FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 januari 2024

Skiër Sarrazin bedwingt legendarische Streif en wint spannende afdaling Kitzbühel

In het Oostenrijkse Kitzbühel staat dit weekeind de World Cup alpineskiën voor de mannen op het programma en dan weten de liefhebbers genoeg: het is tijd voor de legendarische afdaling op de Streif, de meest beruchte van alle afdalingspistes, met vrijdag de eerste van dit jaar twee wedstrijden aldaar.

Na een uurtje vertraging wegens de weersomstandigheden kon er gestart worden en de Canadees Cameron Alexander, die als vierde naar beneden mocht, deed dat bijzonder goed. Zijn tijd bleef vrij lang onaangetast, maar dé afdaler van het moment - de Zwitser Marco Odermatt - dook er na een fraaie run toch 0,12 seconden onderdoor.

Odermatt zag gelijk hoe de Amerikaan Ryan Cochran-Siegle de Streif razendsnel wist te bedwingen, maar wel één honderdste tekort kwam voor de leiding. Gelijk daarna was het de beurt aan Florian Schieder en de Italiaan zette de run van zijn leven neer: 0,29 seconden sneller dan Odermatt.

Ook Schieder mocht niet heel lang van zijn eerste plek genieten, want de dit seizoen écht doorgebroken Fransman Cyprien Sarrazin ging nog eens 0,05 seconden harder. De één na de ander kwam vervolgens vooral bovenin wel in de buurt, maar de top-5 bleef ongewijzigd: Sarrazin pakte de winst, voor Schieder - diens tweede podium, na Kitzbühel vorig jaar - en Odermatt en met Cochran-Siegle en Alexander ook in de top-5.

Djokovic naar achtste finales Australian Open, Sinner ook simpel door

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de achtste finales op de Australian Open. Na twee lastige wedstrijden had de tienvoudig winnaar uit Servië het in ronde drie juist minder lastig tegen de als dertigste geplaatste Argentijn Tomas Etcheverry: 6-3, 6-3, 7-6 (2).

In de achtste finales staat Djokovic tegenover de Franse veteraan Adrian Mannarino, als twintigste geplaatst. Hij speelde een mooie wedstrijd tegen de als zestiende geplaatste Amerikaan Ben Shelton, die hij uiteindelijk met 7-6 (4), 1-6, 6-7 (2), 6-3, 6-4 wist te kloppen.

De Italiaan Jannik Sinner (4) speelde een indrukwekkend makkelijke partij tegen Sebastian Baez (26) uit Argentinië, die hij met 6-1, 6-0, 6-3 versloeg. Sinner mag het in de achtste finales opnemen tegen de Rus Karen Khachanov (15), die Tomas Machac met 6-4, 7-6 (4), 4-6, 7-6 (5) terug naar Tsjechië speelde.

Khachanov's landgenoot Andrey Rublev (5) stond tegenover de Amerikaan Sebastian Korda, als 29e geplaatst, en wist in drie sets een zege te boeken: 6-2, 7-6 (6), 6-4. Rublev speelt hierna tegen thuisfavoriet Alex de Minaur (10), die het met 6-3, 6-3, 6-1 niet zo moeilijk had met de Italiaanse qualifier Flavio Cobolli.

De Griek Stefanos Tsitsipas (7) won met 6-3, 6-0, 6-4 vrij makkelijk van de Fransman Luca Van Assche en krijgt de Amerikaan Taylor Fritz (12) tegenover zich. Fritz won op zijn beurt met 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 van de Hongaar Fabian Marozsan, die zijn goede start niet door kon trekken.

Zweedse vrouwen en Noorse mannen sprinten naar 1-2-3'tje in World Cup langlaufen Oberhof

Na de zware Tour de Ski gaat de World Cup langlaufen deze week weer verder en wel in het Duitse Oberhof, doorgaans vooral bekend als biatlonlocatie. Vrijdag stond er een sprint in de klassieke stijl op het programma, wat voor twee dominante landen zorgde.

Vrouwen
Zweden was weer eens ruimschoots vertegenwoordigd in de finale: Linn Svahn, Emma Ribom, Frida Karlsson en Jonna Sundling namen het op tegen de Duitse Laura Gimmler en Kristine Ståvas Skistad uit Noorwegen. Op de Zweedse dames stond geen maat, behalve de moegestreden Ribom, en Svahn sprintte naar de overwinning met Karlsson in haar kielzog. Sundling completeerde het podium, voor Skistad en Gimmler.

