Qatar woedend over neerbuigende opmerkingen Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woede veroorzaakt door kritische opmerkingen over de rol van Qatar als bemiddelaar in de Gaza-oorlog. "Naar mijn mening verschilt Qatar in wezen niet van de VN. Het verschilt in wezen niet van het Rode Kruis, en in sommige opzichten is het zelfs problematischer," zou Netanyahu gezegd hebben, volgens een uitgelekte opname van een ontmoeting met familieleden van gijzelaars die nog steeds door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden. De Israëlische zender Channel 12 zond de opname uit.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn "ontzetting" uit over de uitspraken die aan Netanyahu werden toegeschreven door de media op de korte berichtendienst X, voorheen Twitter. "Als deze uitspraken echt zijn, zijn ze onverantwoordelijk en schadelijk voor de inspanningen om onschuldige levens te redden," schreef de woordvoerder van het ministerie, Majid al Ansari, op het X-platform.

Donderdag wakkerde de extreemrechtse minister van Financiën van Israël, Bezalel Smotrich, het vuur verder aan met een post op X, waarin hij Qatar ervan beschuldigde verantwoordelijk te zijn voor de Hamas-aanval van 7 oktober, waarbij hij de Golfstaat de “beschermheer van Hamas” noemde en “een land dat terrorisme steunt en terrorisme financiert”.

De ongebruikelijke en vernietigende verklaring van Ansari kwam als reactie op opnames van Netanyahu's bijeenkomst achter gesloten deuren met familieleden van gijzelaars eerder deze week, verkregen door het Israëlische Channel 12, waarin hij naar verluidt zei dat de rol van Qatar in het bemiddelingsproces “problematisch” was. 

Qatar was van cruciaal belang bij het tot stand brengen van een wapenstilstand van een week in november, waarbij meer dan 100 gijzelaars werden vrijgelaten in ruil voor 240 vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen werden vastgehouden.

Sindsdien zijn talloze onderhandelingsrondes mislukt. Er wordt aangenomen dat de huidige overeenkomst die wordt herzien een pauze van 30 dagen in de gevechten omvat, waarin de resterende Israëlische gijzelaars in verschillende termijnen zouden worden vrijgelaten, maar de partijen zijn het nog lang niet eens over meer permanente stappen om het conflict te beëindigen. 


Vertaling bovenstaande tweet: Qatar is een land dat terrorisme steunt en terrorisme financiert. Zij is beschermvrouwe van Hamas en is grotendeels verantwoordelijk voor het bloedbad dat Hamas onder Israëlische burgers heeft aangericht. De houding van het Westen jegens haar is hypocriet en gebaseerd op oneigenlijke economische belangen. Het Westen kan en moet veel sterkere invloed op haar uitoefenen en de vrijlating van de ontvoerden onmiddellijk bewerkstelligen.