Australisch meisje (8) ontdekt dat eksters het voorzien hebben op kale mannen

Emma Glenfield, een achtjarig schoolmeisje uit Australië, heeft afgelopen herfst de wetenschappelijke gemeenschap verrast met haar onderzoek naar het aanvalsgedrag van de Australische ekster, ze ontdekte dat Australische eksters in de broedtijd het meest voorzien had op lange, stevige kale mannen.

Het begon allemaal in het park bij Emma's school, waar Australische eksters broeden en regelmatig mensen aanvallen, waaronder ook Emma's vader. Een specifieke ekster viel op door zijn agressieve gedrag en Emma noemde hem 'Meneertje Valt-veel-aan'. Emma merkte iets op aan het aanvalsgedrag van deze ekster en vertelde dit aan de lokale krant, de Blue Mountains Gazette: de ekster leek vooral geïnteresseerd te zijn in lange, kale mannen of mannen met dun haar op de kruin. Dit bracht Emma op het idee om te onderzoeken of dit gedrag ook bij andere eksters voorkomt.

Toen haar leraar in Wentworth Falls afgelopen herfst de leerlingen vroeg om zelf een onderzoek te bedenken en uit te voeren voor de wiskundeles, wist Emma meteen waar ze naar op zoek wilde gaan.

De vragenlijst was aanvankelijk bedoeld voor mensen in de buurt, maar de lijst verspreidde zich razendsnel. Ongeveer 30.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Hierdoor werd Emma's onderzoek plotseling een vorm van 'burgerwetenschap', omdat Australische universiteiten nog nooit zoveel gegevens hadden ontvangen over aanvallen van Australische eksters in één enkele steekproef.