FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 januari 2024

Zheng in eerste Grand Slam-finale tegen titelverdedigster Sabalenka

De finalistes van het vrouwenenkelspel op de Australian Open zijn bekend: de Chinese Zheng Qinwen mag in haar eerste Grand Slam-finale gaan proberen om de Wit-Russische Aryna Sabalenka van een tweede opeenvolgende titel af te houden in Melbourne.

De als tweede geplaatste Sabalenka speelde tegen de nummer vier van de plaatsingslijst, de Amerikaanse Coco Gauff. In set één werd over en weer een break geplaatst, wat zich in het vervolg van de set nog twee keer herhaalde. Sabalenka liet een setpoint liggen, maar was soeverein in de tiebreak, waarna ze het in set twee na een break op 4-4 afmaakte: 7-6 (2), 6-4.

Zheng Qinwen, als twaalfde geplaatst, speelde tegen de Oekraïnse qualifier Dayana Yastremska - opvallend genoeg Zheng's zesde opeenvolgende ongeplaatste opponente. Yastremska begon uitstekend en brak de Chinese gelijk, maar Zheng kwam al snel beter in haar spel, won de eerste set en plaatste in set twee op 3-3 de uiteindelijk beslissende break: 6-4, 6-4.

Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman en Spruit schaatsen naar aflossingsbrons

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is weer een (half)volle sportdag afgewerkt op de Olympische Jeugdwinterspelen. Nederlandse vertegenwoordiging was er op slechts één onderdeel, maar dat leverde wel een medaille op.

Schaatsen, gemengde aflossing
Angel Daleman en Sem Spruit plaatsten zich overtuigend voor de finale, waarin vooral Daleman de rest op de pijnbank legde - Kaede Kojima uit Japan, Heo Se-ok voor Zuid-Korea en de Chinese Liu Yunqi. Sota Kubo haakte namens Japan af, maar Spruit, Lim Lee-won en Pan Baoshuo sprintten om het goud, waarbij Spruit de rappe benen net niet had: brons voor Nederland. In een geweldige laatste honderd meter was Pan nét te sterk voor Lim en dus was het goud voor China, met zilver voor Zuid-Korea.

Alpineskiën, slalom vrouwen
Maja Waroschitz uit Oostenrijk pakte in run één de leiding en die stond ze niet af, wat haar het goud opleverde. De Duitse Charlotte Grandinger zette haar vierde plek na run één om in zilver op 0,59 seconden, voor de Italiaanse Giorgia Collomb (+0,97). Astrid Hedin stond na de eerste manche in zilveren positie, maar finishte run twee niet.

Alpineskiën, slalom mannen
Het was niet helemaal de dag van de Zweden, want bij de mannen stond Liam Liljenborg aan de leiding na de openingsrun, maar hij finishte run twee niet. Elliot Westlund slaagde er vervolgens niet in op te schuiven van plek twee, want de Brit Zak Carrick-Smith kwam vanaf de derde plek naar het goud, vijf honderdsten van een seconde voor Westlund. Brons ging op 0,26 seconden naar Nash Huot-Marchand uit Frankrijk.

Snowboarden, slopestyle mannen
De thuisfans konden juichen, want Lee Chae-un pakte het goud: de 91,50 punten van zijn eerste run waren al genoeg, maar hij deed er met 96,00 punten in run drie nog een geweldige schep bovenop. Zilver was met 90,00 punten voor Eli Bouchard uit Canada, voor de Fransman Romain Allemand (89,25).

Freestyleskiën, slopestyle mannen
Goud voor de Verenigde Staten en wel dankzij Henry Townshend, die in zijn eerste run met 90,25 punten de gouden score noteerde. Zilver was met 85,75 punten voor de Japanner Olly Nicholls, met Jaakko Koskinen die namens Finland met 83,75 punten het brons in ontvangst mocht nemen.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Voor eigen publiek schopten de Zuid-Koreaanse dames het tot de finale tegen Hongarije, dat pas op 3-0 een eerste tegengoal kreeg. Daarna gingen ze echter flink los: 8-1, met uiteindelijk een duidelijke 10-2 als gouden score voor Hongarije. China en Italië maakten er een mooie strijd om brons van: 3-2 na de eerste periode, maar Italië sloeg in heel snel tempo toe en stond met 6-5 voor na periode twee. Lang stond het 7-7 in de laatste periode, tot China bij de laatste kans een penalty shot raakte voor 8-7 en brons.

IJshockey, 3x3 mannen
Letland speelde in de finale tegen Denemarken en dat werd bepaald geen spannende strijd: Letland kwam op 4-0, waarna Denemarken scoorde, maar daarna volgden nog eens vijf tegengoals. In de slotfase ging het wat meer gelijk op, maar Letland won met 10-3 zeer ruim. De strijd om het brons was een stuk spannender: Kazachstan kwam op 4-1 tegen Oostenrijk, dat zich terugknokte tot 4-3 en 5-4. De Kazachen hielden vol en pakten met 6-5 het brons.

