De echte sh!tstorm voor Trump moet nog komen.

De weg terug naar het Witte Huis ziet er voor voormalig president Donald Trump positief uit. Toch moet Trump nog een paar harde noten kraken in diverse rechtzaken, voordat hij daadwerkelijk op kan gaan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Het is bijna onmogelijk om het ingewikkelde en steeds veranderende web van Trump-gerelateerde rechtszaken bij te houden, maar hieronder een overzicht:

1. De rechter in New York heeft Trump recentelijk al schuldig bevonden aan fraude, o.a. door telkens de waarde van z'n vastgoed overdreven hoog, dan wel overdreven laag in te schatten, om zo respectievelijk goedkope financieringen dan wel een lagere belastingaanslag te krijgen. De rechter heeft hem hierin al schuldig aan verklaard, de vaststelling van de strafmaat, een boete in de vorm van een forse naheffing en vermoedelijk ook het verbod om ooit nog zaken te doen in de Staat New York, zal een dezer dagen worden uitgesproken.

2. Op dit moment wordt er in Washington D.C. een federale beroepsprocedure gevoerd, of Trump als (ex-)President wel of niet immuniteit geniet, en dat de vele rechtszaken die tegen hem worden gevoerd, daarmee zinloos zijn. Maar het is juist die argumentatie, en dit is iets waarover veel juristen het eens zijn, dat dit niet echt een handige zet is geweest van Trump, omdat dit wel eens in z'n nadeel kan worden uitgelegd. Ook hierover zal waarschijnlijk op 4 maart as. een rechtszaak over van start gaan. Het Supreme Court heeft over deze zaak overigens gezegd dat zij deze voor nu nog niet in behandeling willen nemen en er pas aan willen beginnen als de hof van beroep van D.C. zich hierover gebogen heeft.

3. Waar het Supreme Court zich wel over moet gaan buigen, is of Trump wel of niet terecht van de kieslijst in Colorado is buitengesloten, als gevolg van z'n acties en speeches rondom de bestorming van het Witte Huis op 6 januari 2021, zich beroepend op het 14de amendement van de Amerikaanse Grondwet, waarop het State Supreme Court van Colorado zijn oordeel heeft gebaseerd. Op 8 februari start het Supreme Court met de hoorzittingen in deze zaak. En alhoewel er drie Democraten en zes Republikeinse rechters in het hoogste rechtsorgaan van de VS, zitten, is het voor Trump daarmee allerminst een gelopen koers.

4. Er hangt ook nog een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd van Trump, aangaande de onwettige poging om de verkiezingsuitslag van de staat Georgia, die voor hem nadelig uitviel, om te draaien. Ook hier heeft Trump de frontale aanval op de Openbaar Aanklager geopend om de dreigende strafzaak van tafel te krijgen. En alhoewel het niet ondenkbaar is dat de O.A. inderdaad misschien het veld moet ruimen, betekent dit allerminst dat de aanklacht daarmee ook van tafel gaat. Feit is dat er met Trump nog 18 andere mensen voor betrokkenheid zijn aangeklaagd, en verschillende van hen hebben een schuldverklaring geaccepteerd, en zullen t.z.t. tegen Trump gaan getuigen.

5. De schuldenlast van alle opgelegde boetes worden voor Trump ook een steeds zwaarder wordend zwaard van Damocles. Vorig jaar werd Trump veroordeeld tot het betalen van $ 5M wegens smaad en laster tegen Jean Carroll, die hem beschuldigde van aanranding. Recent is Trump opnieuw veroordeeld voor hetzelfde feit en tegen dezelfde persoon, omdat hij na de eerste uitspraak gewoon doorging met het publiekelijk belasteren, beschuldigen en beledigen van deze vrouw. Dit keer bedroeg de vastgestelde schadeclaim liefst $ 83,3M. Daarbij hangt er in de fraudezaak in New York in het eerste punt, nog een mogelijke schadeclaim van liefst $ 370M boeven het hoofd. Weliswaar kunnen tegen al deze (civiele) rechtszaken nog wel beroepsprocedures worden gestart, maar onder de streep wordt het voor Trump ook steeds lastiger om nog advocaten en juristen te vinden die hem hierin willen bijstaan. E.e.a. heeft te maken met het feit dat Trump een notoire wanbetaler is als het gaat om juridische kosten die zijn gemaakt voor rechtszaken die hij als verliezer heeft afgesloten.