FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 januari 2024

Swiatek en Rybakina door op Australian Open, slagveld bij de vrouwen

Tennisster Iga Swiatek heeft zich na een wat stroeve start geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. De als eerste geplaatste Poolse rekende met 7-6 (2), 6-2 af met de Amerikaanse Sofia Kenin, nota bene in 2020 nog de winnares in Melbourne, maar daarna door onder meer blessures ver weggezakt.

De verliezend finaliste van vorig jaar, Elena Rybakina uit Kazachstan (3), begon met een 7-6 (6), 6-4 zege op Karolina Pliskova uit Tsjechië, terwijl de Amerikaanse Jessica Pegula (5) met 6-2, 6-4 van qualifier Rebecca Marino uit Canada won.

De Letse Jelena Ostapenko (11), vorig jaar goed voor de kwartfinales, schakelde wildcardspeelster Kimberly Birrell met 7-6 (5), 6-1 uit, terwijl de Chinese Zheng Qinwen (12) met 3-6, 6-2, 6-3 te sterk was voor de Amerikaanse Ashlyn Krueger. Daria Kasatkina is tot slot ook door: de als veertiende geplaatste Russische was met 6-2, 3-6, 6-2 te sterk voor de Amerikaanse Peyton Stearns.

Waar bij de mannen vrijwel de gehele top-32 de eerste ronde overleefde, was het beeld bij de vrouwen nogal anders: maar liefst twaalf van de geplaatste speelsters vloog er in de afgelopen drie dagen al uit, het hoogste aantal op een Grand Slam-toernooi sinds men met 32 geplaatste speelsters aan het toernooi begint, wat vanaf Wimbledon 2001 de standaard is.

Griekspoor door op Australian Open, nauwelijks 'slachtoffers' bij de mannen

Tennisser Tallon Griekspoor staat in de tweede ronde van de Australian Open. De als 28e geplaatste Nederlander opende zijn toernooi in Melbourne met een partij tegen de Rus Roman Safiullin, die de eerste twee sets won. Griekspoor herstelde zich en maakte het in een spannende partij af: 2-6, 3-6, 7-6 (3), 6-4, 7-5.

De Spanjaard Carlos Alcaraz, als tweede geplaatst, begon prima aan zijn toernooi: de Franse veteraan Richard Gasquet moest er met 7-6 (5), 6-1, 6-2 aan geloven. Alexander Zverev (6) won in een Duits onderonsje met 4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-3 van Dominik Köpfer, terwijl de Deen Holger Rune (8) met 6-2, 4-6, 7-6 (3), 6-4 afrekende met Yoshihito Nishioka uit Japan.

De als elfde geplaatste Noor Casper Ruud had het met 6-1, 6-3, 6-1 niet moeilijk met Albert Ramos Viñolas uit Spanje, terwijl de Amerikaan Tommy Paul (14) met 6-2, 6-3, 6-3 van de Fransman Gregoire Barrère won. De thuisfans konden ook juichen: Thanasi Kokkinakis won na een bijna 4,5 uur durende thriller met 7-6 (1), 2-6, 6-7 (4), 6-1, 7-6 (8) van Sebastian Ofner uit Oostenrijk.

De eerste ronde in het mannentoernooi zit er daarmee op en dat zorgde voor een record: nooit eerder waren er in de eerste ronde zo weinig slachtoffers onder de geplaatste spelers, 30 van de 32 reekshoofden wisten de tweede ronde te bereiken.

Wolvenhek? Buurt zegt nee!

In de Brabantse Peelgemeente Deurne houden protesterende inwoners een wolvenwerendhek tegen.

Staatsbosbeheer heeft het plan opgevat om een hek te plaatsen dat landgeiten in natuurgebied de Mariapeel moet beschermen tegen wolven. De landgeiten worden gebruikt om het natuurgebied, op de grens van Limburg en Noord Brabant, te begrazen. Drachtige geiten zouden extra bescherming moeten krijgen door ze achter een hek in een weide te plaatsen.

Inwoners van Helenaveen zijn tegen de kilometerslange hekken, omdat ze vrezen dat het plaatsen van deze hekken de kans op confrontaties tussen mensen en wolven vergroot. De hekken zijn gepland tegen de achtertuin van de bezwaarmakers, waardoor wolven, bij gebrek aan uitwijkmogelijkheden, richting mensen worden gedreven. Vooral kinderen zouden dan gevaar lopen, zo denken de bewoners. Staatsbosbeheer hoopt in overleg met de dorpsraad tot een oplossing te komen.

Bezwaarmakers denken dat de hekken ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor de biodiversiteit. In het gebied komen ook herten en dassen voor, die door de hekken gehinderd kunnen worden. Wolven komen nu nog niet voor in het gebied, maar Staatsbosbeheer wil preventief beschermingsmaatregelen nemen, vanuit haar zorgplicht voor de geitenkudde.

