg de goedkeuring ongeveer 54 procent van de uitgebrachte stemmen.

De deelname aan het referendum was echter maar een kleine zes procent. Dat betekent: dat ruim 78.000 van de 1,3 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrachten. Burgemeester Hidalgo sprak niettemin van een duidelijke stemming en bedankte de bevolking van Parijs. Ze stemden voor hogere tarieven voor grote auto's vanwege de verkeersveiligheid en milieuvervuiling.

'Een schande voor Parijs'
De conservatieven hadden kritiek op het referendum, onder meer van senator Evren van de partij Les Républicains. Ze schreef op X dat het “ideologisch-ecologische fiasco” van de burgemeester een schande was voor Parijs. Het referendum is belachelijk en de vraagstelling zou vooroordelen bevatten. Op het stembiljet stond: “Bent u voor of tegen een speciaal parkeertarief voor zware, ruimte innemende en milieubelastende particuliere voertuigen?”

Tot 225 euro voor zes uur parkeren
Volgens de plannen van het stadsbestuur wordt het parkeertarief voor SUV's en andere zware auto's zoals bestelauto's en grote limousines in de eerste elf stadsdelen - die in het stadscentrum - verhoogd van zes naar 18 euro per uur. In de overige negen districten gaat het tarief omhoog van vier naar twaalf euro. Hoe langer men parkeert, hoe hoger het uurtarief wordt. Voor de maximale duur van zes uur parkeren is maximaal 225 euro verschuldigd.

Hidalgo zei dat de gemeenteraad de kwestie in mei zal bespreken. De implementatie staat daarom gepland voor september.

Burgemeester Hidalgo: Grote auto's nemen veel ruimte in beslag en zijn slecht voor het milieu
Hidalgo rechtvaardigde de plannen van de stad door te zeggen dat de grote auto's voor meer milieuvervuiling zouden zorgen, veel openbare ruimte in beslag nemen en de verkeersveiligheid in gevaar zouden brengen. De nieuwe regeling zou alleen van toepassing moeten zijn op bezoekers van Parijs. Bewoners zouden worden uitgesloten van de hoge parkeertarieven, evenals handelaars en bezorgdiensten. Het tarief zou moeten gelden voor verbrandingsmotor- en hybridemodellen vanaf 1600 kg en elektrische modellen vanaf 2000 kg. De regeling geldt niet voor privéparkeergarages.