FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 januari 2024

Sabalenka en Gauff simpel naar kwartfinales Australian Open

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales op de Australian Open. De als tweede geplaatste Wit-Russische titelverdedigster verloor in haar eerste drie wedstrijden bij elkaar zes games, in de achtste finale waren dat er in één klap toch al vijf: 6-3, 6-2 tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova.

Sabalenka mag het in de kwartfinales opnemen tegen de als negende geplaatste Barbora Krejcikova. De Tsjechische was een maatje te groot voor Mirra Andreeva en maakte een einde aan de titelhoop voor de pas 16-jarige Russische: 4-6, 6-3, 6-2.

Coco Gauff staat voor het eerst bij de laatste acht in Melbourne. De als vierde geplaatste Amerikaanse was met 6-1, 6-2 een flinke maat te groot voor Magdalena Frech uit Polen en speelt straks tegen de jonge Oekraïnse Marta Kostyuk. Die wist eveneens zeer overtuigend te winnen van de Russische qualifier Maria Timofeeva: 6-2, 6-1.

Vallende Van der Poel lijdt in Benidorm eerste nederlaag; Van Aert wint in Benidorm

Wout van Aert heeft zondag de wereldbeker in Benidorm op zijn naam geschreven. In Spanje won hij voor Europees kampioen Michael Vanthourenhout. Mathieu van der Poel kwam in de voorlaatste ronde ten val en wist voor het eerst dit seizoen de veldrit niet te winnen.

Voor het laatst dit seizoen stond dit seizoen een duel tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidock op het programma. Alle drie de veldrijders hadden in Benidorm geen beste start. Van Aert miste zijn start, Van der Poel moest in de tweede bocht van zijn fiets vanwege kettingproblemen en Pidcock was ook niet goed weg.

De wegwielrenners lieten op een oplopende asfaltstrook hun klasse zien. Van Aert meldde zich voor het eerst aan de leiding en niet veel later zou ook Van der Poel vooraan de aansluiting maken. Pidcock deed er wat langer over, maar ook de Engelsman zou zich op kop van de wedstrijd melden.

Na een versnelling van Van der Poel op de oplopende asfaltstrook kon alleen Van Aert het wiel houden van de wereldkampioen. Steeds na de versnellingen op de oplopende strook viel het stil en zou er een kopgroep van acht ontstaan. In de voorlaatste ronde ging Van der Poel in fout. De Nederlandse wereldkampioen kwam in aanraking met een paal en kon de overwinning in Benidorm vergeten. Van Aert profiteerde daarvan door eens goed door te trekken en reed samen met Europees kampioen Michael Vanthourenhout weg bij de rest.

Bij het ingaan van de slotronde hadden de twee Belgen een voorsprong van twintig seconden op de rest. In die slotronde reed Van Aert op de oplopende strook weg bij zijn landgenoot. Toch kwam de overwinning nog in gevaar doordat Van Aert bij het opspringen na de balkjes ten val kwam, maar hij hield net voldoende over op Vanthourenhout en sloot zijn veldritseizoen af met een zege. Thibau Nys werd op gepaste afstand derde, Van der Poel kwam als vijfde over de streep.

Djokovic met gemak naar kwartfinales Australian Open, Rublev dompelt fans in mineur tegen De Minaur

Tennisser Novak Djokovic lijkt alsmaar beter op dreef tijdens de Australian Open. De tienvoudig winnaar en nummer één van de plaatsingslijst had het in ronde één nog moeilijk met een 18-jarige qualifier, boekte daarna twee steeds meer overtuigende zeges en won zondag van de als twintigste geplaatste Fransman Adrian Mannarino met 6-0, 6-0, 6-3.

Voor een plek in de halve finales moet Djokovic het opnemen tegen de Amerikaan Taylor Fritz. De nummer twaalf van de plaatsingslijst speelde een mooie wedstrijd tegen de als zevende geplaatste Stefanos Tsitsipas en klopte de Griek uiteindelijk in vier sets: 7-6 (3), 5-7, 6-3, 6-3. Voor Fritz wordt het zijn eerste kwartfinale in Melbourne.

De Italiaan Jannik Sinner, als vierde geplaatst, stond tegenover Karen Khachanov (15) uit Rusland en was hem zonder al te veel problemen de baas: 6-4, 7-5, 6-3. Sinner krijgt in de kwartfinales nog een Rus tegenover zich: Andrey Rublev (5) dompelde de thuisfans in mineur door de als tiende geplaatste Alex de Minaur na een stroeve start uiteindelijk overtuigend te verslaan: 6-4, 6-7 (5), 6-7 (4), 6-3, 6-0.

Handballers kunnen Olympische Spelen vergeten na nieuwe EK-nederlaag

De Nederlandse handballers kunnen de olympische droom definitief laten varen. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson moest op het Europees kampioenschap in Duitsland in de hoofdronde winnen van Slovenië en Portugal om nog kans te maken op deelname aan een OKT, maar die hoop ging zondag het putje in.

Na de nederlagen tegen Denemarken en Noorwegen, waar Nederland bij vlagen uitstekend mee kon, was het tegen Slovenië juist simpelweg niet goed genoeg. De Slovenen hadden bijna continu meerdere goals voorsprong, waar Nederland bijvoorbeeld tegen wereldkampioen Denemarken nog meer dan een volle helft mee kon.

In de slotfase liet Nederland de kansen om in de buurt te komen liggen, waardoor het in Hamburg uiteindelijk 37-34 werd voor Slovenië. De Nederlandse mannen deden nog nooit mee aan de Olympische Spelen en zijn er in Parijs dit jaar dus ook niet bij, waardoor de pijlen nu op Los Angeles 2028 gericht moeten worden.

Van Empel te snel voor Pieterse in Benidorm; eindzege voor Alvarado in wereldbeker

Fem van Empel heeft de wereldbekercross in Benidorm gewonnen. In een spannende laatste ronde was de Nederlandse wereldkampioene net te sterk voor Puck Pieterse. Ceylin del Carmen Alvarado werd derde en is met nog één wedstrijd te gaan al zeker van de overwinning in de wereldbeker.

In het Spaanse Benidorm ging de wereldbeker na twee weken weer verder nadat vorige week de nationale kampioenschappen werden verreden. Alle belangrijke namen stonden aan de start en in de eerste ronde reden Fem van Empel, Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado direct vooraan. Kersvers Nederlandse kampioene Lucinda Brand had haar start gemist en moest direct in de achtervolging, maar zou nooit bij de eersten geraken.

Na een technisch foutje van Alvarado moest de Nederlandse even afhaken bij haar twee landgenoten, maar doordat Van Empel en Pieterse steeds naar elkaar keken kon Alvarado weer aanhaken. Bij een nieuwe versnelling van Van Empel en Pieterse moest Alvarado afhaken, maar het viel steeds stil, waardoor ze met z'n drieën de slotronde ingingen.

Na een nieuwe versnelling in de kopgroep moest Alvarado definitief afhaken en was er een spannende strijd tussen Van Empel en Pieterse, die pas in de laatste ronde werd beslecht. Wereldkampioene Van Empel ging in de laatste bocht voorbij haar landgenote, waarna ze de sprint met overtuiging won voor Pieterse. Alvarado werd op gepaste afstand derde, maar dat was wel voldoende voor eindwinst in de wereldbeker met nog één wedstrijd te gaan.

Strasser slalomt naar zeldzame zege, Shiffrin slalomt naar wéér een zege

In de World Cup alpineskiën was het zondag slalomdag. De vrouwen deden dat in het Slowaakse Jasna, terwijl de mannen op de Hahnenkamm in Oostenrijk de lastige Ganslernhang van Kitzbühel voor de kiezen kregen.

Slalom vrouwen, Jasna
Het in grote getalen aanwezige publiek moest het doen zonder dé Slowaakse sportheldin: Petra Vlhova raakte zaterdag op de reuzenslalom geblesseerd aan haar knie en is klaar voor dit seizoen. De fans lieten gelukkig geen verstek gaan en zagen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin in run één de snelste tijd noteren, waarbij alleen de Kroatische Zrinka Ljutic in de buurt bleef. De Nederlandse Kiara Derks finishte de eerste run niet.

In run twee was de jonge Ljutic erg snel en even leek Shiffrin haar tijd niet te gaan halen, maar onderin was de Amerikaanse toch weer snel genoeg: Shiffrin pakte de winst, met Ljutic op slechts 0,14 seconden. 'Best of the rest' was de Zweedse Anna Swenn Larsson op 0,81 seconden, nadat ze van plek vijf naar voren kwam. De Zwitserse Camille Rast werd op 0,90 seconden vierde, voor landgenotes Melanie Meillard (+1,39) en Michelle Gisin (+1,86). De jonge Letse Dzenifera Germane zette weer een topprestatie neer en evenaarde haar achtste plek van eerder in de week in Flachau.

Slalom mannen, Kitzbühel
Eind 2021 stond de Zweed Kristoffer Jakobsen twee keer in korte tijd op het World Cup-podium, maar tot zondag bleef het daar altijd bij. Op de Ganslernhang in Kitzbühel was hij de snelste in de eerste run en dus zat zelfs een zege er even in, hoewel die er niet kwam: Linus Strasser uit Duitsland kwam vanaf de vierde plek opzetten met een toprun en greep zijn vierde World Cup-podium, Jakobsen werd op 0,14 seconden tweede.

De derde plek ging naar de Zwitser Daniel Yule, tweede na run één, die uiteindelijk 0,20 seconden toe moest geven op Strasser. Thuisfavoriet Manuel Feller was op de vierde plek op 0,79 seconden van de winnaar de beste Oostenrijker, voor de Brit Dave Ryding, die vanaf plek tien weer eens flink naar voren kwam.

OM-baas: 'Er ligt te veel werk om ook nog verdachten A10-blokkade te vervolgen'

Het Openbaar Ministerie heeft op dit moment zoveel zaken die behandeld moeten worden, dat de zeven verdachten die bij de blokkade van de A10 werden aangehouden vermoedelijk niet vervolgd zullen worden. Daar zinspeelde OM-topman Rinus Otte vanochtend op bij tv-programma WNL op Zondag.

Volgens Otte heeft het OM op dit moment onvoldoende 'vissersboten': "En we vissen in een oceaan vol onrecht."

Bij de blokkade van de A10, die op 30 december georganiseerd werd door Extinction Rebellion, werden er in totaal zo'n 400 mensen aangehouden, waarvan het grootste deel kort daarna zonder boete of identiteitscontrole werd vrijgelaten. Zeven demonstranten die als eersten de snelweg opliepen, bleven iets langer vastzitten. Tot nu was het nog onduidelijk of ze vervolgd zouden worden.

Koffie en thee
"Ze zoeken een martelaarsrol", zegt Otte over de demonstranten. "Ze willen graag een boete, zodat ze naar de rechter kunnen."

"Je kan dit niet met het strafrecht oplossen, omdat we al veel te veel zaken hebben die blijven liggen. Je kunt misschien beter koffie en thee brengen, en geen mobiel toilet. Dat helpt misschien beter dan dat je het strafrecht erbij haalt." Otte benadrukt daarbij dat het om overtredingen gaat en niet om misdrijven.

'Claim'
Dat het OM daarom keuzes moet maken in wie er wel en niet vervolgd worden, noemt Otte 'ongemakkelijk en ongelukkig'. "Maar het is wel de vraag of je hiervoor het kostbare strafrecht moet inzetten." 

Wel vindt Otte dat de demonstranten een 'claim leggen op justitie.' "Ze zouden zich moeten realiseren dat, als strafrecht echt zou doen wat mensen zouden willen, er daardoor slachtoffers van andere zaken in de kou komen te staan, omdat die zaken niet opgepakt kunnen worden."

Tweede blokkade
Extinction Rebellion heeft overigens aangekondigd dat het op 24 februari nog een keer de A10 Zuid wil blokkeren. Een deel van de gemeenteraad vreest dat dit stuk van de snelweg vaker het doelwit van demonstraties wordt en wil dat de driehoek (burgemeester, politie en OM) de volgende keer strenger optreedt.

Uitslag Ajax - RKC

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen RKC gewonnen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-1 en lopen daarmee in op AZ en FC Twente.

Na tien minuten stond Ajax op voorsprong. Na een voorzet van Steven Berghuis legde Steven Bergwijn af op Brian Brobbey, die van dichtbij kon afwerken. Lang konden de Amsterdammers niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten na de openingstreffer maakte Michiel Kramer na een scrimmage de gelijkmaker. Tien minuten voor rust kwam Ajax opnieuw op voorsprong. Kenneth Taylor speelde in op Brobbey, die knap wegdraaide bij zijn tegenstander en beheerst afmaakte.

Na rust begon Ajax slap aan de tweede helft, maar kwam niet direct in de problemen tegen RKC. Kristian Hlynsson zorgde in de tweede helft net na het uur voor de beslissing. De IJslandse middenvelder schoot bekeken binnen. Daarna liep Ajax nog uit naar 4-1 dankzij een goal van Berghuis. Tussen de 3-1 en 4-1 miste Brobbey nog een strafschop.

Olympische Jeugdwinterspelen: shorttrackster Daleman grijpt naast medailles, rodelzussen strijden tegen elkaar

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is zondag de tweede dag van de Olympische Jeugdwinterspelen gehouden. Er werd gestreden om het goud in het shorttrack, schansspringen, alpineskiën, biatlon, snowboarden en rodelen, helaas zonder Nederlands succes.

Shorttrack, 1000m vrouwen
Angel Daleman was sterk, maar werd in de halve finales onderuit gekegeld. Ze werd wel in de A-finale gezet en streed daarin mee om de medailles, tot ze onderuit ging. De wedstrijd werd gestopt, maar Daleman mocht met een penalty niet opnieuw starten. Net als op de 1500m werd het een Chinees 1-2'tje, dit keer met goud voor Li Jinzi en zilver voor Yang Jingru, voor de Kazachse Polina Omelchuk - Birgit Radt ging er in een vroeg stadium al uit.