Curling, gemengde teams
Denemarken sloeg in het tweede end tegen Groot-Brittannië gelijk toe met vier punten, maar de Britten kwamen beetje bij beetje terug naar 4-4. Het stond 5-5 na acht ends, waarna de Britse ploeg in het eerste extra end voor de beslissing zorgde: 7-5. Tussen Zwitserland en China ging het heen en weer voor brons, maar de Zwitserse ploeg was net wat meer consistent en pakte met 10-8 de medaille.

Strasser wint tweede klassieker op rij in Schladming, Odermatt met prachtige run naar reuzenslalomwinst

Fans van het alpineskiën waren de afgelopen dagen op hun plek in het Oostenrijkse Schladming. Op de beroemde Planai stonden twee World Cup-avondwedstrijden op het programma: eerst een reuzenslalom, een dag later was het tijd voor de slalom.

Reuzenslalom
Marco Odermatt maakte in de eerste run een flinke fout, maar de Zwitserse alleskunner bleef overeind en noteerde de elfde tijd. In run twee liet hij zijn ware kunsten weer zien: Odermatt ging geweldig naar beneden en zag vervolgens de één na de ander zich stuk bijten op zijn tijd.

Manuel Feller was in run één het snelst en de Oostenrijker was de enige die Odermatt echt aan kon vallen, maar hij kwam voor eigen publiek nét tekort en werd op 0,05 seconden tweede. Plek drie ging naar de Sloveen Zan Kranjec op 0,29 seconden, voor de Noor Alexander Steen Olsen (+0,33).

Slalom
Linus Strasser won in het weekeinde de slalom in Kitzbühel en in Schladming pakte hij zijn tweede klassiekerzege op rij: de Duitser was in de eerste run nipt de snelste en vergrootte zijn voorsprong naar 0,28 seconden ten opzichte van de Noor Timon Haugan, die zo een zeldzame podiumplek scoorde.

Best of the rest was Clement Noël uit Frankrijk, die zijn derde plek na run één verzilverde en op 1,02 seconden de derde tijd noteerde. De Italiaan Alex Vinatzer en de Noor Atle Lie McGrath stonden op plek vijf en vier na de eerste manche, maar finishten in run twee niet.

Voor Beter OV: 'Schrap toeslag HSL'

De Maatschappij Voor Beter OV eist dat de HSL-toeslag met onmiddellijke ingang wordt geschrapt. Door bouwtechnisch prutswerk kan op de HSL tussen Schiphol en Rotterdam vanaf vandaag slechts 120 worden gereden, terwijl deze spoorverbinding was gebouwd voor snelheden tot 300 kilometer per uur. Doordat viaducten nu op instorten staan moet de snelheid dus fors worden gematigd.

Naast het rijden met lagere snelheid, wordt er ook minder vaak gereden. De treinen zijn immers langer onderweg, en daardoor kan met hetzelfde aantal treinen dus niet hetzelfde interval worden geboden. De NS beschikt over onvoldoende treinen om door meer inzet de frequentie op peil te houden.

Hierdoor mist het heffen van een toeslag voor reizigers tussen Schiphol en Rotterdam iedere grondslag. Immers, de reizigers worden niet op hoge snelheid vervoerd en ze staan langer te wachten op hun trein. De treinen op de HSL rijden nu zelfs nóg langzamer dan de treinen op het normale binnenlandse net, waar de baanvaksnelheden in het algemeen 130 of 140 kilometer per uur zijn.

Voor Beter OV heeft de eis tot schrappen van de HSL-toeslag vandaag aan de NS bekendgemaakt, en beveelt de NS aan, de inkomstenderving te declareren bij Infraspeed bv. Dat is de beheerder van het HSL-spoor en toebehoren.

Microsoft ontslaat 1900 medewerkers bij Activision Blizzard en Xbox divisie

Dat heeft Phil Spencer bekendgemaakt volgens een interne memo die hij verstuurd heeft naar zijn medewerkers bij de Xbox-divisie. De ontslagronde volgt kort nadat Microsoft afgelopen jaar nog Activision/Blizzard overnam voor het luttele bedrag van $69 miljard. Dat is tot nu toe de grootste overname van de geschiedenis in de games-industrie.

Xbox 20 jaar BC

Organisatorische veranderingen waren in december al aangekondigd, nadat de controversiële Bobby Kotick eerder al vertrokken was met een gouden handdruk van $155 miljoen. De broekriem moet nu helaas worden aangetrokken, waardoor nu 8% van de totale Xbox-gaming divisie gaat inkrimpen. Op dit moment bestaat de divisie nog uit 22.000 medewerkers. 1900 medewerkers van Activision/Blizzard, Bethesda en Xbox moeten dus binnenkort een andere werkgever zoeken.

Phil Spencer noemde het een pijnlijke beslissing in zijn interne memo (via TheVerge):

"Het is nu iets meer dan drie maanden geleden dat de teams van Activision, Blizzard en King zich bij Microsoft aansloten. In 2024 willen de leiders van Microsoft Gaming en Activision Blizzard hun krachten bundelen voor een strategie en een uitvoeringsplan met een duurzame kostenstructuur die al onze groeiende activiteiten ondersteunt. Samen hebben we prioriteiten gesteld, overlappende gebieden geïdentificeerd en ervoor gezorgd dat we allemaal op één lijn zitten wat betreft de beste groeimogelijkheden.

