Haley twijfelt aan de mentale fitheid van Trump na verwarring met Pelosi

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley heeft de mentale fitheid van haar partijrivaal Donald Trump in twijfel getrokken. Tijdens een optreden in New Hampshire verwees de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties naar een vergissing van de ex-president, die haar vrijdag meerdere malen verwarde met voormalig Huisvoorzitter Nancy Pelosi. "Als je te maken krijgt met de druk van het presidentschap, kun je niet iemand hebben waarvan je je afvraagt of hij daar mentaal toe in staat is", zei Haley.

Trump verwarde Haley vrijdag met Pelosi toen hij sprak over de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021. “Nikki Haley had de leiding over de veiligheid. We hebben haar destijds 10.000 mensen aangeboden – soldaten, de Nationale Garde, wat je maar wilt – maar ze heeft het afgewezen”, zei Trump.

Haley benadrukte dat zij noch verantwoordelijk was voor de veiligheid in het Capitool, noch dat zij zich op dat moment in Washington bevond. Daarnaast is er in ieder geval geen bewijs voor de bewering van Trump dat hij tijdens de bestorming hulp heeft aangeboden of dat een dergelijk aanbod is afgewezen.

Trump (77) en andere Republikeinen maken de 81-jarige president Joe Biden herhaaldelijk belachelijk vanwege zijn leeftijd en twijfels geuit over de vraag of de politicus van de Democratische Partij in staat is een tweede ambtstermijn uit te zitten. Haley zei in een interview met Fox News dat politici aan de top van de staat ‘op de top van hun kunnen’ moeten zijn. "Willen we echt dat ze namen  door elkaar halen en dingen verkeerd doen als ze 80 jaar oud zijn en te maken krijgen met Poetin en Xi en Kim en Noord-Korea?"

Trump won maandag de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa met een ruime voorsprong op zijn rivalen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen, 30 punten voorsprong op de tweede gouverneur van de staat Florida, Ron DeSantis, die ongeveer 21 procent kreeg. Haley volgde op de derde plaats met 19 procent. Met zijn duidelijke overwinning consolideerde Trump zijn positie als overweldigende favoriet in de presidentiële race van zijn Republikeinse Partij. De volgende voorverkiezingen zijn dinsdag in New Hampshire.