Shorttrack, 1000m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong gingen er in een relatief vroeg stadium uit, waarna het in de finale een Chinese strijd werd. Zhang Bohao finishte als eerste, maar zijn vreugde was van korte duur: hij had thuisrijder Joo Jae-hee onderuit geschaatst en werd bestraft. Het goud ging zo naar landgenoot Zhang Xinzhe, met zilver voor de Turk Muhammed Bozdag en brons voor Raito Kida uit Japan.

Alpineskiën, super-G vrouwen
De Zwitserse Justine Herzog had even de snelste tijd staan, maar Camilla Vanni uit Italië dook daar met 0,42 seconden onderdoor en dat bleek uiteindelijk het goud op te leveren. Een medaille zat er voor Herzog zelfs niet in: de Oostenrijkse Eva Schachner pakte op 0,07 seconden het brons, voor de Zwitserse Shaienne Zehnder (+0,21).

Alpineskiën, super-G mannen
Asaja Sturm uit Oostenrijk mocht vroeg aan de bak en zag zijn tijd vrij lang bovenaan de lijst staan, voor de Slowaak Andrej Barnas, die 0,35 seconden langzamer was. Toch moesten Sturm en Barnas nog een trede omlaag op het podium, hoewel het voor Sturm ontzettend weinig scheelde: het goud was voor de Duitser Benno Brandis, die welgeteld één honderdste van een seconde harder ging. Een eervolle vermelding was er voor Nicolas Quintero, die namens Argentinië op 0,56 seconden zesde werd.

Biatlon, single mixed-estafette
Vanaf het begin was Frankrijk het sterkst en Alice Dusserre wist dat met Antonin Guy tot en met de finish vast te houden: goud voor het Franse duo. De strijd om zilver was razendspannend en werd gewonnen door Marie Keudel en Korbi Kübler uit Duitsland, nadat Kübler in de eindsprint - vijftig seconden achter de Fransen - nét iets rapper was dan de Noor Storm Veitsle, die met Eiril Nordbø het brons pakte.

Schansspringen, gemengde teams
Op Slovenië stond geen enkele maat: Ajda Kosnjek, Urban Simnic, Taja Bodlaj en Enej Faletic waren vier niveau's beter dan de rest en pakten zeer overtuigend het goud. Zilver was voor Kjersti Græsli, Oddvar Gunnerød, Ingvild Synnøve Midtskogen en Mats Strandbråten namens Noorwegen, voor de Oostenrijkse ploeg met Sara Pokorny, Niki Humml, Meghann Wadsak en Lukas Haagen.

Snowboarden, cross gemengde teams
Individueel kampioen Jonas Chollet en supertalent Lea Casta gingen er namens Frankrijk met het goud vandoor, nadat ze in de finale hun landgenoten Benjamin Niel en Maja-Li Iafrate Danielsson naar het zilver verwezen. Brons ging naar Australië dankzij William Martin en Abbey Wilson, de Zwitsers Noah Kocherhans en Noemie Wiedmer grepen zo naast het eremetaal.

Rodelen, mannen
Na één run was de leiding nog in handen van Paul Socher uit Oostenrijk, maar de Italiaan Leon Haselrieder stond er slechts 0,068 seconden achter. De Süd-Tiroler kende met afstand de beste tweede run van het hele veld en gleed zo naar het goud, met Socher op 0,185 seconden in zilveren positie. Het brons ging ook naar Süd-Tirol en dus Italië, met Philipp Brunner - een dag eerder al goed voor goud in de dubbels - op 0,885 seconden. De nog wat meer onervaren Mees van Buren was namens Nederland van de partij en werd op 7,368 seconden 22e en laatste.

Rodelen, vrouwendubbels
Op de Italiaanse Alexandra Oberstolz, goed voor individueel zilver, stond met partner Katharina Kofler geen maat: de twee waren in beide runst ruimschoots het snelst. De twee duo's achter hen waren niet verrassend, maar wél opmerkelijk: zilver voor Marie Riedl en Nina Lerch uit Oostenrijk (+0,670), voor Lina Riedl en Anna Lerch (+0,907), de ouderen zussen van de nummers twee. De zussen Riedl en Lerch komen niet samen uit op de slee en dat komt door hun lengte: de Riedl-zussen zijn beiden vrij lang, de Lerch-zussen zijn juist vrij klein, en bij de dubbels combineert men vanwege de aerodynamica idealiter een lange atleet met een kleinere.

IJshockey, 3x3 vrouwen
De Nederlandse vrouwen begonnen met een ruime nederlaag tegen Australië en ook wedstrijd twee ging de mist in: 2-9 tegen Mexico. Zondag werd ook de derde wedstrijd gespeeld, met Turkije als tegenstander, maar die ploeg was ook fors te sterk: 2-11, waarmee Nederland's kansen op de halve finales wel verkeken zijn.

Dubbelzege snowboardster Ledecka, Dekker heeft het lastig in World Cup

De beste alpinesnowboarders van de wereld zijn de afgelopen dagen weer druk geweest in de World Cup. Een volle week aan wedstrijden begon in het Zwitserse Scuol, waarna men naar Bad Gastein in Oostenrijk trok. De trip eindigde dit weekeinde in het Bulgaarse Pamporovo, waar twee wedstrijden op de planning stonden.

Parallelreuzenslalom Scuol, mannen
In de grote finale was het veteraan Benjamin Karl die de winst pakte: de Oostenrijker was nét te snel voor Tim Mastnak uit Slovenië. De derde plek ging ook naar Oostenrijk: in een duel der ruime veertigers was Andreas Prommegger te sterk voor de Italiaan Roland Fischnaller.

Parallelreuzenslalom Scuol, vrouwen
De finale werd een Italiaans onderonsje en daarin was Lucia Dalmasso na een fout van Jasmin Coratti het sterkst. Het leverde Dalmasso haar eerste zege op, terwijl Coratti wel haar eerste podiumplek ooit mocht vieren. Plek drie was voor de Japanse Miki Tsubaki, die de 50-jarige Oostenrijkse Claudia Riegler nipt het nakijken gaf.

Parallelslalom Bad Gastein, mannen
Uitgerekend voor eigen publiek lukte het de Oostenrijkers niet om te winnen: in een spannende finale was de Italiaan Maurizio Bormolini nét te sterk voor thuisfavoriet Arvid Auner. De strijd om plek drie was een Oostenrijks onderonsje, waarin Fabian Obmann na een fout van Benjamin Karl de winst pakte.

Parallelslalom Bad Gastein, vrouwen
Ramona Hofmeister ging in Scuol nog vroeg in de fout, maar in Bad Gastein was daar geen sprake van en met een klein verschil ten opzichte van de Oostenrijkse Sabine Schöffmann pakte de Duitse de winst. Jasmin Coratti pakte opnieuw een podiumplek door in de kleine finale ruimschoots te winnen van de Zwitserse Julie Zogg. Michelle Dekker ging er in de achtste finales uit tegen Annamari Dancha uit Oekraïne.