Als onderdeel van dit proces hebben we de pijnlijke beslissing genomen om ons personeelsbestand in de gamingsector met ongeveer 1900 functies terug te brengen van de 22.000 mensen in ons team. Het Gaming Leadership Team en ik zijn vastbesloten om dit proces zo zorgvuldig mogelijk te doorlopen. De mensen die direct te maken krijgen met deze inkrimpingen hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in het succes van Activision Blizzard, ZeniMax en de Xbox-teams, en ze mogen trots zijn op alles wat ze hier hebben bereikt. We zijn dankbaar voor alle creativiteit, passie en toewijding die zij onze games, onze spelers en onze collega's hebben gegeven. We zullen onze volledige steun geven aan degenen die tijdens de overgang worden getroffen, inclusief ontslagvergoedingen op basis van de lokale arbeidswetgeving. Degenen van wie de functie wordt beïnvloed, zullen hiervan op de hoogte worden gesteld en we vragen je om je vertrekkende collega's te behandelen met het respect en de compassie die overeenkomen met onze waarden.

Vooruitkijkend zullen we blijven investeren in gebieden die ons bedrijf zullen laten groeien en die onze strategie ondersteunen om meer games naar meer spelers over de hele wereld te brengen. Hoewel dit een moeilijk moment is voor ons team, heb ik er evenveel vertrouwen in als altijd dat jullie in staat zijn om de games, verhalen en werelden te creëren en te koesteren die spelers samenbrengen."

De ontslagronde volgt in dezelfde maand nadat eerder Riot Games, Discord, Twitch en Unity al ontslagen hadden aangekondigd in de games-industrie, wat er ongeveer op neerkomt dat méér dan 5000 mensen in deze industrie binnenkort hun baan kwijtraken.

Qatar woedend over neerbuigende opmerkingen Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woede veroorzaakt door kritische opmerkingen over de rol van Qatar als bemiddelaar in de Gaza-oorlog. "Naar mijn mening verschilt Qatar in wezen niet van de VN. Het verschilt in wezen niet van het Rode Kruis, en in sommige opzichten is het zelfs problematischer," zou Netanyahu gezegd hebben, volgens een uitgelekte opname van een ontmoeting met familieleden van gijzelaars die nog steeds door Hamas in de Gazastrook worden vastgehouden. De Israëlische zender Channel 12 zond de opname uit.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn "ontzetting" uit over de uitspraken die aan Netanyahu werden toegeschreven door de media op de korte berichtendienst X, voorheen Twitter. "Als deze uitspraken echt zijn, zijn ze onverantwoordelijk en schadelijk voor de inspanningen om onschuldige levens te redden," schreef de woordvoerder van het ministerie, Majid al Ansari, op het X-platform.

Donderdag wakkerde de extreemrechtse minister van Financiën van Israël, Bezalel Smotrich, het vuur verder aan met een post op X, waarin hij Qatar ervan beschuldigde verantwoordelijk te zijn voor de Hamas-aanval van 7 oktober, waarbij hij de Golfstaat de “beschermheer van Hamas” noemde en “een land dat terrorisme steunt en terrorisme financiert”.

De ongebruikelijke en vernietigende verklaring van Ansari kwam als reactie op opnames van Netanyahu's bijeenkomst achter gesloten deuren met familieleden van gijzelaars eerder deze week, verkregen door het Israëlische Channel 12, waarin hij naar verluidt zei dat de rol van Qatar in het bemiddelingsproces “problematisch” was. 

Qatar was van cruciaal belang bij het tot stand brengen van een wapenstilstand van een week in november, waarbij meer dan 100 gijzelaars werden vrijgelaten in ruil voor 240 vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen werden vastgehouden.

Sindsdien zijn talloze onderhandelingsrondes mislukt. Er wordt aangenomen dat de huidige overeenkomst die wordt herzien een pauze van 30 dagen in de gevechten omvat, waarin de resterende Israëlische gijzelaars in verschillende termijnen zouden worden vrijgelaten, maar de partijen zijn het nog lang niet eens over meer permanente stappen om het conflict te beëindigen. 


Vertaling bovenstaande tweet: Qatar is een land dat terrorisme steunt en terrorisme financiert. Zij is beschermvrouwe van Hamas en is grotendeels verantwoordelijk voor het bloedbad dat Hamas onder Israëlische burgers heeft aangericht. De houding van het Westen jegens haar is hypocriet en gebaseerd op oneigenlijke economische belangen. Het Westen kan en moet veel sterkere invloed op haar uitoefenen en de vrijlating van de ontvoerden onmiddellijk bewerkstelligen.

Roep om internationaal onderzoek naar vliegtuigcrash bij Belgorod

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van een vliegtuig in het grensgebied tussen de twee landen. De roep om een internationaal onderzoek naar het incident klinkt steeds luider.

Na de crash van een Russisch militair transportvliegtuig in de aan Oekraïne grenzende regio Belgorod zouden de vluchtrecorders zijn gevonden. Dit meldde het Russische staatspersbureau Ria Novosti op basis van de hulpdiensten.