Mannen
Bij de mannen waren het juist de Noren die domineerden: Even Northug, Ansgar Evensen, Erik Valnes en Harald Østberg Amundsen stonden in de finale, samen met de Zwitser Valerio Grond en de Amerikaan Ben Ogden. De Noren voerden het tempo dusdanig hoog op dat Grond en Ogden af moesten haken, waarna Valnes en Evensen om de winst streden. In de laatste meters was Valnes nét te sterk voor Evensen, die wel zijn eerste World Cup-podium pakte, voor Northug.

Baltische staten willen honderden bunkers langs grens Rusland en Belarus bouwen

De Baltische staten willen hun grenzen met Rusland en Wit-Rusland beveiligen tegen mogelijke aanvallen met honderden bunkers. Het Estse ministerie van Defensie zei dat de ministers van de landen in Riga een overeenkomst hadden ondertekend volgens welke Estland, Letland en Litouwen defensiefaciliteiten willen bouwen om een fysieke barrière aan de grenzen op te werpen. 

Het doel is om "militaire dreigingen af te schrikken en, indien nodig, ons er tegen te verdedigen". Volgens de aankondiging zal er een systeem van bunkers en aanvoerlijnen worden gecreëerd. “De Russische oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat naast uitrusting, munitie en personeel ook fysieke verdediging nodig is”, aldus de Estse minister van Defensie Hanno Pevkur. Volgens berichten in de media zal de bouw van de faciliteiten naar verwachting in 2025 beginnen. Hiervoor was aanvankelijk zo'n 55 miljoen euro gepland.

VN: Bijna 20.000 kinderen geboren in Gaza sinds het begin van de oorlog

Volgens de VN zijn er sinds het begin van de oorlog, nu ruim drie maanden geleden, bijna 20.000 baby’s geboren in de Gazastrook. “Elke tien minuten wordt er in deze verschrikkelijke oorlog een baby geboren”, zei een woordvoerster van het VN-kinderfonds UNICEF na een bezoek aan Palestijns gebied.

De situatie van zwangere vrouwen, moeders en pasgeborenen is “onvoorstelbaar” en zij hebben dringend behoefte aan “een humanitair staakt-het-vuren”. In de Gazastrook moeten keizersnede-operaties soms zonder verdoving worden uitgevoerd, aldus een UNICEF. Het zijn niet alleen de anesthesiemedicijnen waar ziekenhuizen een tekort aan hebben, zegt Tess Ingram. Vanwege de overbevolking in Gaza moeten moeders het ziekenhuis al drie uur na een keizersnede verlaten. Een verpleegster meldde dat ze de laatste acht weken in totaal zes keer een keizersnede bij een overleden moeder heeft uitgevoerd om het ongeboren kind te redden.

Na wederzijdse aanvallen willen Iran en Pakistan nu de-escalatie

Na wederzijdse raket- en drone-aanvallen zoeken Pakistan en Iran naar diplomatieke toenadering.

In een verklaring van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen in een telefoongesprek hun bereidheid hebben uitgesproken om aan alle kwesties samen te werken. Het doel is om de situatie te de-escaleren en tot nauwere coördinatie te komen in de strijd tegen het terrorisme. Er is nog geen verklaring uit Teheran.

In de grensregio zijn separatisten actief die een onafhankelijke staat willen stichten. Pakistan viel gisteren doelen in Iran aan, vermoedelijk als reactie op een Iraanse aanval die volgens Teheran gericht was op een soennitische militie.

Minderjarige jongens nemen vuurwapens en machetes mee naar hotelkamer

De politie heeft vanochtend vier minderjarige jongens opgepakt voor onder meer wapenbezit. Agenten kwamen hen op het spoor nadat twee van hen iets vernielden in de Kerkstraat in het centrum van Amsterdam. Zo meldt AT5

Na de melding over de vernieling, rond 4.25 uur, volgde de politie de twee via cameratoezicht. Ze stapten even later in een taxi. Agenten lieten de taxi stoppen en probeerden beide jongens aan te houden, maar een van de twee rende weg. 

Die rennende verdachte werd na een korte achtervolging alsnog aangehouden. Bij beide jongens vonden de agenten een vuurwapen. 

Inval hotelkamer
Daarna kwam de politie erachter dat de twee een hotelkamer in de stad hadden geboekt. Agenten vielen die hotelkamer binnen en troffen daar nog twee jongens aan. Zij hadden machetes bij zich en zijn om die reden aangehouden. 

De verdachten zijn vier minderjarige jongens uit de omgeving van Rotterdam, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Senua's Saga: Hellblade II komt op 21 mei uit

Ninja Theory bevestigd: Senua's Saga: Hellblade II komt op 21 mei uit. Het spel is dan ook gelijk speelbaar via Gamepass op zowel Xbox Series X|S als pc.