Parallelslalom Bad Gastein, teams
In teamverband lukte het de Oostenrijkers wél om de winst te pakken: Andreas Prommegger verloor tijd op de Italiaan Daniele Bagozza, maar Sabine Schöffmann haalde dat in tegen Lucia Dalmasso en dus won Oostenrijk. In de kleine finale waren Stefan Baumeister en Ramona Hofmeister voor Duitsland te sterk voor Maurizio Bormolini en Elisa Caffont namens Italië.

Parallelslalom Pamporovo 1, vrouwen
Michelle Dekker ging in de kwartfinales onderuit tegen Ramona Hofmeister, die vervolgens in de finale zelf onderuit ging. De Duitse werd zo tweede, de winst was voor Ester Ledecka. De Tsjechische is de laatste jaren meer bezig met alpineskiën, maar bij de enkele World Cup die ze in het snowboarden mee pakt is ze nog altijd de beste. Plek drie was voor de Japanse Miki Tsubaki, die Zuzana Maderova uit Tsjechië versloeg.

Parallelslalom Pamporovo 1, mannen
De finale werd een Italiaans feestje, waarbij Daniele Bagozza te sterk was voor Edwin Coratti. Het thuispubliek kon in de kleine finale juichen: de Zuid-Koreaan Lee Sang-ho moest het afleggen tegen thuisheld Radoslav Yankov, die zo zijn eerste World Cup-podium pakte in - op één dag na - zes jaar.

Parallelslalom Pamporovo 2, vrouwen
Michelle Dekker moest dit keer haar meerdere erkennen in de achtste finales tegen Julie Zogg uit Zwitserland, die vervolgens verloor van Sabine Schöffmann. De Oostenrijkse schopte het tot de finale en in een zinderende strijd legde ze het met 0,01 seconde af tegen Ester Ledecka, waardoor de Tsjechische haar tweede zege in twee dagen pakte. Plek drie ging naar Miki Tsubaki, de Japanse was te sterk voor Cheyenne Loch uit Duitsland.

Parallelslalom Pamporovo 2, mannen
De Zuid-Koreaan Lee Sang-ho won in december 2021 eens een World Cup en pakte zondag dan eindelijk zijn tweede zege, nadat hij in de finale met 0,08 seconden afrekende met de Oostenrijker Andreas Prommegger. Plek drie was voor diens landgenoot Fabian Obmann, die de Amerikaan Cody Winters onderuit zag gaan.

Uitslag Vitesse - Feyenoord

Feyenoord heeft in de strijd om plek twee in de Eredivisie geprofiteerd van het puntverlies van AZ en FC Twente dit weekend. Het won zelf op bezoek bij Vitesse met 1-2.

In de eerste helft was Feyenoord oppermachtig en kreeg het ook diverse mogelijkheden. Niet voor het eerst dit seizoen had het echter moeite deze te benutten. Giménez en Paixao wisten niet te scoren maar Geertruida wist met een schot, dat via Hendriks nog van richting werd veranderd, zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Ook in de tweede helft waren de kansen voor de bezoekers. Zo raakten Trauner en Dilrosun de lat. Dat leken dure missers te zijn toen Boutrah uit een counter de gelijkmaker scoorde. Vitesse ging daarna op jacht naar de winst maar Lingr wist na een lage voorzet Feyenoord weer op voorsprong te zetten. 

Daarna lag de wedstrijd nog even stil toen wat 'supporters' van Vitesse het veld betraden. Nadat de wedstrijd hervat was werd er vervolgens niet meer gescoord.

Vitesse

1 - 2

Feyenoord

 76' Boutrah    22' Geertruida
 83' Lingr
 
 Gele kaart: Oros, Meulensteen, Domgjoni, (Vitesse), Trauner,Bijlow, Wieffer, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.467
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Oroz (v.Zwam/46)
Isimat-Mirin
Hendriks
Cornelisse
Manhoef (De Regt/77)
Domgjoni (Voelkerling Persson/90 3)
v.Ginkel (Tielemans/77)
Meulensteen
Boutrah
Visser (Buitink/65)
  Bijlow
Geertruida
Trauner
Hancko
Hartman (Lopez/41)
Wieffer
Stengs
Timber
Dilrosun (Lingr/80)
Gimenez
Paixao (Ivanusec/80)

Uitslag Sparta - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag een vrij eenvoudige overwinning geboekt tegen Sparta. In Rotterdam werd het 0-2 voor de ploeg van Rene Hake.

Go Ahead Eagles kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Na zeven minuten opende Willum Thór Willumsson met een kopbal de score uit een voorzet van Bobby Adekanye. Vlak voor rust was Sparta dicht bij de gelijkmaker. Een terugspeelbal op de doelman van Go Ahead Eagles werd slecht verwerkt, maar Jeffrey de Lange zag de bal tot zijn opluchting net langs het doel gaan via een Sparta-speler.

Na rust verdubbelde Go Ahead Eagles de score. Victor Edvardsen maakte vanaf elf meter de 0-2 nadat even daarvoor Djevencio van der Kust in de fout ging in zijn eigen zestien. Sparta probeerde nog wel in de resterende tijd om er wat van te maken, en kreeg via Arno Verschueren een goede kans op de aansluitingstreffer. Alleen wist de aanvallende middenvelder niet te scoren en bleef Go Ahead Eagles makkelijk overeind in Rotterdam.

Tsjechen in mineur vanwege BTW verhoging op bier

Stijgende prijzen zijn al lange tijd een groot probleem in Tsjechische pubs. Veel dingen zijn goedkoper in Polen en nu ook in Duitsland. De inflatie in Tsjechië is nog steeds de hoogste in de EU. Maar nu klagen de Tsjechen nog harder omdat de prijzen van de Tsjechische nationale drank de pan uit rijzen.

Bier is sinds begin januari nog duurder geworden, vooral in de grotere Tsjechische steden. Dit keer niet vanwege de hoge energieprijzen, maar vanwege de overheid. Ze verhoogden het BTW-tarief op tapbier van tien naar 21 procent. Sommige herbergiers vertikken het om het bier tegen een hogere prijs te verkopen en nemen een lagere winst voor lief. Maar de meeste mensen gaan ermee akkoord, als gevolg hiervan daalde hun omzet met ongeveer 20 procent.

De hogere bierprijs is het resultaat van een groot besparingspakket. De conservatief-liberale coalitie wil de recordschuld van de Tsjechische staat terugdringen; vijf zeer verschillende partijen moesten tot overeenstemming komen. Sommige subsidies zijn afgeschaft en de belastingen zijn verhoogd – voor bedrijven, maar deels ook op voedsel of sigaretten. Ook automobilisten moeten sinds januari aanzienlijk dieper in de buidel tasten: voor snelwegvignetten of boetes.