Volgens Russische informatie kwamen alle 74 mensen aan boord van de Il-76 om het leven. Onder de slachtoffers zouden 65 Oekraïense krijgsgevangenen zijn die op weg waren naar een gevangenenruil, aldus het Russische ministerie van Defensie. Rusland geeft Oekraïne de schuld van het neerschieten van het vliegtuig zonder enig bewijs te leveren.

Wederzijdse beschuldigingen
De commandant van de Oekraïense luchtmacht beschuldigde Rusland van "ongebreidelde propaganda", zonder expliciet in te gaan op de Russische beschuldigingen. De Oekraïense autoriteiten bevestigden dat er voor woensdag een gevangenenruil was gepland, maar volgens hen was deze geannuleerd. Ze hebben echter geen informatie over wie er aan boord van het neergestorte vliegtuig was.

Kyiv reageerde in eerste instantie niet direct op de Russische bewering dat Oekraïne het transportvliegtuig had geraakt met een raket, maar wees erop dat Russische vliegtuigen een legitiem militair doel waren in het conflict en dat Moskou niet had aangegeven een specifiek luchtruim te willen gebruiken voor de geplande gevangenenuitwisseling. Kyiv roept ook op tot een internationaal onderzoek naar het incident.

Oekraïne: Russen hadden luchtafweer ingezet
De Oekraïense militaire inlichtingendienst maakte bekend dat Rusland gisteren hun luchtverdediging hadden ingeschakeld. Beide partijen hadden drones ingezet, Oekraïne verkenningsdrones, Rusland zogenaamde kamikaze aanvalsdrones, zei woordvoerder Andriy Yusov van de inlichtingendienst. Russische rapporten bevestigden dat Russische luchtafweer was ingezet tegen de Oekraïense drone.

De Oekraïense mensenrechtencommissaris Dmytro Lubinez verklaarde ook op televisie: "We hebben geen bewijs dat er een groot aantal mensen in het vliegtuig zat, Oekraïense burgers of niet." De Oekraïense generale staf kondigde aan - zonder de crash te noemen - dat het land elk Russisch militair transportvliegtuig dat verdacht wordt van het afleveren van raketten, vooral in de buurt van de grens, als doelwit zou nemen.

Kremlin herhaalt beschuldigingen
Ondertussen herhaalde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, de beschuldiging dat Oekraïne het vliegtuig had neergeschoten. Hij sprak van een "volledig monsterlijke daad". "Een gevangenenruil is een proces dat in stilte plaatsvindt", citeerde het agentschap Interfax Peskov eerder. "Oekraïne die zijn eigen krijgsgevangenen doodt, die de volgende dag thuis hadden moeten zijn, is een schandelijke daad", vervolgde de woordvoerder van het Kremlin. "Niemand kan zeggen hoe het incident het verdere proces van gevangenenuitwisseling zal beïnvloeden."

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne van het neerschieten van het vliegtuig. De Russische strijdkrachten hadden radarapparatuur gebruikt om "de lancering van twee Oekraïense raketten waar te nemen", aldus het ministerie. Het vliegtuig werd neergeschoten vanuit Lypzi, een dorp in de Oekraïense grensregio Kharkiv.

Oekraïne roept op tot internationaal onderzoek
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft gezegd dat zijn land zal vragen om een internationaal onderzoek. "Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk feiten vast te stellen, aangezien de vliegtuigcrash plaatsvond op Russisch grondgebied - buiten onze controle," zei Zelenskyy woensdagavond in zijn nachtelijke videotoespraak. "Het is duidelijk dat de Russen spelen met de levens van Oekraïense krijgsgevangenen, met de gevoelens van hun familieleden en de emoties van onze samenleving."

De Oekraïense geheime dienst SBU is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. De SBU "neemt momenteel een reeks maatregelen om alle omstandigheden van de crash op te helderen", aldus een verklaring van de geheime dienst.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov riep op tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad, die naar verwachting vanmiddag in New York (plaatselijke tijd) zou plaatsvinden.

Le Pen dreigt AfD met stoppen gezamenlijke EU-parlementsfractie

De rechts-populistische Le Pen wil in 2027 president van Frankrijk worden. Ze wil echter niets te maken hebben met plannen voor massale uitzettingen, waar sommige Duitse AfD-leden over hebben gesproken. Le Pen dreigt de AfD met het einde van de gezamenlijke parlementaire fractie van de EU.

De gezamenlijke fractie van de Duitse AfD en het Rassemblement National (RN) in het EU-parlement staat mogelijk op instorten - omdat RN-fractieleider Marine Le Pen heeft gedreigd de samenwerking te beëindigen. De reden hiervoor zijn de berichten over de geheime bijeenkomst in Potsdam tussen AfD-politici en rechtsextremisten waar gesproken werd over massale deportatie van mensen met een migratieachtergrond uit Duitsland.

"Ik ben het helemaal niet eens met de voorstellen die naar horen zeggen tijdens deze bijeenkomst zijn besproken", zei de Franse rechtspopuliste over de plannen die in Potsdam zijn besproken. Er moet worden onderzocht "of dit gevolgen zal hebben" voor de gezamenlijke fractie in het EU-parlement, voegde Le Pen eraan toe.