Tijdens de Xbox Developer_Direct zijn er nieuwe beelden getoond van Senua's Saga: Hellblade II en is ook gelijk de releasedatum bekendgemaakt. Het spel werd vijf jaar geleden aangekondigd. Daarbij werd al gezegd dat het ergens in 2024 uit moest komen. in Senua's Saga: Hellblade II reist Senua door Ijsland en vecht net zoals in het eerste deel tegen letterlijke monsters en tegen de monsters in haar hoofd. Hellblade: Senua's Sacrifice is een van de beste games die ik ooit heb mogen spelen en de verwachtingen voor het tweede deel zijn dan ook erg hoog. In het onderstaande filmpje laat Ninja Theory zien hoe zij verschillende motion en audio captures hebben gebruikt voor het nieuwe spel. Ook zijn er gameplaybeelden te bekijken.

Koud ? In 1963 was het pas koud!

Waar zijn de echt strenge winters gebleven? Links en rechts valt een beetje sneeuw, de temperatuur duikt een enkele keer nog onder het vriespunt en een Elfstedentocht kunnen we op onze buik schrijven. In 1963 was dat wel anders met bijna 3 maanden lang vorst, de Noordzee bevroor gedeeltelijk en mensen reden met hun auto over het IJsselmeer.

Bekijk in deze video van Andere tijden hoe de barre winter van ’63 eruitzag.


Noord-Koreaanse studenten kijken Zuid-Koreaanse films: 12 jaar dwangarbeid

Op beelden die in handen zijn gekomen van een Zuid-Koreaanse denktank is te zien hoe twee 16-jarige middelbare scholieren in Noord-Korea veroordeeld zijn tot 12 jaar dwangarbeid omdat ze Zuid-Koreaanse films en drama's bekeken en verder verspreidden.

In de video, die niet onafhankelijk is geverifieerd door The Guardian, zijn de studenten te zien tijdens een showproces voor honderden leeftijdsgenoten. De beelden laten vervolgens een tekst zien waarin de wetten van Noord-Korea op het importeren of verspreiden van Zuid-Koreaanse media worden uitgelegd, voordat wordt overgegaan naar een fragment waarin Noord-Koreaanse vrouwen worden bekritiseerd vanwege het dragen van 'buitenlandse kleding'.

Duitse AfD onder vuur vanwege 'remigratie' plannen

Het mediakanaal Correctiv berichtte vorige week over een vermeende extreemrechtse bijeenkomst in november, die volgens het blad werd bijgewoond door leden van de extremistische Identitarian Movement en van de rechtse Alternative für Deutschland (AfD).

Een prominent lid van de Identitarian Movement, de Oostenrijker Martin Sellner, presenteerde hier zijn "remigratie" visie op deportaties. Als rechts-extremisten de term remigratie gebruiken, bedoelen ze meestal dat grote aantallen mensen van buitenlandse afkomst het land moeten verlaten – zelfs onder dwang. Sindsdien gaan tienduizenden mensen elke avond de straat op gegaan om te demonstreren voor de democratie en tegen rechts-extremisme.

De Alternative für Deutschland-partij (AfD) heeft gezegd dat ze geen organisatorische of financiële banden had met een rechts-extremistisch evenement waar ze kort geleden aanwezig waren en dat ze niet verantwoordelijk waren voor hetgeen er tijdens de bijeenkomst werd besproken.

In Duitse peilingen staat de AfD momenteel op de tweede plaats met een totaal van meer dan 20% - achter het centrumrechtse blok van de mainstream oppositie, maar voor de partijen in de impopulaire centrumlinkse regeringscoalitie van kanselier Olaf Scholz. De partij is zelfs sterker in drie regio's in het voormalige communistische oosten, waar in september deelstaatverkiezingen worden gehouden.

De AfD heeft geprobeerd zich te distantiëren van de bijeenkomst door te zeggen dat ze geen organisatorische of financiële banden had met het evenement, dat ze niet verantwoordelijk was voor wat daar werd besproken en dat leden die de bijeenkomst bijwoonden dit op puur persoonlijke titel deden. AfD-co-leider Alice Weidel heeft afstand genomen van een AfD-adviseur, Roland Hartwig, die aanwezig was - terwijl ze ook de berichtgeving zelf hekelt.

Er was donderdag veel ophef in de plenaire zaal van de Duitse Bondsdag toen de geheime bijeenkomst in Potsdam werd besproken. Tijdens de bijeenkomst in Potsdam bespraken rechtsextremisten een masterplan voor zogenaamde remigratie met AfD-politici en leden van de Unie van Waarden. Wat wordt bedoeld met hun versie van remigratie is de verdrijving van miljoenen mensen uit Duitsland, inclusief asielzoekers, buitenlanders met het recht om te blijven, “niet-geassimileerde burgers” en vluchtelingenhelpers. 