Maar het belangrijkste onderwerp wat tot verhitte debatten leidt is bier. De lobby van de brouwerij en de pub is luid. Lubos Kastner van de Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen, zelf café-eigenaar, ontbreekt momenteel in geen enkele talkshow. Daar vertelt hij vervolgens welke rol bier speelt in de algehele reputatie van het land. Bier maakte Tsjechië beroemd en volgens de traditie groeide het Tsjechische dorp rond de kroeg, en daarna verschenen er pas een kerk en meer huizen. En hij wijst op de sociale functie van de kroeg in Tsjechië: “het versterkt onze cohesie en onderscheidt ons van de rest van de wereld.”

Het Saaz-hoplandschap in Tsjechië is onlangs uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Maar nu bedreigt de regering de culturele rijkdom van het land, meent bieronderzoeker Tomas Maier van de Technische Universiteit in Praag – door de hoogste stijging van de bierprijzen tot nu toe. Dit is vooral voor veel dorpen ‘fataal’, omdat de prijsstijging voor veel pubs waarschijnlijk weer een ‘nagel aan de doodskist’ zal zijn, zegt hij.

Tien jaar geleden waren er in Tsjechië 20.000 pubs; momenteel zijn dat er nog maar de helft. De totale bierconsumptie is nog niet gedaald, maar er wordt steeds minder bier gedronken in de cafés. Degenen die nog niet moesten sluiten, klagen luidkeels over de overheid. Uit enquêtes blijkt dat slechts 17 procent van de Tsjechen tevreden is met hun centrumrechtse coalitie. 

OpenAI verbiedt voor het eerst botontwikkelaars voor politieke campagnes

Volgens een mediabericht heeft de ChatGPT-operator OpenAI de ontwikkelaar van een bot geblokkeerd vanwege een politieke campagne. Het is dan ook de eerste keer dat OpenAI op deze manier reageert.

De chatbot imiteerde de Democratische presidentskandidaat Dean Phillips, meldt de Washington Post. OpenAI zei dat dit een schending is van de gebruiksrichtlijnen, die politieke campagnes of het nabootsen van een persoon zonder toestemming verbieden. Het bedrijf benadrukte dat zijn beleid het gebruik van zijn technologie verbiedt op manieren die als potentieel misbruik worden beschouwd. Denk hierbij aan het maken van chatbots die zich kunnen voordoen als echte mensen, een sfeer kunnen creëren en zo het stemgedrag van mensen kunnen beïnvloeden.

Uitslag FC Utrecht - PSV

In de Eredivisie heeft PSV voor het eerst dit seizoen puntverlies geleden. Na zeventien overwinningen kwam het vandaag tegen FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

PSV kon vandaag het record uit 1988 verbreken door als eerste ploeg ooit in de Eredivisie zijn eerste achttien duels van het seizoen te winnen en daar leek het ook al snel naar op weg. Na een voorzet van Dest kopte Bakayoko knap raak. In de rest van de eerste helft werd het spel slordiger en kreeg Utrecht kansjes via Lammers en El Karouani maar Benitez greep goed in.

In de tweede helft schoot de thuisploeg uit de startblokken en was PSV de grip volledig kwijt. Ter Avest was dicht bij de gelijkmaker maar zijn kopbal  belandde op de lat. Een paar minuten later schoot Boussaid wel de gelijkmaker binnen. PSV zocht daarna wel de aanval maar het bleef moeizaam. De ingevallen Lozano was met een schot tegen de onderkant van de lat nog het dichtst bij een treffer. Aan de andere kant schoot Boussaid eerst wild over en later strak langs de verre kruising. Gescoord werd er echter niet meer.

FC Utrecht

1 - 1

PSV

 53' Boussaid    7' Bakayoko
 
 Gele kaart: Toornstra, Fraulo, (FC Utrecht), De Jong, (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.727
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest
v.d.Hoorn
Viergever
El Karouani
Fraulo
Toornstra (Jensen/77)
Flamingo
Booth (Romeny/67)
Lammers (Sagnan/84)
Boussaid
  Benitez
Teze (Mauro Junior/85)
Ramalho (v.Aanholt/66)
Boscagli
Dest
Til (Pepi/85)
Schouten
Tillman
Bakayoko (Lang/77)
De Jong
Vertessen (Lozano/66)

Fun met Funda #284 - retro jaren '30 in Bergen

Alles wat je kunt wensen en dan nog wat. Zo kun je deze villa in jaren '30 stijl wel omschrijven.

Gelegen in het Noord Hollandse Bergen is dit een riante villa die erg veel te bieden heeft. Zwembad, jacuzzi, poolhouse, binnenparkeren van meerdere voertuigen, openhaarden, woonkamer met vide, ruime keuken met dubbele afzuigkap, sauna, energielabel A, gelegen aan de bosrand aan de rand van het dorp en op fietsafstand van het strand. Vele details maken het helemaal af: zo is de oprit naar de parkeerkelder verwarmd, is er een ingebouwd koffieapparaat, ijsblokjes machine en zelfs een gym. Missen we nog iets?

Het is een droomvilla die voor de meesten onder ons ook wel een droom zal blijven. Deze royale villa op ca. 1.700m2 grond wordt op Funda aangeboden met een vraagprijs van €3,85mln.

Ohja, toch nog wel een minpuntje: de wijnkelder hebben de huidige bewoners reeds geleegd...

Duits biatlonduo boekt fraaie zege in Süd-Tirol, Noren winnen gemengde estafette

In het Italiaanse Antholz is zaterdag weer een volle World Cup-dag afgewerkt voor de biatleten. Er stonden twee versies van de gemengde estafette op het programma, wat in het zonovergoten Süd-Tirol op de hoogstgelegen locatie van de World Cup-kalender voor mooie wedstrijden zorgde.

Single mixed-estafette
De dag begon met de single mixed-estafette, waarbij de teams bestaan uit één man en één vrouw. Het Duitse duo Vanessa Voigt en Justus Strelow was daarbij het team dat eigenlijk continu het sterkst was: tweede na Voigt's eerste optreden, waarna Strelow de leiding pakte en Voigt die vast wist te houden, om het vervolgens weer aan Strelow te geven voor de succesvolle finish.

Ingrid Landmark Tandrevold en Vetle Sjåstad Christiansen knokten namens Noorwegen met Lisa Theresa Hauser en Simon Eder uit Oostenrijk en Julia Simon met Emilien Jacquelin namens Frankrijk. Jacquelin haakte af door zijn laatste schietbeurt totaal te verprutsen, terwijl Christiansen een flinke achterstand op Hauser goedmaakte en Noorwegen naar plek twee hielp. De Oostenrijkers werden keurig derde, voor thuisduo Rebecca Passler en Lukas Hofer, met een verrassende vijfde plek voor de Letten Baiba Bendika - nog geen vier maanden geleden moeder geworden - en Andrejs Rastorgujevs.

Gemengde estafette
In de reguliere gemengde estafette bestaan de teams uit twee vrouwen en twee mannen, waarbij dit keer drie landen er bij de vrouwen boven uit staken: Noorwegen met Juni Arnekleiv en Karoline Offigstad Knotten, Italië met Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi en Zwitserland met Amy Baserga en Lena Häcki-Gross. De Zwitser Joscha Burkhalter moest niet verrassend afhaken bij de Noor Tarjei Bø en de Italiaan Didier Bionaz, die twee landen zouden om de winst strijden.

Slotlopers Johannes Thingnes Bø en Tommaso Giacomel konden er een mooie strijd van maken, ware het niet dat de ontzettend snel schietende Noor net even beter was. Winst voor Noorwegen dus, met Italië op een prima tweede plek op 22 seconden. De Zwitserse slotloper Sebastian Stalder haalde plek vier binnen voor zijn team, want Zweden was er voorbij gegaan en pakte met Anna Magnusson, Elvira Öberg, Jesper Nelin en Martin Ponsiluoma de derde plek.

Slotrit en eindzege voor Williams in Tour Down Under

Stephen Williams heeft de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Britse wielrenner van Israel-Premier Tech begon de laatste rit als leider en zou ook de slotrit op zijn naam schrijven. In een sprintje met drie won hij voor Jhonatan Narváez en Isaac Del Toro. Dat was ook het eindpodium in Australië.

De laatste rit ging over 128 kilometer tussen Unley en Mount Lofty. Een heuvelachtige etappe waar de klassementsrenners zich nog eens konden tonen in de Tour Down Under. Lange tijd reed er een vlucht van zeven vooruit, maar die werden op vijf kilometer van de finish ingerekend.

Op de slotbeklimming van de Mount Lofty toonde Isaac Del Toro zijn talent. De jonge Mexicaan, die eerder al een rit wist te winnen, ging in de aanval op anderhalve kilometer van de streep en alleen Jhonatan Narváez, Stephen Williams, Laurence Pithie en Bart Lemmen konden mee. Pithie probeerde het daarna, maar Del Toro haalde de Nieuw-Zeelander weer terug en er kwam een sprint met vier en daarin was Williams duidelijk de snelste, voor Narvaéz en Del Toro. Lemmen, die hier zijn debuut maakt voor Visma-LAB reed keurig naar een vierde plaats.

Het eindklassement ging ook naar Williams. Hij won met negen seconden op Narvaéz en Del Toro maakte het eindpodium compleet. Lemmen reed naar een knappe vijfde plaats in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag AZ - PEC Zwolle

AZ heeft zaterdagavond onder de nieuwe trainer Maarten Martens niet kunnen winnen. In de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle kon AZ door een goal in de slotseconden een nederlaag voorkomen en werd het 2-2 in Alkmaar.

Nadat eerder deze week Pascal Jansen werd ontslagen kon AZ onder de nieuwe trainer Maarten Martens geen indruk maken. AZ had het lastig met PEC Zwolle en na een uur keek de thuisploeg ook tegen een achterstand aan. Lennart Thy zorgde voor het openingsdoelpunt nadat Bruno Martins Indi in de fout ging.

Een kwartier voor tijd kwam AZ langszij. Vangelis Pavlidis zorgde vanaf elf meter voor de 1-1 nadat Davy van den Berg hands had gemaakt in zijn eigen zestien. Odysseus Velanas zorgde er weer voor dat PEC Zwolle op voorsprong kwam en de Zwollenaren leken op weg naar de overwinning, maar door een doelpunt in de slotseconden van de wedstrijd werd het nog 2-2 dankzij Sven Mijnans uit een corner.

FOK! Wat een weer: de vorst het land uit

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Komende ochtend is er vooral in het noorden en midden kans op gladheid door lichte winterse neerslag. Lokaal kan het verraderlijk glad worden door neerslag op een bevroren ondergrond! Vanaf zondagavond laat tot maandag halverwege de ochtend zijn er zware windstoten uit een zuidwestelijke richting.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend valt er vooral in de noordelijke helft wat lichte regen, eerst valt misschien wat sneeuw of ijsregen. LET OP: Lokaal kan het verraderlijk glad worden doordat deze neerslag op een bevroren ondergrond valt. De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe tot vrij krachtig, langs de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8.

Vanmiddag is er veel bewolking en valt er in het noorden plaatselijk lichte regen. De maximumtemperatuur varieert van 4°C in het oosten tot 7°C aan de noordwestkust. De wind komt uit het zuidwesten, neemt geleidelijk af en wordt matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond is er veel bewolking. Het is eerst droog, aan het einde van de avond gaat het aan de westkust regenen. De wind komt uit zuid tot zuidwest, neemt geleidelijk weer toe en wordt vrij krachtig, langs de kust hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Later in de avond kunnen zware windstoten voorkomen, vlak aan zee rond 100 km/u.

Komende nacht breidt de regen zich over het gehele land uit. De wind komt uit het zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig, in de kustgebieden krachtig tot hard, windkracht 6-7 en hard tot stormachtig, windkracht 7-8 Bft aan zee. Verder zijn er zware windstoten, 75 tot 90 km/u landinwaarts en 90 tot 110 km/u aan zee. De temperatuur loopt gedurende de nacht op van 5°C naar rond 10°C.

Tot morgen!

                   

  Waterig zonnetje nabij Lelystad (Foto: Ouwesok)
Waterig zonnetje nabij Lelystad (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Baudet lanceert in Genk Vlaamse tak Forum voor Democratie

In de Belgisch-Limburgse plaats Genk heeft Thierry Baudet zaterdagavond de Vlaamse tak van Forum voor Democratie (FVD) gelanceerd.

Zijn plan is om met FVD Vlaanderen te gaan meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen in juni. FvD heeft nu één vertegenwoordiger in het Europese Parlement, Marcel de Graaff. Meer hierover bij het AD

Automobilist wint van scanauto: 'Parkeercontroleur had moeten kijken'

Een automobilist die een parkeerboete kreeg omdat hij stilstond op een parkeerplek in de Kattenburgerstraat in Amsterdam-centrum, hoeft die boete niet te betalen. Volgens de rechtbank kon op basis van de foto's van de scanauto niet vastgesteld worden dat het om een geparkeerde auto ging. Zo meldt AT5

De boete viel op 9 mei bij de automobilist op de mat. Vijf dagen eerder had hij volgens de gemeente geparkeerd zonder te betalen op de Kattenburgerstraat. De automobilist vond de boete onterecht en stapte uiteindelijk naar de rechter.

Tijdens de zitting, die december vorig jaar plaatsvond, vertelde hij dat hij een pakketje moest afleveren en dat het adres lastig te vinden was. Hij zette zijn auto langs de kant van de weg en keek daar op zijn mobiel waar hij precies moest zijn. Volgens hem duurde dat minder dan één minuut, draaide zijn motor nog en stonden zijn voorwielen in de richting van de rijbaan. 

Volgens de rechtbank waren de foto's in deze zaak ook aanleiding voor twijfel. Zo was er te zien dat de bestuurder nog in de auto zat en wees de stand van de wielen er inderdaad op dat de bestuurder de parkeerplek "op dat moment lijkt te willen verlaten en in de rijrichting wil invoegen".

"Bij een situatie van twijfel ligt het op de weg van de heffingsambtenaar – als degene die verplicht is tot het leveren van bewijs dat sprake is van een belastbaar feit – om een parkeercontroleur naar de desbetreffende locatie te sturen om te controleren of daadwerkelijk sprake is van parkeren", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Dat schrijft de eigen werkwijze ook voor. De heffingsambtenaar heeft in dit geval geen parkeercontroleur naar de locatie gestuurd. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de heffingsambtenaar daarmee in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel gehandeld."

Omdat het nu niet meer mogelijk is om alsnog een parkeercontroleur naar de locatie te sturen, heeft de rechtbank de boete vernietigd. 

Loekasjenko bedankt Moskou voor kernraketten

Volgens president Alexander Loekasjenko heeft Wit-Rusland Iskander-ballistische korteafstandsraketten met kernkoppen uit Rusland ontvangen. “We hebben veel munitie ontvangen, vooral raketten”, zei Loekasjenko tijdens een bezoek aan een autofabriek in de buurt van Minsk. De Iskander-raketten zijn bijzonder gevaarlijke wapens.

“Ik heb een decreet ondertekend over het gebruik van deze Russische wapens. Ze mogen alleen worden gebruikt met toestemming van de president”, voegde Loekasjenko eraan toe."God verhoede niet alleen mij, maar ook de volgende generatie politici, om zelfs maar na te moeten denken over het gebruik van dit kernwapen. Het is een verschrikkelijk wapen." vervolgde hij. 

Pas aan het begin van de week heeft Wit-Rusland de plaatsing van kernwapens in zijn nieuwe militaire doctrine vastgelegd. Met het oog op de nieuwe dreigingssituatie was het noodzakelijk om de doctrine die sinds 2016 van kracht is te herzien, zei minister van Defensie Viktor Chrenin dinsdag in een interview met journalisten. De bronnen van militaire dreigingen tegen het land zijn duidelijk geïdentificeerd, zei de minister. Meer specifieke informatie over het geplande gebruik van kernwapens verstrekte hij niet.

De doctrine definieert ook duidelijk de verplichtingen jegens bondgenoten, zei Chrenin. Wit-Rusland wordt beschouwd als de nauwste bondgenoot van Rusland, dat bijna twee jaar geleden zijn agressieoorlog tegen Oekraïne begon vanaf Wit-Russisch grondgebied. Rusland heeft vorig jaar tactische kernraketten verplaatst in Wit-Rusland na een aankondiging van president Vladimir Poetin.

Terwijl Poetin verklaarde dat Moskou de controle over de wapens zou behouden, sprak de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko dit later tegen. Als zijn land te maken krijgt met agressie, zal hij niet aarzelen het gebruik van wapens te bevelen, zei hij.

Random Pics van de Dag #1165

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Haley twijfelt aan de mentale fitheid van Trump na verwarring met Pelosi

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley heeft de mentale fitheid van haar partijrivaal Donald Trump in twijfel getrokken. Tijdens een optreden in New Hampshire verwees de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties naar een vergissing van de ex-president, die haar vrijdag meerdere malen verwarde met voormalig Huisvoorzitter Nancy Pelosi. "Als je te maken krijgt met de druk van het presidentschap, kun je niet iemand hebben waarvan je je afvraagt of hij daar mentaal toe in staat is", zei Haley.

Trump verwarde Haley vrijdag met Pelosi toen hij sprak over de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021. “Nikki Haley had de leiding over de veiligheid. We hebben haar destijds 10.000 mensen aangeboden – soldaten, de Nationale Garde, wat je maar wilt – maar ze heeft het afgewezen”, zei Trump.

Haley benadrukte dat zij noch verantwoordelijk was voor de veiligheid in het Capitool, noch dat zij zich op dat moment in Washington bevond. Daarnaast is er in ieder geval geen bewijs voor de bewering van Trump dat hij tijdens de bestorming hulp heeft aangeboden of dat een dergelijk aanbod is afgewezen.

Trump (77) en andere Republikeinen maken de 81-jarige president Joe Biden herhaaldelijk belachelijk vanwege zijn leeftijd en twijfels geuit over de vraag of de politicus van de Democratische Partij in staat is een tweede ambtstermijn uit te zitten. Haley zei in een interview met Fox News dat politici aan de top van de staat ‘op de top van hun kunnen’ moeten zijn. "Willen we echt dat ze namen  door elkaar halen en dingen verkeerd doen als ze 80 jaar oud zijn en te maken krijgen met Poetin en Xi en Kim en Noord-Korea?"

Trump won maandag de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa met een ruime voorsprong op zijn rivalen. Hij kreeg 51 procent van de stemmen, 30 punten voorsprong op de tweede gouverneur van de staat Florida, Ron DeSantis, die ongeveer 21 procent kreeg. Haley volgde op de derde plaats met 19 procent. Met zijn duidelijke overwinning consolideerde Trump zijn positie als overweldigende favoriet in de presidentiële race van zijn Republikeinse Partij. De volgende voorverkiezingen zijn dinsdag in New Hampshire.

Sarrazin met epische run naar afdalingszege in Kitzbühel, drama voor Vlhova en thuisfans

De beste alpineskiërs ter wereld kwamen zaterdag op twee plekken in actie. De mannen werkten nog eens de legendarische afdaling van de Streif in Kitzbühel af, terwijl de vrouwen in actie kwamen op de reuzenslalom in het Slowaakse Jasna.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Na de eerste beschietingen mocht Marco Odermatt als zevende naar beneden en de Zwitser deed dat op fantastische wijze. Hij sneed alle bochten op het oog perfect aan, koos de ideale lijnen en deed met een wereldrun een duidelijke gooi naar de winst. Gelijk na hem kwam de Fransman Cyprien Sarrazin, dit seizoen definitief doorgebroken en in staat om Odermatt weerstand te bieden, en die liet zien wat een écht legendarische run is. Odermatt leek al zo veel sneller te zijn dan de rest, maar Sarrazin ging nóg eens 0,91 seconden sneller de Streif af.

De wedstrijd stond na het fenomenale duel simpelweg op slot, het werd alleen nog een strijd om de derde plek en de vele duizenden toeschouwers konden - net als de twee kemphanen zelf - niks anders doen dan groot respect tonen. Sarrazin pakte uiteraard de winst, voor Odermatt, terwijl plek drie uiteindelijk op 1,44 seconden naar de Italiaan Dominik Paris ging, voor de ietwat verrassende Oostenrijker Stefan Babinsky (+1,69).

Reuzenslalom vrouwen, Jasna
De verschillen waren na de eerste run al enorm, mede door de lastige omstandigheden op de piste. De Zweedse Sara Hector was ruimschoots de snelste, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+1,00) en Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland (+1,05) stonden nog een klein beetje in de buurt, maar op de vierde plek gaf de Kroatische Zrinka Ljutic al een welhaast bizarre 2,61 seconden toe op Hector.

In de tweede run veranderde die volgorde niet meer en werden de verschillen nog meer gigantisch. Hector won met maar liefst 1,52 seconden voorsprong op Shiffrin, terwijl Robinson zelfs met 2,71 seconden achterstand het podium nog haalde - best of the rest was Ljutic op een enorme 4,33 seconden. De Nederlandse Adriana Jelinkova, tegenwoordig uitkomend voor Tsjechië, pakte met de 28e plek ook een paar World Cup-punten.

Overigens was het voornaamste nieuws iets heel anders: dé heldin van de Slowaakse sportwereld, Petra Vlhova, trok weer vele duizenden toeschouwers naar haar enige thuisrace, maar dat liep uit op een enorme domper. In run één maakte de olympisch slalomkampioene al snel een fout, waardoor ze uit de baan schoot en onderuit ging, met een knieblessure en het einde van haar seizoen tot triest gevolg.

Olympische Jeugdwinterspelen: historisch Braziliaans brons, geen Nederlands eremetaal

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is zaterdag de eerste dag afgewerkt op de vierde editie van de Olympische Jeugdwinterspelen. Bijna tachtig landen zijn er vertegenwoordigd, waaronder uiteraard ook Nederland, en op dag één leverde het gelijk al een mooi stukje historie op.

Shorttrack, 1500m vrouwen
De finale werd een behoorlijk gebeuren: de Chinese Yang Jingru knalde er bijna vanaf de start vandoor en had in no-time een ronde voorsprong op de rest te pakken. Ze hoefde daarna alleen maar bij de groep te blijven en deed dat keurig, maar de bel voor de laatste ronde - die voor Yang was - werd door de rest ook gezien als teken voor de eindsprint. Diana Vegi uit Hongarije sprintte naar de 'finish' en dacht even het goud te hebben, maar niks was minder waar: Yang bolde rustig als nieuwe kampioene over de meet, landgenote Li Jinzi profiteerde van de verwarring en pakte zilver, voor Nonomi Inoue uit Japan - een uit het veld geslagen Vegi werd vierde. Medaillefavoriete Angel Daleman ging er namens Nederland in de halve finales uit en moest het na een val in de B-finale doen met plek zeven aldaar, Birgit Radt sneuvelde in de kwartfinales.

Shorttrack, 1500m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong kwamen de kwartfinales niet door, dus ook bij de mannen stond er geen Nederlander in de eindstrijd. In die finale werd tot in de laatste ronde flink geknokt om de medailles en na een fraaie strijd was het goud voor thuisfavoriet Joo Jae-hee, voor de Chinees Zhang Xinzhe en de tweede Zuid-Koreaanse medailleklant, Kim You-sung.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Nederland is vertegenwoordigd in het 3x3-ijshockey bij de vrouwen en opende met een groepswedstrijd tegen Australië. Dat verliep helaas nog niet zo soepel: de ploeg van de Canadese bondscoach Jennifer Wakefield kwam weliswaar op voorsprong, Australië scoorde daarna zes keer en won met 6-1.

Snowboarden, cross vrouwen
Guusje de Booy was namens Nederland van de partij, maar ging er in de heats uit en werd uiteindelijk als tiende geklasseerd. In de finale ging het goud naar de Zwitserse Noemie Wiedmer, voor de Française Maja-Li Iafrate Danielsson en haar landgenote, de topfavoriete Lea Casta - de Australische Abbey Wilson werd vierde en laatste in de finale.

Snowboarden, cross mannen
Bij de mannen werd er historie geschreven: in de finale was de derde plek en dus het brons voor Zion Bethonico, de eerste Braziliaanse medaille ooit op de Winterspelen, jeugd of niet. Bethonico klopte de Amerikaan Boden Gerry en moest alleen zijn meerdere erkennen in de Fransman Jonas Chollet, die het goud pakte, en Anthony Shelly uit Canada.

Biatlon, individueel vrouwen
De Tsjechische Ilona Plechacova hield het hoofd het best koel in de uiterst lastige omstandigheden op de schietbaan, waar vrijwel iedereen toch zeker drie schijven liet staan. Plechacova hield het bij één misser en pakte het goud, haar tijd was 1:09,7 minuten sneller dan die van de Duitse Marie Keudel, die twee keer mis schoot. De Italiaanse Nayeli Mariotti Cavagnet pakte met drie missers het brons op 1:19,6 minuten.

Biatlon, individueel mannen
De omstandigheden op de schietbaan waren er zo mogelijk nog slechter op geworden, vijf van de twintig schoten missen was eerder regel dan uitzondering. Ook voor het podium kon er wat gemist worden, zo bewees de Fransman Antonin Guy: met drie gemiste schoten pakte hij het goud. Hij duwde de veel eerder vertrokken Noor Storm Veitsle en diens drie missers daarmee naar zilver op 40,3 seconden, terwijl het brons op 1:16,3 minuten naar de Slowaak Markus Sklenarik ging, die het knap bij één misser had gehouden.

Schansspringen, vrouwen
Er waren meerdere World Cup-atleten van de partij en die maakten hun favorietenrollen grotendeels waar. Het goud was voor de Sloveense Taja Bodlaj, die na ronde één de leiding had en dat in de finaleronde afmaakte. De Amerikaanse Josie Johnson schoof in de finaleronde op van plek drie naar het zilver en wisselde met de Noorse Ingvild Synnøve Midtskogen, die het brons pakte.

Schansspringen, mannen
De Pool Lukasz Lukaszczyk was op weg naar het goud, nadat hij in ronde één aan de leiding ging. In de finaleronde mocht hij het afmaken en hij sprong verder dan wie dan ook in de hele competitie...maar ging onderuit bij de landing. Het nagenoeg zekere goud werd in elk geval nog een bronzen medaille, terwijl het goud zo naar de ietwat verrassende Ilya Mizernykh uit Kazachstan ging. De Oostenrijker Niki Humml kwam vanaf plek acht na ronde één naar het zilver, tussen Mizernykh en de onfortuinlijke Lukaszczyk in.

Rodelen, vrouwen
De Duitse Antonia Pietschmann was de topfavoriete en maakte dat helemaal waar: in zowel de eerste als de tweede run was ze ruimschoots de snelste en met 0,552 seconden voorsprong - een wereld van verschil in het rodelen - verwees ze de Italiaanse Alexandra Oberstolz naar het zilver. Brons was voor de Oostenrijkse Marie Riedl op 1,154 seconden, voor de tweede Duitse, Melina Hänsch.

Rodelen, mannendubbels
Met een dijk van een eerste run deden Philipp Brunner en Manuel Weissensteiner een grote gooi naar het goud en in run twee maakte het Italiaanse duo dat keurig af. Janis Gruzdulis-Borovojs en Edens Cepulis uit Letland pakten op 0,347 seconden het zilver, terwijl de Duitsers Louis Grünbeck en Maximilian Kührt op 0,793 seconden genoegen moesten nemen met brons.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.