'Ben nooit voorstander van een remigratiebeleid geweest'
"We zullen moeten praten over deze zeer grote meningsverschillen," zei de politicus, die zich voor de vierde keer kandidaat wil stellen voor de Franse presidentsverkiezingen in 2027. "We hebben nooit een remigratiebeleid voorgesteld dat zou inhouden dat we het Franse staatsburgerschap intrekken van mensen die het hebben verkregen, ook niet als we kritiek hadden op de voorwaarden om het te verkrijgen," benadrukte Le Pen.

Massale deportatie
Volgens onderzoek van het Correctiv netwerk kwamen AfD politici, leden van de rechts-conservatieve Werteunion, rechts-extremisten en ondernemers in november 2023 samen in een hotel in de buurt van Potsdam om plannen met de uitzetting van miljoenen migranten uit Duitsland te bespreken.

Martin Sellner, lange tijd woordvoerder van de extreemrechtse Oostenrijkse 'Identitaire Beweging', presenteerde een plan voor zo'n massale uitzetting, eufemistisch 'remigratie' genoemd.

Meerderheid in Tweede Kamer voor gepersonaliseerde nummerplaat

In Nederland moet het, net als bij onze Zuiderburen, mogelijk worden gemaakt om een gepersonaliseerde kentekenplaat aan te vragen, zo vinden de PVV, VVD, NSC en BBB. De partijen hebben aan demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een motie gevraagd om deze optie te onderzoeken. Meer hierover bij het AD.

Belgen hebben de mogelijkheid om een nummerplaat met aangepaste letters en cijfers voor een bedrag van 1000 euro aan te vragen, maar er zijn uitzonderingen. Een kentekenplaat moet minimaal twee en maximaal negen karakters bevatten en sommige lettercombinaties zijn niet toegestaan. De combinatie 'CD' is bijvoorbeeld niet toegestaan, omdat deze gereserveerd is voor diplomaten. Echter, automobilisten mogen wel de naam van hun vriendin of favoriete eten op de kentekenplaat laten zetten.

Franse jongen (9) woont 2 jaar alleen, moeder ingetrokken bij nieuwe vriend

Een negenjarige jongen is gedurende twee jaar lang door zijn moeder achtergelaten in een onverwarmde flat in Nersac in het zuidwesten van Frankrijk. De jongen werd in 2020 achtergelaten.

Hij overleefde door voedsel bij de buren te schooien en ging netjes naar school zonder dat de leraren het merkten omdat hij "een goede leerling" was. Zijn moeder, die vijf kilometer verderop bij haar nieuwe vriend was ingetrokken, is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

D66: Rutte moet voorkomen dat Orban voorzitter wordt van Europese Raad

D66-parlementslid Jan Paternotte vraagt premier Mark Rutte om ervoor te zorgen dat de Hongaarse president Viktor Orbán niet de leiding krijgt over de Europese Raad wanneer de huidige voorzitter Charles Michel vertrekt. Paternotte vertrouwt op de ervaring van Rutte in Brussel. Zo meldt WNL.

Charles Michel zal in juni meedoen aan de Europese verkiezingen. Als hij op 9 juni een zetel in het Europees Parlement verkrijgt, zal hij naar verwachting halverwege juli aftreden als voorzitter van de raad. Als er voor die tijd geen opvolger is van hem, zal de regeringsleider van het land dat op dat moment de Raad van de Europese Unie voorzit, de voorzittershamer overnemen.

In de regel is dit geen probleem, maar dit jaar neemt Hongarije vanaf juli het voorzitterschap op zich. Dit zou betekenen dat de controversiële Orbán tijdelijk de plaats van Michel inneemt. Volgens Paternotte moet dit ten koste van alles voorkomen worden, aangezien Orbán in die positie besluitvorming kan "belemmeren". Paternotte doet vandaag een beroep op Rutte tijdens het debat over de Europese Raad.

Opvang derdelanders uit Oekraïne stopt na 4 maart 2024

Derdelanders uit Oekraïne zijn na 4 maart verplicht Nederland binnen 28 dagen te verlaten. Dit is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan bepaalde begin deze maand dat de zogeheten derdelanders na 4 maart geen recht meer hebben op verblijf onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Het gaat om een groep van ongeveer 2.760 mensen die niet de Oekraïense nationaliteit heeft, maar daar verbleef met een tijdelijke verblijfsvergunning voor bijvoorbeeld werk of studie.

Voor een verplicht vertrek van derdelanders geldt een uitzondering als ze een lopende asielaanvraag hebben of een reguliere verblijfsvergunning hebben gekregen, zoals een studie- of werkvisum.    

Volgens staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie kan het merendeel van de derdelanders veilig terug naar het land van herkomst. “Behalve als zij daar te vrezen hebben voor geweld of vervolging, dan kunnen zij hier asiel aanvragen. Het is goed dat er na een lange periode van onzekerheid nu duidelijkheid komt voor deze groep derdelanders.”

Asielaanvraag
Ongeveer 740 derdelanders hebben al bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) aangegeven door te willen gaan met hun asielaanvraag. Deze groep houdt ook na 4 maart recht op opvang bij het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Gemeenten zijn gevraagd derdelanders met een lopende asielaanvraag opvang te blijven bieden totdat zij overgeplaatst kunnen worden naar het COA.

Derdelanders die niet eerder bij de IND aangegeven hebben hun asielaanvraag door te willen zetten, kunnen een nieuwe asielaanvraag doen bij de IND als zij van mening zijn niet terug te kunnen keren naar het land van herkomst omdat ze daar onveilig zijn. Zij behouden het recht op opvang bij het COA, maar mogen het 1e half jaar niet werken in Nederland.
Vertrek

Derdelanders die geen asiel aanvragen of van wie de asielaanvraag is afgewezen, zijn verplicht Nederland te verlaten binnen 28 dagen na 4 maart. Gemeenten blijven derdelanders tijdens deze periode opvangen; het Rijk vergoedt de kosten hiervoor. Het remigratiebeleid van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) dat loopt tot en met 4 maart 2024 kan derdelanders helpen bij vertrek.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 4

De tweede muzikale remake van een filmklassieker van dit jaar vindt deze week z'n weg naar de bioscopen. De competitie: een acteur genaamd Driver die een ex-autocoureur speelt, Andrew Scott op bezoek bij zijn overleden ouders en een dodelijke melodie.

All of Us Strangers

Adam (Andrew Scott) woont in Londen in een bijna lege torenflat. Op een avond ontmoet hij bij toeval zijn mysterieuze buurman Harry (Paul Mescal), die het ritme van zijn dagelijkse sleur doorbreekt. Terwijl er een relatie tussen hen ontstaat, is Adam veel bezig met herinneringen aan het verleden. Hij voelt een drang om naar de stad waar hij opgroeide te gaan en het huis waar zijn ouders (Claire Foy en Jamie Bell) woonden te bezoeken. Daar lijkt het alsof er niks is veranderd sinds de dag dat ze stierven, 30 jaar geleden.

The Color Purple

Een muzikale remake van het meeslepende verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze krachtige nieuwe versie van de geliefde klassieker wordt geregisseerd door Blitz Bazawule, de veelzijdige artiest die hoge ogen scoorde met zijn eerste speelfilm The Burial of Kojo.

Ferrari

De zomer van 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver): zijn autobedrijf dreigt failliet te gaan en het huwelijk met zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) lijdt zwaar onder het gemis van hun overleden zoon Dino. Enzo zet zijn laatste hoop op één racewedstrijd: de Mille Miglia door Italië. ‘Ferrari' is de langverwachte nieuwe film van regisseur Michael Mann (Heat, Collateral) met in de hoofdrollen Adam Driver (Marriage Story, House of Gucci), Penélope Cruz (Parallel Mothers) en Shailene Woodley (Dumb Money, To Catch a Killer).

The Pod Generation

Rachel is een succesvolle carrièrevrouw die op het punt staat promotie te maken. Via haar werkgever, een technologiebedrijf in New York, bemachtigt ze een felbegeerde plek in het ‘Pegasus Womb Center’. Zij bieden koppels een gemakkelijke en handige uitkomst voor zwangerschappen door middel van kunstmatige baarmoeders, oftewel pods. Haar partner Alvy, een botanicus met liefde voor de natuur, geeft de voorkeur aan een natuurlijke zwangerschap. Alvy’s liefde voor Rachel zet hem ertoe een sprong in het diepe te wagen en zo begint hun rollercoaster naar het ouderschap in deze nieuwe technologische wereld van voortplanting, maar tegen welke prijs?

The Piper

Een jonge componiste krijgt de opdracht om het laatste concert van haar overleden mentor af te maken dat onvoltooid bleef na diens onverwachte dood. Al snel ontdekt ze dat het spelen van de door haar mentor geschreven noten verschrikkelijke - zelfs dodelijke - gevolgen heeft. Haar eigen leven riskerend, begint ze aan de missie om de oorsprong van de melodie en de kwaadaardige kracht die het heeft opgewekt, te ontrafelen.

Simple comme Sylvain

Sophia is een filosofieprofessor uit een welgestelde familie en al tien jaar getrouwd met de al even belezen Xavier. Ze hebben een goed, maar seksloos huwelijk en zijn inmiddels meer vrienden dan geliefden. Wanneer Sophia de aannemer Sylvain ontmoet om de renovatie van een vervallen chalet te bespreken, is het liefde op het eerste gezicht en spatten de vonken ervan af. Maar Sylvain komt uit een arbeidersfamilie en heeft een totaal andere achtergrond dan Sophia, waardoor zij gaat twijfelen aan haar eigen overtuigingen en ambities. 

Beestenboel

Welkom in Wild Land, waar gasten armbanden kunnen gebruiken om in allerlei dieren te veranderen. Vick, een hopeloze gids, komt erachter dat Wild Land een wedstrijd heeft met een prijs van een miljoen euro en besluit deel te nemen. Samen met Bramble de beer en een mysterieuze man genaamd Leon werken ze samen om de grote wedstrijd te winnen. Alleen lijkt de eigenaar van het park Tom Parks een dubbele agenda te hebben. Terwijl gasten transformeren in gemuteerde dieren, blijkt dat dit niet zonder gevaar is. Lukt het Vick, Bramble en Leon om alle parkgasten te redden of blijven ze voor altijd wild? Laat de dieren maar los!

