FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 februari 2024

Rochdale zegt vertrouwen in bewonersraad op na ontdekking fraude

Woningcorporatie Rochdale heeft het vertrouwen opgezegd in het bestuur van de bewonersraad. Rochdale ontdekte eind januari dat er ruim 20.000 euro is weggesluisd van de rekening van de bewonersraad naar een privérekening. Het geld zou normaal worden gebruikt voor activiteiten van bewoners en commissies. 

In totaal werd er tussen oktober en december van vorig jaar 20.431 euro overgemaakt in verschillende transacties naar de privérekening. De 20.000 euro is ongeveer een tiende van het budget wat de bewonersraad jaarlijks kan gebruiken om activiteiten voor bewoners en bewonerscommissies te organiseren. In de bewonersraad zitten ruim honderd bewonerscommissies met in totaal zo'n 400 huurders. Het bestuur wordt zelf door de huurders gekozen, Rochdale controleert de bewonersraad. 

'Geld was voor buurtactiviteiten'
Volgens de woningcorporatie heeft de bestuurder die het geld heeft overgemaakt het geld gebruikt voor "privédoeleinden". De bestuurder zelf zegt dat er geen sprake is van fraude, maar dat het geld zou zijn uitgegeven voor buurtactiviteiten. Het geld dat nog niet was uitgegeven was gereserveerd voor andere activiteiten. 

Rochdale is van mening dat een van de medebestuurders op de hoogte moet zijn geweest van het doorsluizen, maar dat er geen maatregelen zijn getroffen. Dat het bestuur Rochdale niet heeft geïnformeerd hierover wordt kwalijk genomen. De woningcorporatie heeft daarom het vertrouwen in het gehele bestuur opgezegd. Het bestuur is daarna ook opgestapt. Rochdale laat weten een melding te gaan maken bij de politie over het voorval. 

Afbetalingsregeling 
De bestuurder die het geld naar de privérekening heeft overgemaakt heeft aan Rochdale laten weten bereid te zijn een afbetalingsregeling te treffen om het volledige bedrag terug te betalen. "Als de desbetreffende bestuurder in gebreke blijft, zal Rochdale niet schromen het bedrag op de vereniging BWR te verhalen", aldus de woningcorporatie.

Rochdale organiseert binnenkort een bijeenkomst voor de bewonerscommissies om uitleg te geven over de zaak. 

Persconferentie: oorzaak explosie Schammenkamp Rotterdam nog onbekend

Bij het onderzoek naar de explosie en daaropvolgende brand in een flatgebouw aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk, houdt justitie alle opties open. Dit betekent dat er ook rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van een strafbaar feit, zo verklaarde plaatsvervangend hoofdofficier Lisan Wösten vrijdagmiddag tijdens een persconferentie op het stadhuis van Rotterdam.

Bij de explosie raakte een voertuig in brand, waarna het vuur zich verspreidde naar een wooncomplex. Tientallen ramen van nabijgelegen woningen en gebouwen werden door de kracht van de explosie vernield.

Na de explosie en de daaropvolgende zware brand werden drie mensen vermist. Het eerste slachtoffer, een man van 43, werd woensdag onder begeleiding van de politie door familieleden zelf geborgen uit het puin. Het lichaam van het tweede slachtoffer, een man van 22, werd gisteravond aangetroffen. Vanmorgen werd een lichaamsdeel aangetroffen dat nog geïdentificeerd moet worden.

De politie heeft een tijdlijn gepubliceerd over het Verloop onderzoek Schammenkamp (update).

'Poetin zingt het hoogste lied'

Een zichtbaar ongemakkelijke Vladimir Poetin zong met schoolkinderen het volkslied mee in Moskou tijdens een jeugdconventie in Moskou. De Russische president en de menigte scandeerden herhaaldelijk 'Rusland'.

De jeugdconventie werd in 2008 gelanceerd onder de naam 'Beweging van het Eerste'. Het evenement bereid kinderen en jongeren voor op een "volwaardig leven in de maatschappij", aldus de website.

IAEA: zorgen over personeelssituatie bij kerncentrale Oekraïne

Het personeelsbestand van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja is onder Russische bezetting gekrompen van ongeveer 11.500 naar 4.500 werknemers. Dit is meegedeeld door het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Grossi, vóór zijn reis naar Oekraïne. Volgende week wil hij de energiecentrale aan het front opnieuw bezoeken.

Grossi kondigde in Wenen aan dat het lage personeelsbestand een centraal onderwerp zou zijn in zijn gesprekken met de Russische exploitanten van de kerncentrale. “Het is essentieel dat de energiecentrale over voldoende gekwalificeerd en opgeleid personeel beschikt voor de operationele veiligheid en bescherming van de centrale”, aldus Grossi. Hij waarschuwde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige week dat het personeelsbestand van de kerncentrale van Zaporizja op de lange termijn “onhoudbaar” zou zijn.

Volgens de directie van de Russische kerncentrale mogen sinds donderdag specialisten van het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom niet meer in Zaporizja werken, zo staat in het IAEA-managementrapport. In de centrale werken alleen voormalige Energoatom-specialisten die contracten hebben getekend met de Russische operator, evenals personeel dat vanuit Rusland is overgeplaatst. Volgens deze informatie heeft het management de permanente IAEA-waarnemers ter plaatse erop gewezen dat Russische kerncentrales met aanzienlijk minder personeel werken dan Oekraïense.

Grossi wil dinsdag gesprekken voeren met Oekraïense vertegenwoordigers in Kyiv en daarna de kerncentrale van Zaporizja bezoeken. De centrale aan het front is de grootste kerncentrale van Europa en staat sinds maart 2022 onder Russische bezetting.

Marokko treedt op tegen babyhandel, 30 arrestaties

In Marokko hebben de autoriteiten actie ondernomen tegen een mensenhandelbende die pasgeboren baby's illegaal ter adoptie zou hebben aangeboden.

Volgens het staatspersbureau MAP zijn er de afgelopen dagen 30 mensen gearresteerd in de stad Fés. Onder hen zijn wetshandhavers, artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel. Ze worden beschuldigd van het illegaal verkopen van baby's van ongehuwde vrouwen aan families die ze willen adopteren. De gearresteerden zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan chantage en fraude.

Hongersnood in Soedan duurt voort, meldingen van overledenen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) maakt zich zorgen over de aanhoudende hongersnood in Soedan.

WFP-directeur Rowe vertelde legde uit dat er al meldingen van hongersnood zijn ontvangen. In totaal lijden bijna 18 miljoen mensen honger in het Noord-Afrikaanse land. De situatie is ronduit catastrofaal. De bevolking in de gebieden rond de hoofdstad Khartoem en in Darfur en Kordofan werden bijzonder hard getroffen door het gebrek aan voedsel.

Rowe benadrukte de dringende behoefte aan toegang tot Soedan om de burgers mensen van noodzakelijke hulp te voorzien. Hij riep de strijdende partijen op om humanitaire hulpverleners hun werk te laten doen. In Soedan vechten de paramilitaire RSF en het leger al bijna een jaar om de macht en toegang tot grondstoffen.

Winst en dividend grote ondernemingen hoger dan voor corona

Grote ondernemingen maakten in 2022 ruim 4,5 keer zoveel nettowinst als in coronajaar 2020. De operationele winsten lagen ook hoger dan voor corona. Grote bedrijven die dividend uitkeren maakten in 2022 ruim tweemaal zoveel over aan aandeelhouders als een jaar eerder. De dividenduitkering van deze bedrijven lag ongeveer een kwart hoger dan de nettowinst in 2022. Dit blijkt uit een analyse van het CBS op basis van de Statistiek Financiën van Ondernemingen. Het onderzoek is gedaan onder een panel van 320 grote ondernemingen, goed voor ongeveer de helft van de nettowinst van alle niet-financiële bedrijven.

In 2022 nam de nettowinst van de grote bedrijven toe tot ruim 132 miljard euro. Ook de operationele winst (zonder financiële winst) steeg sterk, naar 52 miljard euro. Deze was tijdens de coronacrisis in 2020 – toen omzetten sterker daalden dan vaste kosten zoals afschrijvingen en lonen – afgenomen tot 16 miljard euro. In 2021 herstelde de operationele winst, en was deze met 32 miljard euro gelijk aan het niveau voor corona, in 2019. Hoewel er in 2022 een lichte stijging was in de kosten voor grond- en hulpstoffen, kwam de operationele winst van de grote ondernemingen bijna 60 procent hoger uit dan in 2019.

In 2020 laagste aantal grote ondernemingen met dividenduitkering
In 2020 keerden 115 van de 320 grote ondernemingen dividend uit, een vijfde minder dan in 2019. In 2020 konden Nederlandse bedrijven NOW-steun aanvragen, waarbij een dividend- en bonusverbod gold. Bij de grote ondernemingen die wel dividend uitkeerden in 2020 bedroeg het dividend het dubbele van de winst in dat jaar (54 miljard euro). Mogelijk probeerden de bedrijven die wel uitkeerden de vergoeding voor aandeelhouders gelijk te houden. Hoewel 20 procent minder bedrijven dividend uitkeerden, bleef het dividend van de resterende bedrijven 13 procent onder het uitgekeerde dividend van 2019 (62 miljard euro). In 2021 bleef de dividenduitkering vrijwel gelijk aan 2020. In 2022 steeg het uitgekeerde dividend fors, en was dit 23 miljard meer dan de door deze bedrijven behaalde nettowinst van dat jaar. Hoewel een bedrijf in een jaar meer dividend als winst in dat jaar kan uitkeren, bijvoorbeeld door gereserveerde winsten uit voorgaande jaren alsnog uit te keren, is het gebruikelijk dat bedrijven ook een deel van hun winst herinvesteren in het bedrijf.

Hoogste dividenduitkeringen bij bedrijven onder buitenlandse zeggenschap
Grote ondernemingen onder buitenlandse ultieme zeggenschap maakten in 2019 ruim twee keer zoveel winst in Nederland als grote ondernemingen onder Nederlandse zeggenschap. Grote ondernemingen onder buitenlandse zeggenschap met een dividenduitkering, keerden gemiddeld haast viermaal zoveel dividend uit in dat jaar als een grote onderneming onder Nederlandse zeggenschap. In 2020 daalde het gemiddelde dividend van bedrijven onder Nederlandse ultieme zeggenschap van 185 miljoen naar 149 miljoen euro per bedrijf. Bij bedrijven onder buitenlandse ultieme zeggenschap was er juist een toename. In 2022, een jaar waarin de grote ondernemingen meer nettowinst maakten, keerden grote ondernemingen onder buitenlandse zeggenschap gemiddeld bijna 1,3 miljard euro uit.

Smith opent Premier League Darts met zege in Cardiff

In Cardiff is donderdagavond het nieuwe jaar in de Premier League Darts afgetrapt. De eerste van zeventien speelavonden werd afgewerkt in Wales, waar het publiek zich helaas niet van haar beste kant liet zien: op beslissende momenten was er vaak gefluit te horen.

Kwartfinales
Peter Wright en Rob Cross openden het jaar, waarbij Cross simpelweg beter was en met 6-3 de winst pakte. Thuisfavoriet Gerwyn Price rekende vervolgens met 6-4 af met een wat matig spelende Nathan Aspinall, waarna Michael Smith een mooie wedstrijd met 6-5 won van Michael van Gerwen. In een korte versie van de WK-finale was Luke Littler tot slot wereldkampioen Luke Humphries de baas: 6-2.

Halve finales
Price maakte het bepaald niet spannend tegen Cross, die niet slecht speelde, maar vrijwel constant op de beslissende momenten niet kon wat Price wel kon: legs afmaken, met 6-2 voor Price als resultaat. Littler speelde in de tweede halve finale weer zeer sterk, maar op de dubbels liet hij het liggen en zo pakte Smith met 6-5 de winst.

Finale
De koek leek ineens op voor Price, die er eigenlijk geen moment in slaagde om het Smith echt moeilijk te maken. De Welshman kon het publiek niet het gedroomde einde van de avond geven en Smith pakte met 6-2 overtuigend de winst.

Skiester Gut-Behrami pakt 42e World Cup-zege met winst in Kronplatz

We keren nog even terug naar het Italiaanse Kronplatz, een van de weinige plaatsen waar de afgelopen tijd nog een beetje sneeuw is gevallen in het Europese vasteland. In Süd-Tirol stond een reuzenslalom op het programma van de World Cup alpineskiën, zonder de geblesseerde Mikaela Shiffrin.

In de eerste run was de Zwitserse Lara Gut-Behrami een klasse apart, ze pakte gelijk al bijna zes tienden van een seconde voorsprong op Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland. In run twee wist de Zwitserse dat zelfs uit te bouwen en met 1,09 seconden voorsprong pakte ze alweer haar 42e World Cup-zege.

Robinson hield stand op de tweede plek, maar die was niet alleen van haar: Sara Hector uit Zweden, derde na run één, wist het gat van 0,09 seconden naar Robinson te dichten en deelde plek twee met de Nieuw-Zeelandse. De Noorse Ragnhild Mowinckel greep met 1,23 seconden achterstand net naast het podium en werd vierde, voor thuisfavorietes Sofia Goggia (+1,39) en Federica Brignone (+1,45).

FOK! Wat een weer: droog, later motregen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er vooral in het zuidoosten eerst nog wat zon. Van het noordwesten uit raakt het bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig.

Vanmiddag is het bewolkt. Vooral landinwaarts kan plaatselijk lichte motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vanavond is het bewolkt. In het oosten valt soms wat motregen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht valt er vooral in het oosten af en toe regen. In het westen blijft het zo goed als droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Tot morgen!

                   

zon maar ook bewolking zal het weerbeeld van vandaag zijn (Foto: Anouk)
zon, maar ook bewolking zal het weerbeeld van vandaag zijn (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

VS bereidt acties voor tegen Iraanse milities, na dood Amerikaanse soldaten

Volgens het Pentagon bereidt de VS grootschalige acties voor tegen milities die afgelopen weekend Amerikaanse doelen hebben aangevallen. De regering Biden zinspeelt al dagen op vergeldingsaanvallen voor een drone-aanval op een afgelegen Amerikaanse militaire basis in het noordoosten van Jordanië die bekend staat als Toren 22.

Bij die aanval kwamen zondag drie Amerikaanse soldaten om het leven en raakten 40 anderen gewond. Bij het incident op zondag werden drie Amerikaanse soldaten gedood en meer dan 40 anderen gewond. Pro-Iraanse milities in Irak hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat het tijd was om verdere actie te ondernemen tegen de door Iran gesteunde milities die Amerikaanse troepen te land en ter zee hebben aangevallen.

Waarom zijn aardbevingen niet te voorspellen?

Vulkaanuitbarstingen kunnen we wel zo'n beetje zien aankomen, maar grote aardbevingen gebeuren altijd volkomen onverwacht. En dat kan honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden levens kosten, zoals de afgelopen jaren gebeurde in Turkije, Haïti, Japan en Indonesië. Waarom kunnen mensen niet op tijd gewaarschuwd worden? Aardwetenschapper Bernd Andeweg (VU Amsterdam) legt in onderstaande video uit hoe onze aardkorst continu in beweging is en op welke problemen je stuit als je de gevaren daarvan probeert te begrijpen. Maar misschien wordt het beter met kunstmatige intelligentie: AI to the rescue!

0:00 Hoe ontstaan aardbevingen?
1:31 Waarom kun je aardbevingen niet goed voorspellen?
2:42 Waarom zijn sommige aardbevingen zwaarder dan andere?
3:37 Wat hebben we nodig om aardbevingen beter te voorspellen?
4:14 Gaat AI helpen om aardbevingen beter te voorspellen?


Met dank aan Universiteit van Nederland.

Nederlandse boeren opnieuw in protest

Naar aanleiding van de boerenprotesten in Frankrijk en België zijn woensdagavond ook boeren in Nederland de straat op gegaan om actie te voeren. Een kleine groep boeren kwam met tractoren naar de Dam in Amsterdam, alles verliep rustig.

Volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland zijn ongeveer 150 tot 180 boeren naar het provinciehuis in Arnhem gekomen. De boeren hebben aangegeven dat ze hun frustraties willen uiten en een manifest overhandigd, zo meldt de woordvoerder.

Vanuit Bergeijk hebben Nederlandse boeren op hun tractoren naar de grensovergang bij Eersel gereden om zich aan te sluiten bij een blokkade door Belgische boeren. Volgens de persoon die het initiatief heeft genomen, zijn er ongeveer 30 tot 35 Nederlandse sympathisanten aanwezig.

Ook andere snelwegen in het grensgebied met België zijn geblokkeerd door protesterende Belgische boeren, zo melden ANWB Verkeersinformatie en Rijkswaterstaat. Automobilisten moeten rekening houden met hinder.

Er stonden volgens de politie ook boeren bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Woerden. Volgens de woordvoerder was de sfeer gemoedelijk en stonden ze er met vijftien tractoren.

De echte sh!tstorm voor Trump moet nog komen.