Het debat begon met de zichtbaar geschokte SPD-leider Lars Klingbeil. Hij noemde AfD-medevoorzitter Alice Weidel een "rechtsextremist". De verantwoordelijkheid in een extreem-rechtse partij ligt bij hen. "Jullie zijn een wolf in schaapskleren, maar ik zeg jullie dat jullie façade begint af te brokkelen," zei hij tegen de AfD-leden.

Klingbeil richtte zich vervolgens tot de Duitse bevolking en zegt: "De AfD wil miljoenen mensen uit het centrum van Duitsland verdrijven omdat ze niet blank genoeg voor hen zijn, omdat ze niet overeenkomen met hun nationalistische wereldbeeld." En dan probeert Klingbeil alle democraten in de Bondsdag te verenigen: "Wij zeggen tegen alle mensen die zich bedreigd voelen door de AfD: Wij zorgen voor jullie. Jullie maken deel uit van dit land." Deze belofte werd toegejuicht door alle parlementaire fracties behalve de AfD. De plaatsvervangend SPD-fractieleider Dirk Wiese sprak de verbaasde AfD-Kamerleden in de zaal toe. “Ik wil graag mijn dank uitspreken aan de AfD”, legt Wiese uit. Want door deel te nemen aan de geheime bijeenkomst in Potsdam heeft AfD duidelijk gemaakt hier het gordijn voor het bruine moeras te willen openen. Applaus van alle andere groepen. Geschreeuw en gejoel van de AfD.

Maar de democratische solidariteit voor de coalitie brokkelt snel af. Dat wordt duidelijk als de parlementair directeur van de CDU/CSU-parlementsfractie, Thorsten Frei, het podium betreedt. De christendemocraat veroordeelt natuurlijk ook de geheime bijeenkomst, de deportatieplannen en de rechtse ideeën. Op de vraag waarom de AfD zo populair is, laat partijpoliticus Frei echter al van zich horen. "80 procent van de mensen in het land vindt dat de huidige regering geen goed beleid voor het land maakt." 

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser beloofde in de Bondsdag dat de staat hard zou optreden tegen rechtsextremisten en hun ideologie. “Wat we hier zien is niet door de geschiedenis vergeten, maar streeft bewust nazi-ideologieën na”, aldus Faeser. Het feit dat AfD-politici bij de bijeenkomst betrokken waren, toont aan “hoe nauw deze partij ermee verbonden is en deze ideologie goedkeurt.” Politici en de rechtsstaat moeten hiertegen "hard optreden", eiste ze. 

AfD-voorzitter Bernd Baumann beschouwt dit alles, onder applaus van AfD-parlementsleden, als een “sluwe campagne van politici en journalisten uit de verwaarloosde links-groene klasse.” Baumann draait de zaak om: de beroerde peilingen van de huidige coalitie en de toenemende steun voor zijn partij zijn de reden om zijn AfD in diskrediet te brengen. "De paniek breidt zich uit. Je kunt je angst bijna ruiken", sneert hij richting de coalitie. 

"Kleine besloten bijeenkomsten worden opgeblazen tot geheime bijeenkomsten die een gevaar vormen voor het publiek," voegde hij eraan toe.

De kwestie heeft ertoe geleid tot het oproepen aan de Duitse overheid tot een verbod op AfD, die sinds haar oprichting in 2013 gestaag naar rechts is opgeschoven.

Veel tegenstanders van AfD hebben zich uitgesproken tegen een eventueel verbod, met als argument dat het proces lang zou duren, succes hoogst onzeker is - en het de partij ten goede zou kunnen komen door zichzelf te presenteren als "slachtoffer".

Ondertussen maakte het mediabedrijf Correctiv verdere details bekend over de bijeenkomst in Potsdam. Volgens Correctiv sprak Mario Müller, die voorheen actief was in de rechts-extremistische ‘Identitaire Beweging’, daar over zijn ‘strijd tegen links’. Müller is een medewerker van AfD-lid van de Bondsdag Jan Wenzel Schmidt. Müller bevestigde tegenover persbureau dpa dat hij aanwezig was bij de bijeenkomst in Potsdam op 25 november 2023 en daar “journalistiek onderzoek over het onderwerp links-extremisme besprak.” Müller verwierp echter verschillende specifieke beschuldigingen uit de publicatie van Correctiv; hij verwierp bijvoorbeeld geweld als politiek middel. AfD-partij en fractievoorzitter Tino Chrupalla ziet nog steeds behoefte aan opheldering. “Ik zal met Jan Wenzel Schmidt praten”, zei Chrupalla desgevraagd.