Europese aardgasprijzen aanzienlijk gedaald

Voor het eerst in bijna vijf maanden kostte een megawattuur op het TTF-handelspunt in Amsterdam minder dan 30 euro. Begin 2023 werd een megawattuur verhandeld tegen 79 euro.

Deskundigen wezen op het relatief hoge aanbod van gas nadat talrijke landen de afgelopen maanden de Russische leveringen hebben vervangen door een grotere import van vloeibaar aardgas uit andere landen als gevolg van de agressieoorlog tegen Oekraïne. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de bouw van diverse nieuwe LNG-terminals.

WHO: 'het aantal rokers neemt wereldwijd af'

Volgens de WHO gebruiken momenteel ongeveer 1,25 miljard volwassenen tabakproducten. Ondanks de toename van de wereldbevolking is dit aantal de afgelopen twee jaar met 19 miljoen gedaald. Dat is goed nieuws. Over het geheel genomen daalt de consumptie in 150 landen.

De verantwoordelijke directeur van de WHO, Krech, stelde dat Europa een probleemgeval is. Het aandeel vrouwen daar dat tabaksproducten gebruikt is soms twee keer zo hoog als het mondiale gemiddelde.

Naast roken omvat het gebruik van tabak ook kauw- en snuifproducten. De WHO geeft de schuld van het ontstaan van verschillende soorten kanker, hartziekten en andere dodelijke aandoeningen aan deze tabaksproducten. 

Zijn Republikeinse voorverkiezingen al beslist na overwinning van Trump in Iowa?

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft de eerste voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidatuur in Iowa triomfantelijk gewonnen. Sommige experts zijn van mening dat zijn overwinning in de interne race van de partij nauwelijks kan worden gestopt na deze duidelijke uitslag. 

Toonaangevende Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden riepen de overgebleven kandidaten op zich terug te trekken, zodat de partij zich achter Trump kon scharen. President Biden, die zich ook kandidaat wil stellen voor herverkiezing, omschreef Trump als de duidelijke leidende Republikeinse kandidaat.

Trump won ongeveer 51 procent van de stemmen in de staat Iowa. Gouverneur van Florida, DeSantis, werd tweede met 21 procent. Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN en gouverneur van South Carolina, was goed voor 19 procent.

Het was aanvankelijk onduidelijk in hoeverre het strenge winterweer impact had op de opkomst van de stemgerechtigden.  De stemming in Iowa vindt traditioneel plaats in de vorm van een caucus, waarbij partijleden in scholen, kerken, sporthallen of huiskamers bijeenkomen om meningen te vormen. De staat levert 40 van de 2.470 afgevaardigden voor de laatste Republikeinse nominatieconventie. Volgende week zijn de tweede voorverkiezingen in New Hampshire.

In afwijking van de traditie stemmen de Democraten van president Biden voor het eerst in Iowa in een e-mailproces dat enkele weken duurt. De zittende Biden is echter de facto al bevestigd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen aan het eind van het jaar.

Falende wisselverwarmingen oorzaak chaos op het spoor

ProRail heeft tegenover Voor Beter OV desgevraagd bevestigd dat defecte wisselverwarmingen de oorzaak waren van de wisselstoringen in Amersfoort, Hilversum en Roosendaal die vanochtend het treinverkeer ernstig ontregelden.

Nadat ProRail gisteravond de inzittenden van een drietal treinen op de HSL urenlang in gestrande treinen liet wachten nadat in een technische ruimte de stoppen waren doorgeslagen, stonden vanmorgen veel reizigers in de kou doordat in grote delen van het land de treindienst ernstig was verstoord doordat veel wissels onbruikbaar waren. In Hilversum en Amersfoort werkten wisselverwarmingen niet doordat kleppen in de gastoevoer dicht stonden, in Roosendaal was er een gaslek en stonden de verwarmingen uit. Op al deze plaatsten raakten belangrijke wissels defect door het vastvriezen van sneeuw en ijzel.

Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat wisselverwarmingen niet aansloegen bij temperaturen onder het vriespunt, of zelfs niet door infrabeheerder ProRail waren aangezet.

Voor Beter OV heeft ProRail medegedeeld zeer ontevreden te zijn over de gang van zaken. Hoe dan ook: er is vandaag geen sprake van extreem weer, dus de spoorinfrastructuur en de treinen moeten bij het weer van vandaag in principe gewoon functioneren. Er gaat heus wel eens iets kapot, maar de chaos van vandaag kan niet op het conto van de weersomstandigheden worden geschreven. ProRail verschuilt zich dus onterecht achter het winterse weer, vindt Voor Beter OV.

