Desi Bouterse spoorloos: mogelijk in Venezuela

De situatie rondom oud-president Desi Bouterse, die momenteel spoorloos is, heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Bouterse, veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982, kwam niet opdagen bij de gevangenis om zijn straf te beginnen. Er heerst grote onduidelijkheid over zijn verblijfplaats. Volgens de Surinaamse krant Times of Suriname is Bouterse mogelijk naar Venezuela gevlucht, nadat hij eerst naar Brazilië was gereisd. Het Openbaar Ministerie is nu actief op zoek naar Bouterse en zijn voormalige lijfwacht.

De geruchtenmolen draait op volle toeren. Sommige partijgenoten beweren dat Bouterse nog in Suriname is, terwijl anderen zijn afwezigheid bevestigen. Bij zijn woning verzamelden aanhangers om steun te betuigen aan zijn familie. Bouterse's advocaat, Irvin Kanhai, was bij de Santo Boma gevangenis, waar drie andere veroordeelden voor de Decembermoorden hun straf begonnen. Hij gaf aan met Bouterse te zullen spreken, benadrukkend dat Bouterse altijd respect heeft getoond voor de wet en het recht.

Deze zaak werpt een donkere schaduw over de Decembermoorden, waarin vijftien tegenstanders van Bouterses regime zonder proces werden geëxecuteerd. Deze tragische gebeurtenis blijft een pijnlijk hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis.