NAVO plant grootste manoeuvre sinds Koude Oorlog nabij Russische grens

De NAVO is van plan om ongeveer 90.000 soldaten te mobiliseren voor een manoeuvre. De oefening 'Steadfast Defender', die ongeveer vier maanden zal duren, wordt de grootste manoeuvre van de defensiealliantie in decennia, verklaarde generaal Christopher Cavoli van de VS na een vergadering van het Militaire Comité van de NAVO in Brussel.

Volgens de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa beginnen de voorbereidingen volgende week al. De start van de manoeuvre staat gepland voor februari. Met name het alarmeren en inzetten van nationale en multinationale landstrijdkrachten zal tot mei worden getraind, zoals Cavoli verder uitlegde: "Het bondgenootschap zal laten zien dat het in staat is om het Euro-Atlantische gebied te versterken door Amerikaanse troepen in te zetten." De oefening zal een duidelijke demonstratie zijn van de cohesie, kracht en vastberadenheid van het Bondgenootschap om elkaar te beschermen, zei Cavoli.

'Als ze ons aanvallen, moeten we er klaar voor zijn'
"We bereiden ons voor op een conflict met Rusland en terroristische groeperingen," zei de voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, de Nederlandse admiraal Rob Bauer, na twee dagen overleg op het hoofdkwartier van de defensiealliantie in Brussel. "Als ze ons aanvallen, moeten we er klaar voor zijn."

Volgens persbureau dpa is het scenario voor de oefening een Russische aanval op geallieerd grondgebied, die zou leiden tot het uitroepen van een noodtoestand van het bondgenootschap in overeenstemming met artikel 5 van het NAVO-verdrag. Dit artikel regelt de verplichting om bijstand te verlenen binnen het bondgenootschap en stelt dat een gewapende aanval tegen een of meer bondgenoten wordt beschouwd als een aanval tegen alle bondgenoten.

Alle 31 NAVO-landen en toetredingskandidaat Zweden nemen deel aan de militaire oefening. 

Oefengebied in de oostelijke flank van de NAVO
Het oefengebied van 'Steadfast Defender' strekt zich uit van Noorwegen tot landen als Roemenië. Er zal ook een maritiem deel van de oefening zijn met de inzet van troepen van Noord-Amerika naar Europa. Naast ongeveer 90.000 soldaten zullen meer dan 1.000 gevechtsvoertuigen en tientallen gevechtsvliegtuigen en marine-eenheden deelnemen aan de oefening.

De militairen hebben onder andere tanks, vliegdekschepen en F-35 jets tot hun beschikking.