Oud-polsstokwereldkampioen Barber (29) overleden

Voormalig polsstokhoogspringer Shawn Barber is woensdag overleden, zo heeft zijn manager bekendgemaakt. De in de VS geboren Canadees overleed thuis in Texas door nog onbekende redenen, wel werd verteld dat hij enige tijd met medische problemen kampte. Barber werd slechts 29 jaar.

Het eerste ietwat grote succes voor Barber kwam in 2012, toen hij op het WK voor junioren brons pakte in Barcelona, achter onder meer de latere olympisch kampioen Thiago Braz. In 2014 kwam daar het brons bij op de Gemenebestspelen, maar in 2015 volgde zijn grootste succes: eerst pakte hij in het Canadese Toronto, wat hij zelf zijn thuisstad noemde, het goud op de Panamerikaanse Spelen, een ruime maand later werd hij in Beijing wereldkampioen.

Na zijn wereldtitel zakte Barber wat weg, hoewel hij nog wel geruime tijd in de subtop van de sport bleef hangen met onder meer een vierde plek op het WK indoor, plek tien op de Spelen in Rio de Janeiro en een achtste plek op het WK in 2017. Zijn laatste grote succes kwam in 2018 met zilver op de Gemenebestspelen, daarna begon hij verder weg te zakken en vanaf begin 2020 kwam hij niet meer in actie

In januari 2016 sprong Barber als eerste atleet jonger dan 23 jaar over 6,00 meter, maar in datzelfde jaar kwam hij ook om andere redenen in het nieuws: vlak voor de olympische trials voor de Spelen in Rio bleek hij positief getest te hebben op cocaïne, wat hij met succes wist te verklaren door een seksuele ontmoeting met een vrouw op de avond voor de trials. Zij verklaarde cocaïne gebruikt te hebben, wat zo in Barber's lichaam terecht kwam.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jumpers World (@jumpers.world)

FOK! Wat een weer: winterse buien, later zon

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het hele land kan het door sneeuwbuien, sneeuwresten of bevriezing glad zijn. De gladheid is soms verraderlijk en verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. In een forse sneeuwbui kan het zicht bovendien kortdurend afnemen naar minder dan 200 meter. Vanmiddag verdwijnt de gladheid vrijwel overal. Vanavond en in de nacht naar zaterdag is het weer plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend trekken eerst nog enkele stevige winterse buien over het land, mogelijk met een klap onweer. Plaatselijk is het verraderlijk glad en in een forse sneeuwbui kan het zicht kortdurend teruglopen naar minder dan 200 meter. Van het noordwesten uit wordt het droog en breekt de zon door. De wind komt uit een westelijke richting en is matig. Aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag zijn er flinke perioden met zon. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het zuiden van Limburg tot 6°C vlak aan zee. De wind komt uit een westelijke richting en is matig. Aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 en in het noordelijk kustgebied af en toe hard, windkracht 7.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Plaatselijk is het glad door bevriezing van natte weggedeelten of door sneeuwresten. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, in het noordelijk kustgebied krachtig of hard, windkracht 6 tot 7.

Komende nacht blijft het droog. Plaatselijk is het glad door bevriezing van natte weggedeelten of door sneeuwresten. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +4°C vlak aan zee tot -6°C in het zuidoosten. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, aan de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

  Ook het Drouwenerzand kleurde wit afgelopen week (Foto: bondage)
Ook het Drouwenerzand kleurde wit afgelopen week (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

EU: verbod cash betaling vanaf ¤10.000 en ID-check bij koop luxe goederen, goed idee?

De EU wil strengere maatregelen tegen het witwassen van geld. Er komt een verbod op contante betalingen van 10.000 euro of hoger en detailhandelaren in luxe goederen zoals sieraden, luxe auto's etc. zullen in de toekomst de identiteit van hun klanten moeten controleren en verdachte transacties aan de autoriteiten moeten melden. Vind jij dit een goed idee?

Cash geld (Foto : Pixabay)
Cash geld (Foto : Pixabay)

Random Pics van de Dag #1163

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Avowed van Obisidian Entertainment komt eind dit jaar uit

Avowed gaat dit najaar uitkomen voor Xbox Series X|S en pc. Dat hebbent Microsoft en Obsidian Entertainment vandaag bekendgemaakt tijdens de Xbox Developer Direct. Deze first-person actie-RPG wordt vaak beschreven als Obisidian's versie van The Elder Scrolls: Skyrim. De studio is sowieso bekend van games als Fallout: New Vegas en The Outer Worlds.

