Russische AWACS en een vliegende commandopost neergehaald

Zondag zijn een Russische Beriav A-50 Mainstay AWACS en een Ilyushin Il-22M Coot-B neergehaald boven de Zee van Azov. De A-50, met een waarde van zo'n 500 miljoen dollar, is gecrasht. De IL-22M schijnt een noodlanding te hebben gemaakt op het vliegveld van Anapa.

Het Oekraïense leger zegt dat het boven de Zee van Azov deze twee Russische vliegtuigen heeft neergeschoten die werden gebruikt voor verkenningen. Een woordvoerder van het Kremlin zei hierover "geen informatie" te hebben en verwees naar het ministerie van Defensie, dat echter zelden commentaar geeft op Russische verliezen. De Oekraïense opperbevelhebber Valery Salushny feliciteerde de luchtmacht met de "perfect geplande operatie" tegen Rusland.

De neergehaalde vliegtuigen werden gebruikt voor verkenning, doelidentificatie en troepencoördinatie. Zoals Salushny op Telegram aankondigde, ging het om een A-50 verkenningsvliegtuig en een Il-22M bommenwerper, die ook als vliegend commandocentrum kon worden gebruikt. Het plaatsvervangend hoofd van de commissie voor nationale veiligheid, defensie en inlichtingen in het Oekraïense parlement, Yuri Mysyagin, schreef ook over de aanval op zijn Telegram-kanaal.

Video zou de laatste vliegbewegingen van de machines tonen
Opperbevelhebber Salushny plaatste een video waarop de vliegbewegingen en de verdwijning van de twee vliegtuigen boven de Zee van Azov te zien zijn. Volgens rapporten hebben de Russische strijdkrachten slechts iets minder dan een dozijn A-50s en ongeveer hetzelfde aantal Il-22Ms. De vliegtuigen van dit type zouden ook zijn uitgerust met dure gespecialiseerde apparatuur.

Volgens mediaberichten is de A-50 van de radar verdwenen boven de zuidoostelijke Oekraïense regio Zaporizhzhya. De Il-22M, aan de andere kant, maakte een noodlanding in de Zuid-Russische stad Anapa in de buurt van de Krimbrug nadat hij was beschoten. De piloot had ambulances naar de landingsplaats gestuurd, meldt RBK-Ukrajina, zich beroepend op naar verluidt onderschepte radiocommunicatie. De Zee van Azov is een zijrivier van de Zwarte Zee en grenst aan Oekraïens en Russisch grondgebied en aan het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Russische militaire bloggers speculeerden aanvankelijk of het Russische luchtverdedigingssysteem zelf verantwoordelijk was voor het neerschieten van het vliegtuig. Sinds het uitbreken van de oorlog bijna twee jaar geleden zijn er al meerdere van dergelijke gevallen geweest, schreef de blogger Rybar. Het is niet bekend met welke wapens het vliegtuig boven de Zee van Azov is neergeschoten.