Franse wapenfabrikanten verhogen productie voor Kyiv

Franse wapenfabrikanten hebben hun productie voor Oekraïne versneld. De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu vertelde aan de krant Le Parisien dat de productiesnelheid voor sommige systemen met de helft of meer was verminderd. Frankrijk wijkt steeds meer af van zijn eerdere voornemen om Oekraïne vanuit zijn eigen militaire middelen te steunen in de strijd tegen de Russische invasie.

“Van nu af aan is de oplossing om de Franse defensie-industrie rechtstreeks te verbinden met het Oekraïense leger”, zei Lecornu. De minister noemde de in Frankrijk gemaakte zelfrijdende houwitser 'Caesar' als voorbeeld van hoe Franse defensiebedrijven zich aan de oorlog aanpasten.

De Caesars zijn een van een aantal westerse artilleriesystemen die Oekraïense kanonbemanningen een voordeel hebben gegeven ten opzichte van Russische artilleriebatterijen die oudere, door de Sovjet-Unie ontworpen systemen gebruiken. De fabrikant van de houwitser, Nexter, deed er vroeger dertig maanden over om te produceren, maar nu is dat nog maar de helft, zei Lecornu.

Het doel is om dit jaar 78 ‘Caesars’ te produceren, waarvan Oekraïne er zes zelf wil betalen. Frankrijk zal deelnemen aan de financiering van de 'Caesar'-leveringen en hoopt dat andere donoren ook geld ter beschikking zullen stellen aan Oekraïne.

Ook de Frankrijk munitieproductie is verhoogd. Vanaf eind deze maand zal Frankrijk Oekraïne 3.000 granaten per maand leveren voor zijn 155 mm kanonnen, zei de minister. In april 2023 was dat nog 1.000 granaten.