Obsidian belooft zoals gewoonlijk diepgaande thematiek en veel spelerskeuze. Je moet tijdens quests beslissingen maken die permanente gevolgen hebben. De game oogt verder meer 'high fantasy' dan Skyrim, met meer kleurrijke omgevingen en vreemde fauna en flora. In het onderstaand filmpje laat Obsidian dit keer ook meer van het vechtsysteem zien.

Final Fantasy VII Rebirth-trailer toont personages

Square Enix heeft een nieuwe trailer van Final Fantasy VII Rebirth uitgebracht. De game komt op 29 februari uit en is voorlopig exclusief voor PS5. Het is het tweede deel in de geplande remake trilogie.

In de onderstaande trailer zien we de bekende personages in actievolle situaties, terwijl we verder even weer naar de geniale soundtrack kunnen luisteren. In tegen stelling tot de vorige game heeft Final Fantasy VII Rebirth een veel groter en ook meer open speelgebied. In eerdere trailers zagen we al bijvoorbeeld al dat je voertuigen en chocobo's kunt gebruiken om de wereld te verkennen.

Indiana Jones and the Great Circle onthuld door Bethesda Softworks

Indiana Jones and the Great Circle werd vandaag tijdens de Xbox Developer door Microsoft en Bethesda voor het eerst getoond. De game, die ontwikkeld wordt door MachineGames (bekend van Wolfenstein), moet ergens in 2024 uitkomen voor Xbox Series X|S en pc. Het is dan tevens ook beschikbaar via Game Pass.

Indiana Jones and the Great Circle is een singleplayer-game die zich in 1937 tussen de evenementen van Raiders of the Lost Ark en The Last Crusade afspeelt. Indiana gaat in deze game heel wat van de wereld zien, want we zien onder andere Egypte en de Himalaya langskomen. In de onderstaande trailer zien we actie-gameplay met de klassieke zweep en een paar pistolen, maar ook puzzels en stealth-segmenten. Het uiterlijk van Indiana is uiteraard gebaseerd op een jonge versie van Harrison Ford, maar de stem in de game wordt ingesproken door Troy Baker.

Netanyahu: 'geen tweestaten-oplossing, wil totale controle over Palestijns gebied'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat hij de Verenigde Staten heeft verteld dat hij tegen de oprichting van een Palestijnse staat is zodra het conflict in Gaza is beëindigd.

In een persconferentie zwoer Netanyahu dat hij het offensief in Gaza zou voortzetten "tot de volledige overwinning": de vernietiging van Hamas en de terugkeer van de overgebleven Israëlische gijzelaars, eraan toevoegend dat dit "nog vele maanden" zou kunnen duren.

Met bijna 25.000 gedode Palestijnen in Gaza, volgens het Hamas-ministerie van Gezondheid, staat Israël onder grote druk om zijn offensief te staken en zinvolle gesprekken te beginnen over een duurzaam einde van de oorlog. Israël's bondgenoten, waaronder de VS - en veel van zijn vijanden - hebben aangedrongen op de al eerder genoemde "tweestatenoplossing", waarin een toekomstige Palestijnse staat naast een Israëlische zou bestaan.

In veel kringen wordt gehoopt dat de huidige crisis de strijdende partijen weer tot diplomatie zal dwingen, als het enige haalbare alternatief voor eindeloze cycli van geweld. Maar uit de opmerkingen van Netanyahu blijkt dat hij precies het tegenovergestelde van plan is. Tijdens de nieuwsconferentie op donderdag zei hij dat Israël de veiligheidscontrole moet hebben over al het land ten westen van de rivier de Jordaan, wat ook het grondgebied van een toekomstige Palestijnse staat zou omvatten.

"Dit is een noodzakelijke voorwaarde en het is in strijd met het eerdere idee van (Palestijnse) soevereiniteit. Wat moeten we anders doen? Ik vertel dit aan onze Amerikaanse vrienden, en ik heb de poging gestopt om ons een realiteit op te leggen die de veiligheid van Israël zou schaden," zei hij.

Netanyahu heeft zich een groot deel van zijn politieke carrière verzet tegen de oprichting van een Palestijnse staat. Vorige maand schepte hij nog op dat hij er trots op was dat hij de oprichting ervan had voorkomen. Maar de zeer openlijke tegenspraak op de diplomatieke druk van Washington en de vastberadenheid om de huidige militaire koers aan te houden, laten zien dat de kloof met de westerse bondgenoten van Israël steeds groter wordt.

Sinds de aanvallen van 7 oktober - de ergste in de geschiedenis van Israël, toen Hamas ongeveer 1300 Israëli's doodden en ongeveer 240 gijzelden - hebben de VS hun recht op zelfverdediging gesteund. Maar naarmate het dodental in Gaza steeg en de gruwelijke taferelen daar in overvloed te zien waren, hebben westerse regeringen opgeroepen tot Israëlische terughoudendheid.