Huisartsenspoedposten hebben handen vol aan kleine groep frequente bellers

Een kleine groep mensen draagt verhoudingsgewijs fors bij aan de drukte op huisartsenspoedposten. Onderzoekers van het Nivel becijferen dat 6 op de 10.000 patiënten van de huisartsenposten een “frequente gebruiker” is. Deze mensen hebben meer dan twintig keer per jaar contact met de huisartsenpost.

Gemiddeld is een op de vijftig contacten die de huisartsenposten hebben er een met een patiënt die heel vaak belt. In ongeveer een op de vier gevallen gaat het dan om psychische problemen, vooral angstklachten. “Hoewel het om een kleine groep patiënten gaat, kan de impact op de post vanwege de hoge frequentie van de contacten toch groot zijn”, concludeert het Nivel. Meer hierover bij Skipr

Lareb wil meer onderzoek na meldingen over klachten na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar een mogelijk verband tussen een patroon van langdurige gezondheidsklachten en coronavaccins. Het centrum heeft tot augustus vorig jaar in totaal 2282 meldingen ontvangen over mensen die in de vier weken na een coronavaccinatie klachten kregen die langer dan zes maanden aanhielden. De vraag is of die klachten verband hielden met vaccins, of toevallig relatief kort na de prik ontstonden door een andere oorzaak.

“Er is onvoldoende bewijs voor een mogelijk verband met de coronavaccins”, zegt het Lareb er direct bij. Op het totale aantal vaccinaties is het aantal meldingen relatief klein: meer dan 12 miljoen Nederlanders hebben coronavaccinaties ontvangen. Meer hierover bij Skipr

Amerikaans Hooggerechtshof verwerpt verzoek tot verbod op stikstofexecutie

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geweigerd een aanstaande stikstofexecutie tegen te houden.

Een verzoek van de advocaten van een ter dood veroordeelde man in de staat Alabama werd zonder toelichting door de rechters afgewezen. Er staan echter nog andere juridische mogelijkheden open voor de veroordeelde om de executie tegen te houden.

De man die is veroordeeld voor huurmoord wordt vrijdag middels stikstof geëxecuteerd. Het zou de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis zijn dat een doodvonnis op deze manier werd uitgevoerd. Sinds Europese medicijnfabrikanten weigeren hun medicijnen, bedoeld voor het uitvoeren van de doodstraf, naar de Verenigde Staten te verzenden, zijn de juridische autoriteiten op zoek gegaan naar nieuwe executiemethoden.

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisatie Amnesty International betwijfelen of het inademen van zuivere stikstof lijdt tot een humane dood. 

'Auto's met verbrandingsmotor zijn nog net zo slecht voor klimaat als 12 jaar terug'

Volgens de Europese Rekenkamer stoten auto's op de wegen in de EU, ondanks strengere regelgeving, net zoveel CO2 uit als twaalf jaar geleden.

In een rapport van de autoriteit staat dat de technische vooruitgang de motoren efficiënter heeft gemaakt. Deze emissiebesparingen zouden echter teniet worden gedaan door het hogere gewicht en het hogere vermogen van de voertuigen. De daling van de CO2-uitstoot in de praktijk is uitsluitend te danken aan elektrische auto’s.

De Rekenkamer benadrukt dat de uitstoot pas zal afnemen als de verbrandingsmotor zijn dominante positie verliest. De EU is er echter nog niet in geslaagd om het gebruik van elektrische auto’s te bevorderen in alle EU-landen. De meeste lidstaten hebben geen laadinfrastructuur.

Hoe navigeer je in de digitale online topsport

Online marketing is in 2024 een complexe en competitieve arena, vergelijkbaar met topsport. Bedrijven die willen uitblinken in de digitale wereld, moeten zich aanpassen aan de steeds veranderende regels van het spel. Een online marketing bureau speelt een cruciale rol in dit proces, door expertise en strategieën te bieden die bedrijven helpen om hun online aanwezigheid te optimaliseren en hun doelen te bereiken.

Een online marketing bureau in 2024 is een veelzijdige speler. Deze bureaus bieden een breed scala aan diensten, van zoekmachine optimalisatie (SEO) en pay-per-click (PPC) reclame tot social media marketing en contentcreatie. De kern van hun werk is het begrijpen van de digitale markt en het aanpassen van strategieën om te voldoen aan de unieke behoeften van elke klant.

Een belangrijk aspect van hun dienstverlening is het analyseren van data en markttrends. Met behulp van geavanceerde analytische tools en technieken bieden deze bureaus inzicht in klantgedrag, marktdynamiek en concurrentie. Dit stelt bedrijven in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun marketingstrategieën.

Daarnaast spelen deze bureaus een essentiële rol in merkbeheer en -positionering. Ze helpen bedrijven bij het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit en zorgen ervoor dat deze consistent wordt gecommuniceerd over alle digitale platforms. Dit omvat het ontwerpen van websites, het creëren van boeiende content en het beheren van online reputaties.

