Meer darmkanker onder jongeren in Europa

In de Europese Unie en Groot-Brittannië stijgen de sterftecijfers als gevolg van colorectale kanker onder jongeren. Dit werd aangekondigd door een onderzoeksteam van de Universiteit van Milaan in het tijdschrift 'Annals of Oncology'. 

De wetenschappers gebruikten gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie vanaf 1970 tot de meest recente beschikbare gegevens. Dienovereenkomstig neemt het sterftecijfer onder 25- tot 49-jarigen toe, in tegenstelling tot de algemeen dalende trends bij darmkanker.

Volgens een voorspelling van het onderzoeksteam zal het sterftecijfer dit jaar vooral in Groot-Brittannië bijzonder sterk stijgen: vergeleken met 2018 bedraagt het 26 procent onder mannen en bijna 39 procent onder vrouwen in de onderzochte leeftijdsgroep. Ook in Italië (plus 1,5 procent voor mannen en 2,6 procent voor vrouwen), onder Spaanse en Poolse mannen (respectievelijk plus 5,5 en 5,9 procent) en onder 25- tot 49-jarige vrouwen in Duitsland (plus 7,2 procent) zullen er een toename.

Overgewicht is een factor
Eén reden is het hogere aandeel jongeren met overgewicht, vervolgt het rapport. Andere factoren zijn onder meer een verhoogd alcoholgebruik en verminderde fysieke activiteit.

De onderzoekers benadrukken dat de stijgingspercentages onder jongeren zorgwekkend zijn, vooral omdat de diagnose en behandeling van darmkanker zijn verbeterd. Over alle leeftijdsgroepen heen berekend, daalt het sterftecijfer als gevolg van darmkanker, rekening houdend met de leeftijdsopbouw van de bevolking.

Darmkanker is bijzonder agressief
Darmkanker op jongere leeftijd is doorgaans agressiever. De overlevingskansen zijn daardoor lager dan voor ouderen. De onderzoekers stellen daarom voor om de screening op darmkanker uit te breiden naar jongere mensen, vanaf 45 jaar. In Nederland gebeurt dat vanaf 55 jaar, men wordt dan elke twee jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Darmkanker ontstaat meestal door poliepen in de darmwand. Deze kunnen tijdens een colonoscopie worden verwijderd voordat ze zich mogelijk tot kanker ontwikkelen.