Het Witte Huis heeft herhaaldelijk geprobeerd om het militaire beleid van Israël te beïnvloeden: het drong aan op meer precisiewapens in plaats van luchtaanvallen; het ontmoedigde een grondoffensief; en het riep op tot een tweestatenoplossing, met een rol voor de Palestijnse Autoriteit in Gaza na het conflict.

Maar het advies van Washington was vaak aan dovemansoren gericht of werd ronduit afgewezen - vaak in het openbaar, tijdens bezoeken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Israël. Dat heeft de frustratie in sommige Amerikaanse kringen over de ogenschijnlijke algemene steun van de regering Biden voor Israël verhard, met felle oproepen om voorwaarden te stellen aan de Amerikaanse hulp aan zijn bondgenoot in het Midden-Oosten.

In een reactie op de laatste opmerkingen van Netanyahu zei John Kirby, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, dat zijn regering niet zou stoppen met het werken aan een tweestatenoplossing, eraan toevoegend dat er "geen herbezetting van Gaza" zou komen.

De opmerkingen van de Israëlische premier zullen zijn slinkende achterban en de extreem-rechtse ministers in zijn regering plezieren. Maar ze zullen diegenen in binnen- en buitenland die steeds meer met afschuw vervuld raken door de vele mensenlevens kostende oorlog, versteld doen staan. Uit recente peilingen blijkt dat de meeste Israëli's het belangrijker vinden dat de gegijzelden naar huis komen dan dat Hamas tot en met de laatste terrorist wordt vernietigd.

NAVO plant grootste manoeuvre sinds Koude Oorlog nabij Russische grens

De NAVO is van plan om ongeveer 90.000 soldaten te mobiliseren voor een manoeuvre. De oefening 'Steadfast Defender', die ongeveer vier maanden zal duren, wordt de grootste manoeuvre van de defensiealliantie in decennia, verklaarde generaal Christopher Cavoli van de VS na een vergadering van het Militaire Comité van de NAVO in Brussel.

Volgens de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa beginnen de voorbereidingen volgende week al. De start van de manoeuvre staat gepland voor februari. Met name het alarmeren en inzetten van nationale en multinationale landstrijdkrachten zal tot mei worden getraind, zoals Cavoli verder uitlegde: "Het bondgenootschap zal laten zien dat het in staat is om het Euro-Atlantische gebied te versterken door Amerikaanse troepen in te zetten." De oefening zal een duidelijke demonstratie zijn van de cohesie, kracht en vastberadenheid van het Bondgenootschap om elkaar te beschermen, zei Cavoli.

'Als ze ons aanvallen, moeten we er klaar voor zijn'
"We bereiden ons voor op een conflict met Rusland en terroristische groeperingen," zei de voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, de Nederlandse admiraal Rob Bauer, na twee dagen overleg op het hoofdkwartier van de defensiealliantie in Brussel. "Als ze ons aanvallen, moeten we er klaar voor zijn."

Volgens persbureau dpa is het scenario voor de oefening een Russische aanval op geallieerd grondgebied, die zou leiden tot het uitroepen van een noodtoestand van het bondgenootschap in overeenstemming met artikel 5 van het NAVO-verdrag. Dit artikel regelt de verplichting om bijstand te verlenen binnen het bondgenootschap en stelt dat een gewapende aanval tegen een of meer bondgenoten wordt beschouwd als een aanval tegen alle bondgenoten.

Alle 31 NAVO-landen en toetredingskandidaat Zweden nemen deel aan de militaire oefening. 

Oefengebied in de oostelijke flank van de NAVO
Het oefengebied van 'Steadfast Defender' strekt zich uit van Noorwegen tot landen als Roemenië. Er zal ook een maritiem deel van de oefening zijn met de inzet van troepen van Noord-Amerika naar Europa. Naast ongeveer 90.000 soldaten zullen meer dan 1.000 gevechtsvoertuigen en tientallen gevechtsvliegtuigen en marine-eenheden deelnemen aan de oefening.

De militairen hebben onder andere tanks, vliegdekschepen en F-35 jets tot hun beschikking.

OM: gevangenisstraffen voor 'geweldsexplosie' door groep mannen in Arnhem

"Een geweldsexplosie", zo kwalificeerde de officier van justitie het incident in de nacht van 1 op 2 september 2023 op het Velperplein in Arnhem. Een groep van 7 jonge mannen, tussen de 22 en 26 jaar, trapten en sloegen hier twee voorbijgangers in elkaar. "Het waren er zovelen tegen twee, die ze voor dood achterlieten om te vluchten voor de politie." De zeven mannen moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem.

In het politieonderzoek is naast het horen van de betrokken verdachten, de slachtoffers en getuigen ook gebruik gemaakt van camerabeelden. Op de beelden is te zien hoe er een schermutseling binnen de groep jongemannen ontstaat, als een deel van de groep een fietser intimiderend bejegent. Dit wordt gezien door twee voorbijgangers, de latere slachtoffers. Een van hen wil met een gebaar de groep tot kalmte manen. Hierop keert de hele groep zich tegen de twee mannen.

"De rode draad in de getuigenverklaringen is dat de groep verdachten de twee slachtoffers duwden, sloegen, stompten op het lichaam en hoofd, ook toen ze op de grond lagen, dat één van hen bewusteloos geslagen werd en dat zij geen kans hadden zich te verdedigen. Het wordt omschreven als een aanval, de groep was gericht op de twee jongens, het ging maar door", aldus de officier van justitie op zitting.

De getuigen, die de vechtpartij als "de meeste heftige die ik ooit gezien heb" omschreven, durfden zelf niet in te grijpen. De twee slachtoffers geven aan dat zij zich voortaan ook wel twee keer bedenken voordat ze zich in ruzie mengen. "Een begrijpelijk reactie, er zijn immers helaas al teveel voorbeelden van zaken waarin helpers, slachtoffers werden. Maar ook betreurenswaardig. Een samenleving waarin men anderen niet meer kan, wil of durft te helpen, is geen sámenleving. Ieder incident zoals onderhavige heeft, naast een grote impact op de direct betrokkenen, ook invloed op de samenleving als geheel. Dat reken ik verdachten aan", aldus de officier van justitie.

Bij de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de rol die de verdachten hadden in het geweld. Ze hebben zich naar het oordeel van het OM allemaal schuldig gemaakt aan openlijk geweld. Bij drie verdachten acht het OM daarnaast poging doodslag bewezen. Zij hebben grof geweld gebruikt, zoals schoppen tegen het hoofd, en hiermee het risico op een dodelijke afloop bewust aanvaard.

Deze verdachten hoorden de hoogste straffen tegen zich eisen. Het gaat daarbij om een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor een 22 jarige man uit Heteren, die volgens de officier de meest kwalijke rol heeft gespeeld. Een 20- jarige man uit Arnhem hoorde 40 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Voor een 20-jarige Arnhemmer die al een eerdere veroordeling op zijn naam heeft staan, maar hij ook verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, is een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden passend, aldus de officier. Een 24-jarige Arnhemmer hoorde 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen voor zware mishandeling.

Tot slot waren er strafeisen voor de verdachten bij wie alleen het openlijk geweld bewezen is. Twee verdachten hebben hiervoor al in voorlopige hechtenis gezeten en hoeven wat het OM betreft niet meer terug de cel in. Wel hoorden ze een voorwaardelijke celstraf en werkstraffen tegen zich eisen; 150 uur werkstraf voor een 26-jarige man uit Arnhem en 180 uur werkstraf voor een 20-jarige man uit Arnhem. Een 24-jarige man uit Rheden, die slechts kort in voorlopige hechtenis heeft gezeten, hoorde een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen.

Meerderheid in Tweede Kamer voor belastingaanslag Koninklijk Huis

Voor de allereerste keer in de parlementaire geschiedenis eist een meerderheid van de Tweede Kamer dat de koning belasting gaat betalen over zijn inkomen. Meer dan honderd Kamerleden willen verandering zien in de fiscale privileges van het Koninklijk Huis.

Deze tweederde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer is van groot belang, omdat het de eerste keer is dat er mogelijkheden zijn om de Grondwet te wijzigen. Momenteel staat hierin vastgelegd dat koning Willem-Alexander en een deel van zijn familie vrijgesteld zijn van loon- en inkomstenbelasting. Het proces om de Grondwet te wijzigen is echter complex en kan jaren duren.

Op dit moment vindt er in de Tweede Kamer het jaarlijkse debat plaats over de begroting van het Koninklijk Huis. De PVV, momenteel de grootste partij sinds de verkiezingen in november, heeft aangegeven het plan van D66-Kamerlid Sneller te steunen. In zijn plan wordt gesteld dat de regering een wetsvoorstel moet voorbereiden om de vrijstelling van inkomstenbelasting  voor het Koningshuis op te heffen. Het is dan aan de volgende premier om hier verder mee te gaan.

Al 10 jaar zijn de belastingvrijstellingen van de Oranjes onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. Tot nu toe waren het voornamelijk de linkse partijen, waaronder PvdA, GroenLinks, SP en D66, die dit voorstelden. Hun argument is dat dezelfde regels moeten gelden voor de koning en zijn familie als voor alle Nederlanders.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.