Zoekmachineoptimalisatie is een voortdurende uitdaging

Bij online marketing kun je zoekmachine optimalisatie uitbesteden en is het vergelijkbaar met een marathon. Het vereist consistentie, aanpassingsvermogen en een diepgaand begrip van de regels en richtlijnen van zoekmachines zoals Google. In 2024 is het volgen van deze richtlijnen belangrijker dan ooit. Google's algoritmen zijn geavanceerder geworden, met een grotere nadruk op kwaliteit, relevantie en gebruikerservaring.

Een online marketing bureau implementeert diverse geavanceerde SEO-strategieën om de zichtbaarheid en ranking van websites in zoekmachines te verbeteren. Dit omvat:

  1. Technische SEO: Het optimaliseren van de website-infrastructuur om te zorgen voor een snelle, veilige en mobielvriendelijke gebruikerservaring.

  2. Contentoptimalisatie: Het creëren en optimaliseren van hoogwaardige, relevante content die aansluit bij de intentie van zoekmachinegebruikers.

  3. Linkbuilding: Het ontwikkelen van een netwerk van kwalitatieve backlinks om de autoriteit en geloofwaardigheid van de website te vergroten.

  4. Lokale SEO: Voor bedrijven met een fysieke locatie is lokale SEO van cruciaal belang om zichtbaar te zijn in lokale zoekresultaten.

Elke strategie vereist een diepgaand begrip van de huidige zoekmachine-algoritmen en de flexibiliteit om zich aan te passen aan toekomstige updates. Dit is waarom online marketing in 2024 wordt beschouwd als digitale topsport. Net als in de sportwereld, vereist succes in SEO geduld, doorzettingsvermogen en een voortdurende toewijding aan het verbeteren en bijstellen van strategieën.

Winter is coming: wat is de volgende Google Core update?

De komende Google Core Update in maart 2024 zal naar verwachting significante wijzigingen aanbrengen in de Core Web Vitals-metriek, met name in de manier waarop interacties op websites worden gemeten. Core Web Vitals zijn essentiële indicatoren die Google gebruikt om de gebruikerservaring van een website te beoordelen, en ze omvatten aspecten zoals laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit.

Een belangrijke verandering in deze update is de aanpassing van de interactiviteit metriek, van First Input Delay (FID) naar "Interaction to Next Paint" (INP). INP meet de langste interactie op een website, in plaats van alleen de vertraging tussen een klik en de respons daarop. Websites met een INP-waarde hoger dan 500 milliseconden zullen als 'slecht' worden beoordeeld, terwijl een INP-waarde onder de 200 milliseconden als 'goed' wordt beschouwd.

Om je website voor te bereiden op deze update, is het belangrijk om de algehele responsiviteit en snelheid van je site te verbeteren. Enkele strategieën die kunnen worden toegepast zijn het comprimeren en optimaliseren van afbeeldingen, het cachen van webpagina's, het gebruik van asynchrone en uitgestelde laadmethoden voor CSS en Javascript-bestanden, het verminderen van redirects, het optimaliseren van code en het elimineren van onnodige plugins.

Deze update benadrukt het belang van een goede gebruikerservaring en stimuleert bedrijven om websites te ontwikkelen met de gebruiker in gedachten. Door te anticiperen op en je voor te bereiden op deze veranderingen, kan je organisatie beter presteren in de zoekresultaten van Google na de update in maart 2024.

In 2024 is een online marketing bureau meer dan een dienstverlener; het is een strategische partner die bedrijven helpt te navigeren in het complexe en dynamische landschap van digitale marketing. Door een combinatie van technische expertise, creatieve contentcreatie en strategische planning, stellen deze bureaus bedrijven in staat om uit te blinken in de digitale arena. Het consequent volgen van Google's richtlijnen en het blijven innoveren en aanpassen aan veranderende markttrends is essentieel voor succes in deze digitale topsport.

FOK! Wat een weer: overwegend droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er in het zuiden eerst kans op mist, maar verder schijnt de zon. Van het zuidwesten uit trekt er in de loop van de ochtend bewolking over het land. In het noordoosten blijft de zon de hele ochtend schijnen. In Zeeland kan aan het einde van de ochtend wat lichte regen of motregen vallen. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag blijft het in het noordoosten droog en schijnt eerst nog de zon. In de rest van het land is het bewolkt en valt er af en toe wat lichte regen of motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C, in het zuidwesten rond 10°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de zuidwestkust later vrij krachtig.

Vanavond valt er eerst mogelijk wat motregen, maar verder is het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig en later mogelijk krachtig, windkracht 5 tot 6.

Komende nacht valt hier en daar wat motregen. Aan het einde van de nacht bereikt een gebied met regen het westen. De temperatuur ligt rond 10°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6, later hard windkracht 7.

Tot morgen!

                   

Ook de sneeuw in de Hatertse is inmiddels wel verdwenen (Foto: StateOfMind)
Ook de sneeuw in de Hatertse is inmiddels wel verdwenen (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1169

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.