De weg terug naar het Witte Huis ziet er voor voormalig president Donald Trump positief uit. Toch moet Trump nog een paar harde noten kraken in diverse rechtzaken, voordat hij daadwerkelijk op kan gaan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Het is bijna onmogelijk om het ingewikkelde en steeds veranderende web van Trump-gerelateerde rechtszaken bij te houden, maar hieronder een overzicht:

1. De rechter in New York heeft Trump recentelijk al schuldig bevonden aan fraude, o.a. door telkens de waarde van z'n vastgoed overdreven hoog, dan wel overdreven laag in te schatten, om zo respectievelijk goedkope financieringen dan wel een lagere belastingaanslag te krijgen. De rechter heeft hem hierin al schuldig aan verklaard, de vaststelling van de strafmaat, een boete in de vorm van een forse naheffing en vermoedelijk ook het verbod om ooit nog zaken te doen in de Staat New York, zal een dezer dagen worden uitgesproken.

2. Op dit moment wordt er in Washington D.C. een federale beroepsprocedure gevoerd, of Trump als (ex-)President wel of niet immuniteit geniet, en dat de vele rechtszaken die tegen hem worden gevoerd, daarmee zinloos zijn. Maar het is juist die argumentatie, en dit is iets waarover veel juristen het eens zijn, dat dit niet echt een handige zet is geweest van Trump, omdat dit wel eens in z'n nadeel kan worden uitgelegd. Ook hierover zal waarschijnlijk op 4 maart as. een rechtszaak over van start gaan. Het Supreme Court heeft over deze zaak overigens gezegd dat zij deze voor nu nog niet in behandeling willen nemen en er pas aan willen beginnen als de hof van beroep van D.C. zich hierover gebogen heeft.

3. Waar het Supreme Court zich wel over moet gaan buigen, is of Trump wel of niet terecht van de kieslijst in Colorado is buitengesloten, als gevolg van z'n acties en speeches rondom de bestorming van het Witte Huis op 6 januari 2021, zich beroepend op het 14de amendement van de Amerikaanse Grondwet, waarop het State Supreme Court van Colorado zijn oordeel heeft gebaseerd. Op 8 februari start het Supreme Court met de hoorzittingen in deze zaak. En alhoewel er drie Democraten en zes Republikeinse rechters in het hoogste rechtsorgaan van de VS, zitten, is het voor Trump daarmee allerminst een gelopen koers.

4. Er hangt ook nog een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd van Trump, aangaande de onwettige poging om de verkiezingsuitslag van de staat Georgia, die voor hem nadelig uitviel, om te draaien. Ook hier heeft Trump de frontale aanval op de Openbaar Aanklager geopend om de dreigende strafzaak van tafel te krijgen. En alhoewel het niet ondenkbaar is dat de O.A. inderdaad misschien het veld moet ruimen, betekent dit allerminst dat de aanklacht daarmee ook van tafel gaat. Feit is dat er met Trump nog 18 andere mensen voor betrokkenheid zijn aangeklaagd, en verschillende van hen hebben een schuldverklaring geaccepteerd, en zullen t.z.t. tegen Trump gaan getuigen.

5. De schuldenlast van alle opgelegde boetes worden voor Trump ook een steeds zwaarder wordend zwaard van Damocles. Vorig jaar werd Trump veroordeeld tot het betalen van $ 5M wegens smaad en laster tegen Jean Carroll, die hem beschuldigde van aanranding. Recent is Trump opnieuw veroordeeld voor hetzelfde feit en tegen dezelfde persoon, omdat hij na de eerste uitspraak gewoon doorging met het publiekelijk belasteren, beschuldigen en beledigen van deze vrouw. Dit keer bedroeg de vastgestelde schadeclaim liefst $ 83,3M. Daarbij hangt er in de fraudezaak in New York in het eerste punt, nog een mogelijke schadeclaim van liefst $ 370M boeven het hoofd. Weliswaar kunnen tegen al deze (civiele) rechtszaken nog wel beroepsprocedures worden gestart, maar onder de streep wordt het voor Trump ook steeds lastiger om nog advocaten en juristen te vinden die hem hierin willen bijstaan. E.e.a. heeft te maken met het feit dat Trump een notoire wanbetaler is als het gaat om juridische kosten die zijn gemaakt voor rechtszaken die hij als verliezer heeft afgesloten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.