Spotify beschuldigt Apple van "chantage" inzake core technology fee

Apple wil zijn App Store op de schop nemen vanwege nieuwe EU-regelgeving. Het bedrijf presenteerde onlangs zijn nieuwe plannen, waarin ook de "core technology fee" is opgenomen. De muziekstreamingdienst Spotify bekritiseert het plan en hoopt dat de EU zal ingrijpen.

Spotify-baas Daniel Ek heeft scherpe kritiek geuit op de plannen van Apple om zijn app-business te reorganiseren vanwege nieuwe EU-regelgeving. Het plan is een "totale farce" en moet worden afgewezen door de EU-Commissie, aldus de Zweedse marktleider op het gebied van muziekstreaming in een blogpost. Spotify viel met name een nieuwe jaarlijkse app-vergoeding van 50 eurocent aan: "Dit is chantage."

De nieuwe EU Digital Markets Act (DMA) bepaalt dat exploitanten van grote platforms moeten toestaan dat apps worden gedownload van externe bronnen. Het bepaalt ook dat app-ontwikkelaars externe betalingssystemen kunnen gebruiken in plaats van de eigen betalingsdiensten van het platform. Geen van beide was voorheen mogelijk op Apple's iPhones. De DMA-regels worden op 7 maart van kracht.

Apple presenteerde daarom donderdag overeenkomstige alternatieven voor de app-business in de EU. Deze omvatten een verlaging van de belasting op de verkoop van digitale artikelen en abonnementen via de eigen App Store. De eerdere 30 procent en 15 procent voor abonnementen vanaf het tweede jaar worden respectievelijk 17 en 10 procent. Apple benadrukt echter dat dit percentage wordt geïnd ongeacht welke betaaldienst een app-ontwikkelaar gebruikt. Als een app het betalingssysteem van Apple gebruikt, is er drie procent extra verschuldigd.

Spotify: Apple plan is "een onacceptabel alternatief"
De nieuwe "core technology fee" is van toepassing op apps die vaak worden geïnstalleerd. De vergoeding is verschuldigd nadat een app één miljoen eerste installaties heeft bereikt binnen een periode van twaalf maanden - opeenvolgende updates in hetzelfde account vallen niet onder deze periode. Zodra de grens van één miljoen is bereikt, wordt 50 eurocent in rekening gebracht voor elke extra eerste installatie van de app tot het einde van de periode van twaalf maanden. Zodra de volgende periode van twaalf maanden begint, moet je opnieuw betalen.

Deze "core technology fee" is ook van toepassing als een app wordt gedownload via het platform van een andere provider, zonder verdere kosten voor Apple. Spotify benadrukte dat het met een basis van ongeveer 100 miljoen gebruikers op Apple-apparaten in de EU een flinke vergoeding zou moeten betalen. Ze zullen ook de heffing moeten betalen voor mensen die de dienst helemaal niet gebruiken, maar alleen de app op hun iPhone hebben. 

Apple laat ontwikkelaars ook vrij om in de App Store te blijven onder de oude app-voorwaarden. Spotify bekritiseerde het iPhone-bedrijf omdat het met een onacceptabel alternatief kwam voor ontwikkelaars, zodat ze liever in het oude systeem zouden blijven. In een reactie op de kritiek van Spotify stelde Apple dat met de nieuwe regels 99 procent van de ontwikkelaars het bedrijf hetzelfde bedrag zou moeten betalen als voorheen of minder. De veranderingen zouden hen meer keuze geven.