Extinction Rebellion irriteert tijdens Energieontbijt Kunstmuseum Den Haag

Demonstranten van de milieuactivistengroep Extinction Rebellion hebben dinsdagochtend 'actie gevoerd' bij het Kunstmuseum in Den Haag. Ze blokkeerden verschillende ingangen van het museum, waar het EBN Energieontbijt plaatsvond, een belangrijk evenement in de energiesector.

Er waren slechts tientallen actievoerders aanwezig, terwijl zo'n 350 gasten, waaronder prinses Laurentien, binnenkwamen om te praten over de energietransitie.

Volgens een verslaggever ter plaatse van het ANP konden de meeste genodigden makkelijk over de actievoerders heen stappen en het museum binnengaan, hoewel sommige gasten enige tijd voor de ingang moesten wachten.

Extinction Rebellion noemt de bijeenkomst een "lobbymoment voor de fossiele industrie" en uitte hun onbegrip over het feit dat deze industrie volgens hen nog steeds een prominente rol speelt.

Russische AWACS en een vliegende commandopost neergehaald

Zondag zijn een Russische Beriav A-50 Mainstay AWACS en een Ilyushin Il-22M Coot-B neergehaald boven de Zee van Azov. De A-50, met een waarde van zo'n 500 miljoen dollar, is gecrasht. De IL-22M schijnt een noodlanding te hebben gemaakt op het vliegveld van Anapa.

Het Oekraïense leger zegt dat het boven de Zee van Azov deze twee Russische vliegtuigen heeft neergeschoten die werden gebruikt voor verkenningen. Een woordvoerder van het Kremlin zei hierover "geen informatie" te hebben en verwees naar het ministerie van Defensie, dat echter zelden commentaar geeft op Russische verliezen. De Oekraïense opperbevelhebber Valery Salushny feliciteerde de luchtmacht met de "perfect geplande operatie" tegen Rusland.

De neergehaalde vliegtuigen werden gebruikt voor verkenning, doelidentificatie en troepencoördinatie. Zoals Salushny op Telegram aankondigde, ging het om een A-50 verkenningsvliegtuig en een Il-22M bommenwerper, die ook als vliegend commandocentrum kon worden gebruikt. Het plaatsvervangend hoofd van de commissie voor nationale veiligheid, defensie en inlichtingen in het Oekraïense parlement, Yuri Mysyagin, schreef ook over de aanval op zijn Telegram-kanaal.

Video zou de laatste vliegbewegingen van de machines tonen
Opperbevelhebber Salushny plaatste een video waarop de vliegbewegingen en de verdwijning van de twee vliegtuigen boven de Zee van Azov te zien zijn. Volgens rapporten hebben de Russische strijdkrachten slechts iets minder dan een dozijn A-50s en ongeveer hetzelfde aantal Il-22Ms. De vliegtuigen van dit type zouden ook zijn uitgerust met dure gespecialiseerde apparatuur.

Volgens mediaberichten is de A-50 van de radar verdwenen boven de zuidoostelijke Oekraïense regio Zaporizhzhya. De Il-22M, aan de andere kant, maakte een noodlanding in de Zuid-Russische stad Anapa in de buurt van de Krimbrug nadat hij was beschoten. De piloot had ambulances naar de landingsplaats gestuurd, meldt RBK-Ukrajina, zich beroepend op naar verluidt onderschepte radiocommunicatie. De Zee van Azov is een zijrivier van de Zwarte Zee en grenst aan Oekraïens en Russisch grondgebied en aan het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Russische militaire bloggers speculeerden aanvankelijk of het Russische luchtverdedigingssysteem zelf verantwoordelijk was voor het neerschieten van het vliegtuig. Sinds het uitbreken van de oorlog bijna twee jaar geleden zijn er al meerdere van dergelijke gevallen geweest, schreef de blogger Rybar. Het is niet bekend met welke wapens het vliegtuig boven de Zee van Azov is neergeschoten.

Big Brother Awards 2023 voor Yecilgöz en platformen Meta, X en Telegram

Op maandagavond 15 januari zijn de grootste schenders van onze digitale rechten in 2023 bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards. Van de vier genomineerden koos het publiek overtuigend met 42 procent van de stemmen voor demissionair minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. De vakjury koos voor de gezamenlijke nominatie van platformen Meta, X en Telegram. Op de avond was ook positief nieuws te melden: dit jaar ging de Felipe Rodriquez Award voor voorvechters van internetvrijheid naar maar liefst vijf winnaars.

Een falend beleid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid
Met de Big Brother Awards vraagt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom jaarlijks aandacht voor personen, bedrijven en overheden die een grove inbreuk hebben gemaakt op onze online communicatievrijheid en privacy. De grote publieksfavoriet van deze misschien wel minst begeerde prijs van Nederland was dit jaar demissionair minister Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius. Zij was genomineerd voor het aan het lot overlaten van mensen die onterecht op een terreurlijst staan.

"Dit kan betekenen dat je bij de grens wordt aangehouden en ondervraagd. Of dat je bepaalde landen niet in komt of wordt vastgehouden," legt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom, uit. Het winnen van deze prijs geeft aan dat er werk aan de winkel is voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. "De minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald. Dat geldt dus óók voor de mensen die nu nog onterecht op een terreurlijst staan."

De ongewenste impact van sociale media
Volgens de vakjuryleden was er geen twijfel over mogelijk wie volgens hen de Big Brother Expertprijs in ontvangst moest nemen: zij kozen voor de platformen Meta, X en Telegram. Deze platformen waren genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Ook doen ze te weinig aan de moderatie van gedeelde berichten: oproepen tot geweld of zelfs genocide blijven lang beschikbaar en vrijwel onbestraft.

De jury typeert dit als 'roekeloos'. Jurylid Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty Nederland): "We hebben er een hard hoofd in dat sociale media platformen de maatschappelijk schadelijke problemen die zij veroorzaken zelf gaan oplossen. We hopen met deze prijs dan ook overheden aan te jagen om met nieuwe wetgeving te komen, inclusief aanvullende interventies. Regulering én handhaving zijn essentieel."

Positieve prijs naar maar liefst vijf winnaars
Tijdens de uitreiking wordt eveneens jaarlijks een voorvechter van onze internetvrijheid in het zonnetje gezet. Dit jaar is het thema van deze prijs 'tegenmacht'. Een relevante term nu uit de verkiezingsuitslag is gebleken dat fundamentele principes als het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel niet vanzelfsprekend zijn.

Bits of Freedom wil met deze prijs inspireren en motiveren om samen werk te maken van onze digitale rechten. Om te laten zien dat tegenmacht in vele vormen bestaat, riep de organisatie voor het eerst vijf winnaars uit.

De zogenoemde Felipe Rodriquez Award - naar één van de oprichters van XS4ALL en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland - ging naar:
• Robin Pocornie (voormalig student bio-informatica), voor het aankaarten van racistische anti-spieksoftware van de Vrije Universiteit;
• Wido Potters (internet service provider BIT), voor het laten zien dat je tegelijkertijd voor bedrijfsbelang én mensenrechten op kunt komen;
• Muslim Rights Watch Nederland, vanwege hun inzet voor mensen die onterecht op een terreurlijst zijn geplaatst;
• Niels Westerlaken (voormalig functionaris gegevensbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), voor het bij het ministerie aankaarten van het discriminerende algoritme waarmee visumaanvragen worden beoordeeld;
• Expertisecentrum SPOON, voor hun inzet voor een open en controleerbare overheid en uitoefening van Woo-verzoeken (ons recht op openbaarmaking).

Over de Big Brother Awards
De uitreiking van de Big Brother Awards werd dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd door Bits of Freedom. Met deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met privacy en internetvrijheid in Nederland.

FOK! Wat een weer: wit, glad en geel

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het hele land is gladheid mogelijk door bevriezing van natte weggedeelten en door winterse buien (hagel of sneeuw). Vooral verder landinwaarts kan zich op meerdere plaatsen een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters vormen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Vanmiddag en ook dinsdagmiddag beperkt de gladheid zich tijdelijk tot sneeuwresten en winterse buien, aangezien de temperaturen dan tijdelijk (ruim) boven het vriespunt liggen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele sneeuwbuien. De buien beperken zich geleidelijk tot het noorden en oosten. Aanvankelijk kan het glad zijn door bevriezing of sneeuw(resten). In het zuidwesten breekt de zon door. De wind komt landinwaarts uit het zuidwesten en is matig. Aan de kust komt de wind uit het noordwesten en is hij matig tot (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

Vanmiddag is het in het noordoosten eerst overwegend bewolkt met een enkele (natte) sneeuwbui. Verder zijn er flinke zonnige perioden en blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt rond 2°C. De wind komt landinwaarts uit het zuidwesten en is matig. Aan de kust komt de wind uit het westen en is hij matig tot vrij krachtig.

Vanavond zijn er flinke opklaringen. Aan de noordkust is een enkele bui met (natte) sneeuw mogelijk. In het noordoosten kan het opnieuw glad worden door bevriezing. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig, later krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is het droog. In het noordoosten kan het glad zijn door bevriezing. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C in het Waddengebied en -5°C plaatselijk in het oosten. Er staat een overwegend matige wind uit het zuidwesten, in het Waddengebied is de wind krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

In Wormerveer leek het gister te spoken! (Foto: DJMO)
In Wormerveer leek het gister te spoken! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Duitse studenten wilden sharia-regels invoeren op school

Vier studenten in Neuss, op 20 km afstand van Venlo, zouden hebben gepleit voor de invoering van strenge islamitische regels op hun school, waaronder gescheiden lessen voor jongens en meisjes. De politie is een onderzoek gestart. Ook de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Reul, heeft gereageerd op het incident.

Vrouwen zouden zich moeten bedekken. Moslims zouden eerder de school mogen verlaten voor het vrijdaggebed. Daarnaast zouden de gescheiden lessen ook gelden voor de leraren tijdens zwemlessen. Deze eisen zouden door vier leerlingen zijn gesteld op de Gesamtschule Nordstadt in Neuss. Daarbij zouden ze ook druk hebben uitgeoefend op medeleerlingen die zij beschouwden als "slechte moslims". Tijdens de lessen zouden de vier expliciet hebben verklaard dat ze de democratie verwerpen. Ook zouden vrouwen zich moeten bedekken, zoals voorgeschreven wordt door de sharia.

Geen strafbare feiten
Dit staat allemaal in een politierapport dat WDR kon inzien en waarover de Rheinische Post voor het eerst berichtte. Volgens het rapport waren er meerdere incidenten, in maart en december vorig jaar. De school heeft toen contact opgenomen met de politie, die geen strafrechtelijke relevantie kon vaststellen, althans niet in het geval van de incidenten in maart. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog wat er in december is gebeurd. Er zijn beschuldigingen van bedreiging en dwang.

De scholengemeenschap Nordstadt in Neuss
Volgens het politierapport zijn ook de ouders van de vier beschuldigde leerlingen bezocht: "In hun geval is er geen herkenbare relevantie voor de staatsveiligheid." De school heeft op haar beurt de incidenten gemeld aan het districtsbestuur, dat het verantwoordelijke ministerie zal informeren. Dienovereenkomstig zijn alle relevante autoriteiten in Noordrijn-Westfalen op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen op de school in Neuss.

Volgens Klaus Köther, vertegenwoordiger van de lerarenbond VBE, worden kinderen uit gematigde, liberale islamitische gezinnen plotseling conservatiever. Dit kan te maken hebben met jeugdige rebellie en opstandigheid tegen hun ouders, maar ook met radicalisering.

De school zelf heeft zich gewend tot het preventieprogramma 'Wegweiser' van de staatsoverheid. Dit programma wil voorkomen dat jongeren op een verkeerde manier betrokken raken bij het islamisme. 

Rainer Wendt, voorzitter van de politievakbond, luidt de noodklok: "Bij veel migranten is de sharia thuis meer van belang dan de regels van de grondwet." Ook Heinz-Peter Meidinger, erevoorzitter van de Duitse lerarenbond, maakt zich zorgen: volgens hem wordt op sommige scholen de Duitse wet niet meer nageleefd. De scholen zijn bang voor het imago van een 'probleemschool' en vermijden gesprekken over het geweld en de beledigingen, aldus de Meidinger.

Random Pics van de Dag #1160

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EU streeft naar regulering van nicotinezakjes

De aanstaande herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn (TPD) zou de verkoop van nicotinezakjes op EU-niveau kunnen beperken of zelfs verbieden. Uitspraken van Europese politici en een adviesrapport pleiten voor uitbreiding van het snus-verbod naar nicotinezakjes. 

Nicotine, een verslavende en schadelijke stof voor ontwikkelende hersenen, staat centraal in een nieuwe strijd in de EU. Big Tobacco gebruikt deze stof in tabaksvrije producten zoals nicotinezakjes om een nieuwe generatie verslaafd te maken. Tot op heden ontbreekt echter passende wetgeving op Europees niveau, omdat de focus voornamelijk op tabak en e-sigaretten ligt. British American Tobacco (BAT) besteedt dan ook miljoenen om nicotinezakjes via influencers te promoten, zo onthulde The Guardian eerder. Bedrijven zoals BAT gebruiken weggeefacties op festivals en TikTok-reclame om de populariteit onder jongeren te vergroten.

Nicotinezakjes, kleine zakjes met nicotine, smaakstoffen en plantaardige vezels die onder de lip worden geplaatst, winnen aan populariteit. Analyses tonen aan dat de markt tussen 2020 en 2021 verdubbelde in landen als Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de EU de verkoop van tabaksproducten voor oraal gebruik (snus) verbiedt, behalve in Zweden, vallen tabaksvrije producten met nicotine, zoals de nicotinezakjes, hierbuiten. Daar komt op EU-niveau mogelijk verandering in, zo blijkt uit waarschuwingen van Europarlementariërs en adviesrapporten die Brussel aansporen om de strijd tegen nicotine aan te gaan, aldus de website Politico.

Agressieve reclame
Doordat specifieke regels voor nicotinezakjes ontbreken, worden ze bijvoorbeeld met extreem hoge nicotinewaardes verkocht. Gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen ontbreken. De herziening van de EU-richtlijnen rond tabaksproducten en -reclame staat echter op de agenda, al wordt die niet voor 2025 verwacht. De wetten zijn inmiddels al van toepassing op e-sigaretten en zouden binnenkort ook nieuwe en toekomstige nicotineproducten kunnen omvatten. Het kantoor van Europarlementariër Nicolás González Casares vertelde Politico dat ‘agressieve reclame’ rond nicotinezakjes hem ertoe aanzette om een schriftelijke vraag in te dienen waarin hij van de Europese Commissie wil weten of die van plan is nicotinezakjes op EU-niveau te reguleren.

In haar antwoord benadrukte commissaris Kyriakides van Volksgezondheid dat de groeiende populariteit van nicotinezakjes zorgwekkend is en dat ze vooral “burgers en jongeren wil beschermen voor de risico’s die zulke producten met zich meedragen”. Ze verklaarde dat “de regulering van opkomende producten, zoals nicotinezakjes, centraal staat in de voortdurende evaluatie van EU-wetten op tabaksproducten en -reclame.”

Snus-verbod moet worden uitgebreid
In een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Open Evidence staat dat het EU-verbod op snus succesvol is geweest en moet worden uitgebreid naar nicotinezakjes. Politico kreeg de voorlopige bevindingen in handen. Het onderzoek naar de EU-tabakswetgeving is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

Onderzoek van het Europees Parlement waarschuwt daarnaast voor de zeer verslavende aard van nicotine in deze alternatieve producten. Het gebruik ervan kan namelijk zelfs leiden tot hogere bloedconcentraties dan bij traditionele sigaretten. Als iemand veel nicotine binnenkrijgt kan dit het zenuwstelsel beschadigen en hartritmestoornissen veroorzaken. Nicotinezakjes stimuleren mogelijk ook ‘polygebruik’, waarbij het product naast tabak wordt gebruikt, bijvoorbeeld op plaatsen waar roken verboden is, zoals op school. Samen met toegevoegde zoete smaakstoffen en hun lagere prijs vormen ze specifiek een risico voor jongeren.

Nicotine zonder tabak in opmars
Tot nu toe reageren Europese lidstaten verschillend op de groeiende populariteit van nicotinezakjes, van het volledig verbieden – zoals in België en Nederland – tot onbeperkte verkoop. De herziening van de TPD, die op zijn vroegst in 2025 plaatsvindt, belooft nieuwe regels voor nicotinezakjes. Het is echter cruciaal dat alle alternatieve nicotineproducten worden aangepakt, aangezien de tabaksindustrie wetgeving telkens omzeilt door alternatieve producten te introduceren. Zo omzeilt BAT het Europees smaakverbod voor smeltsigaretten en accijns door een variant te introduceren die theebladeren bevat in plaats van tabak. Inmiddels zijn er ook andere aanbieders van deze theesticks met menthol- en snoepsmaken. Uiteraard is Philip Morris International ook van de partij met een ‘zero-tobacco stick’. Over de mogelijke schadelijke gevolgen bij inhalering van deze nieuwe producten is nog niets bekend. De EU moet een einde maken aan deze cyclus van industrieel ontwijken van regelgeving en het op de markt brengen van experimentele verslavende producten.

Verzet tegen deelname Israël op Songfestival groeit

De organisatie van het Eurovisie Songfestival wordt geconfronteerd met een toenemende druk van verschillende partijen om Israël uit te sluiten als deelnemer aan het liedjesfestijn. Op sociale media wordt het officiële account van het muziekspektakel overspoeld met berichten met de hashtag #banisrael.

Tijdens het nationale Songfestival in Noorwegen vonden er buiten het evenement protesten plaats en één persoon slaagde er zelfs in de show te verstoren met een boycotverklaring tegen Israël.

De grootste muziekshow ter wereld streeft ernaar geen politiek evenement te zijn, maar wordt tegen wil en dank vaak geconfronteerd met politieke kwesties. Een voorbeeld hiervan is de oorlog in Oekraïne. Rusland werd uitgesloten als agressor en Oekraïne behaalde een recordaantal punten tijdens het liedjesfestijn, mede door de sympathie van de kijkers voor het land.

Minister Van Gennip: 'Nederland moet geen lagelonenland willen zijn'

Maandagmiddag publiceerde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 haar rapport ‘Gematigde groei’. De commissie heeft scenario’s voor Nederland in kaart gebracht, net als de manieren waarop de overheid hier invloed op kan uitoefenen. Minister Van Gennip vindt dat de bevolkingsgroei dwingt tot duidelijke economische keuzes.

Minister Van Gennip: “Ons land wordt drukker, grijzer en diverser. Ik kan me voorstellen dat Nederlanders vinden dat onze bevolking niet verder hoeft te groeien. Er zijn nu al te weinig huizen en personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Tegelijkertijd hebben we in een vergrijzend Nederland mensen nodig om onze welvaart op peil te houden. Het rapport van de Staatscommissie maakt duidelijk dat politici en bestuurders voor grote keuzes staan en die ook moeten maken.

Ik vind dat we veel meer moeten kijken of economische activiteiten bijdragen aan de samenleving die we willen zijn. We hebben echt een probleem als het voor werkgevers aantrekkelijker is om drie medewerkers uit Oost-Europa te halen dan te investeren in een robot. Nederland moet geen lagelonenland willen zijn. De lusten van goedkope arbeid zijn voor de werkgever, terwijl de samenleving de lasten draagt. Dat moet eerlijker. De overheid heeft daar wat mij betreft een leidende rol in en moet het niet alleen aan de markt overlaten.

Met dit rapport is het huiswerk voor een volgend kabinet gedaan. Ik vraag hen om samen met de Kamer en polder voortvarend koers te bepalen. Over de grenzen van kabinetten, ministeries en Den Haag heen."

Militair veroordeeld: mishandeling levensgezel en veroorzaken dodelijk ongeval

De militaire kamer veroordeelt een 28-jarige militair uit Helvoirt voor het mishandelen van zijn levensgezel, het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval door roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed. Verder maakte hij zich schuldig aan het verlaten van de plaats van het ongeval. De militair krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook raakt hij 4 jaar zijn rijbewijs kwijt.

De militair pakte op 2 augustus 2023 zijn levensgezel meerdere keren vast en sloeg of stompte haar in zijn woning in Helvoirt. Ook legde hij haar benen in een klem. Hierdoor had de vrouw over haar hele lichaam blauwe plekken. Zowel de militair als de vrouw waren onder invloed van alcohol en drugs. De militair zat voor dit feit in voorlopige hechtenis. Op 8 augustus 2023 is de voorlopige hechtenis geschorst, onder andere onder de voorwaarde dat hij geen alcohol zou drinken.

Verkeersongeluk
Op 10 augustus 2023 nam de militair zijn ADHD-medicatie in, waar ook amfetamine in zit. Later op de dag dronk hij alcohol, terwijl hij wist dat de combinatie met zijn ADHD-medicatie van invloed was op zijn rijvaardigheid. Vervolgens stapte hij toch in de auto en reed naar een vriend. De militair reed op een zeer smalle weg in Weert waar hij niet bekend was. Op een kruising schepte de militair een fietser die ter plaatse overleed. Daarbij reed hij veel te hard, gemiddeld 119 kilometer per uur waar 80 was toegestaan. Vlak voor de aanrijding versnelde hij naar gemiddeld 122 kilometer per uur, terwijl hij net een 60 kilometer-zone was binnengereden.

De militair zei dat hij de fietser niet heeft gezien. De aanrijding ging met zoveel kracht dat een bermpaal waartegen de fietser aankwam finaal afbrak. De fiets van het slachtoffer eindigde ongeveer 27 meter verderop in een boom op 1,6 meter hoogte. Het slachtoffer zelf lag op ongeveer 35 meter afstand van de plaats van het ongeval.

De militair stapte uit om bij het slachtoffer te gaan kijken, maar schrok zo van de blik in de ogen van het slachtoffer dat hij weer in de auto stapte. Hij wilde zichzelf van het leven beroven en reed een eindje verderop met hoge snelheid tegen een boom aan, maar de militair liet het slachtoffer daarbij wel aan zijn lot over. Uit onderzoek bleek dat de hoeveelheid amfetamine en alcohol veel hoger was dan toegestaan door het gecombineerd gebruik van deze stoffen. Meerdere weggebruikers waren getuige van de nasleep van het ongeval.

Roekeloosheid
De militaire kamer oordeelt dat het verkeersongeval de schuld van de militair is. Zijn gedrag levert de zwaarste vorm van juridische schuld op, namelijk roekeloosheid. Verder maakte de militair zich schuldig aan rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval.

Vrijspraak van zware mishandeling en vrijheidsberoving
De militaire kamer ziet onvoldoende bewijs dat de militair de vrouw zwaar wilde mishandelen of van haar vrijheid heeft beroofd. Van deze feiten spreekt de militaire kamer hem vrij.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de militair lijdt aan PTSS, ADHD en meerdere verslavingen. Daarom adviseert de rapporteur om het veroorzaken van het ongeval en het vervolgens wegrijden in verminderde mate aan hem toe te rekenen. De militaire kamer neemt dit advies over en vindt de militair voor deze delicten verminderd toerekeningsvatbaar.

Hulp nodig
Met zijn gedrag veroorzaakte de militair veel leed. Daarbij liep de militair tijdens het veroorzaken van het verkeersongeval in een schorsing. Ook was hij eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Hierop kan dan ook alleen een gevangenisstraf volgen.

De militaire kamer veroordeelt de militair tot een gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. Dit is lager dan de eis van de officier van justitie, omdat de militaire kamer het erg belangrijk vindt dat de militair zo snel mogelijk de hulp krijgt die hij nodig heeft. Hij moet daarvoor ook maximaal 1 jaar naar een kliniek.

Verder zal een deel van deze straf, namelijk 10 maanden, in voorwaardelijke vorm worden opgelegd met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij legt de militaire kamer de bijzondere voorwaarden op die door de psycholoog en de reclassering zijn geadviseerd. Zo hoopt de militaire kamer dat de militair niet opnieuw de fout in gaat. Ten slotte legt de militaire kamer een rijontzegging op voor de duur van 4 jaar.

Schadevergoeding
Tot slot moet de militair een schadevergoeding van ruim 38 duizend euro betalen aan de vrouw van de fietser.

Iran vuurt raketten af op Irak en Syrië, Amerikaanse consulaat in aanbouw geraakt

Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft Iran vooral zijn proxy-milities raketten laten afvuren. Nu vallen de Revolutionaire Gardes voor het eerst zelf doelen in Irak en Syrië aan. Een bewuste provocatie gericht op Washington en Jeruzalem.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) hebben ze doelen in Irak en Syrië aangevallen met verschillende ballistische raketten. De aanvallen waren een wraakactie voor de zware aanval in de Zuid-Iraanse stad Kerman begin januari en de moord op een hooggeplaatste IRGC-officier eind december, kondigde het IRGC-webportaal 's nachts aan. De Revolutionaire Garde beschreef het doelwit in de Koerdische regio's van Irak als een spionagecentrum van de Israëlische geheime dienst Mossad. "We beloven onze geliefde mensen dat de offensieve operaties van de Revolutionaire Garde zullen doorgaan totdat de laatste druppel bloed van de martelaren is gewroken," zei de Garde in een verklaring.

Kort voor middernacht (plaatselijke tijd) werden luide explosies gehoord in de Noord-Iraakse stad Erbil. Volgens ooggetuigen zijn meerdere raketten ingeslagen in de buurt van een nieuw Amerikaans consulaat in aanbouw. Volgens veiligheidsbronnen in Erbil werden vier burgers gedood. Vijf anderen zouden gewond zijn geraakt. Raketten landden op boerderijen ten noorden van Erbil en raakten huizen.

In Syrië werd volgens de Revolutionaire Garde met name de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) "gelokaliseerd in de bezette gebieden van Syrië en vernietigd door het afvuren van een reeks ballistische raketten", aldus de verklaring. Volgens het staatspersbureau Irna werden extremistische groeperingen aangevallen in de provincie Idlib. Volgens Irna was de aanval de grootste raketoperatie van het land tot nu toe, over een afstand van meer dan 1.200 kilometer. Dit zou ook een duidelijk signaal moeten zijn aan aartsvijand Israël. Het zou ongeveer dezelfde afstand zijn die raketten uit het westen van het land moeten afleggen om Tel Aviv of Jeruzalem te bereiken.

Eerste raketaanval door de Revolutionaire Garde
De situatie in de regio is extreem gespannen sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog, nu  meer dan drie maanden geleden. Sindsdien zijn er geen raketaanvallen meer geweest door de IRGC. Militante groepen die gelieerd zijn aan Iran hebben de afgelopen maanden echter vaak doelen aangevallen in Syrië en Irak. Israël en de VS worden sinds de Islamitische Revolutie van 1979 beschouwd als de aartsvijanden van Iran.

Eind december werd de Iraanse brigadegeneraal Sejed-Rasi Mussawi gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval in Syrië. Hij was een hooggeplaatst lid van de IRGC. De Iraanse militaire leiding zwoer toen wraak op Israël. De Revolutionaire Garde is de elite-eenheid van Iran en wordt beschouwd als veel machtiger dan de reguliere troepen. De opperbevelhebber is staatshoofd Ali Khamenei.

Meer dan 90 mensen werden begin januari gedood bij een terroristische aanslag in de stad Kerman. IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De aanslag was gericht op een rouwbijeenkomst ter gelegenheid van de verjaardag van de dood van de machtige generaal Ghassem Soleimani in zijn woonplaats. Het was de dodelijkste aanslag in de 45-jarige geschiedenis van de Islamitische Republiek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.