Israël voor hooggerechtshof: 'De hypocrisie van Zuid-Afrika kent geen grenzen'

Vanuit Israëls perspectief zijn de aanvallen op de Houthi’s het noodzakelijke antwoord op de aanvallen vanuit Jemen van de afgelopen weken en maanden – op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee en ook rechtstreeks tegen Israël.

De Houthi's hadden verschillende keren raketten afgevuurd op Eilat in het zuiden van Israël, die allemaal werden uitgeschakeld door luchtverdediging. Israël had gedreigd actie te ondernemen tegen de Houthi’s zelf. Nu hebben de bondgenoten, de VS en Groot-Brittannië, dit overgenomen. Van Israël wordt niet verwacht dat het rechtstreeks deelneemt aan de operaties tegen de Houthi's, omdat dit het risico met zich meebrengt dat het conflict zich verder verspreidt.

Netanyahu wijst beschuldigingen van genocide van de hand
Een groot blok aan het been voor Israël is de procedure bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Donderdag, nadat de Zuid-Afrikaanse zijde als aanklager had gesproken en Israël ervan beschuldigde genocidale bedoelingen in de Gazastrook na te streven, maakte de Israëlische premier Netanyahu vrijdag duidelijk dat zijn land zichzelf ten onrechte beschuldigd ziet.

"Wat een omgekeerde wereld", klaagde hij in een videoboodschap. "Ons leger, het meest morele ter wereld, dat er alles aan doet om degenen die er niet bij betrokken zijn geen kwaad te doen, wordt beschuldigd – door de vertegenwoordigers van de monsters van de genocide. De hypocrisie van Zuid-Afrika kent geen grenzen.”

Israël claimt zelfverdediging
Israël beschuldigt Zuid-Afrika ervan zichzelf met de aanklacht in Den Haag tot instrument van Hamas te maken. De Israëlische lijn bij het Internationale Gerechtshof is het claimen van zelfverdediging. De voormalige Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit sprak de beschuldigingen tegen in een interview met de Israëlische omroep Channel 12.

"Als Israël genocide wilde plegen en zoveel mogelijk Palestijnen wilde doden, waarom handelde het dan zoals het nu deed? Om zoveel mogelijk Palestijnen uit de noordelijke Gazastrook te verwijderen en hen zo te beschermen?" Dat past niet bij de misdaad van genocide, zei Mandelblit.Aan Palestijnse zijde bestaat er brede steun voor de acties van Zuid-Afrika.

Mohammed Shtayyeh, premier van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, sprak in een interview met persbureau Reuters vol lof over Zuid-Afrika. "We zeggen dank aan onze kameraden uit Zuid-Afrika. Israël moet nu gehoor geven aan de beschuldiging van het plegen van genocide tegen ons volk in Gaza."

Gevechten in de centrale en zuidelijke Gazastrook
Er wordt hevig gevochten in de Gazastrook. Het Israëlische leger zei dat zijn troepen de afgelopen 24 uur tientallen Hamas-strijders hadden gedood tijdens gevechten in het centrum van de Gazastrook en in Khan Yunis in het zuiden. Het leger breidt daar momenteel zijn operaties uit – met onder meer als doel het opsporen van Hamas-leiders die zich vermoedelijk in tunnels bevinden.

Regeling om gijzelaars van medicijnen te kunnen voorzien
Ondertussen heeft Israël medische voorraden veiliggesteld voor de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Zoals het kantoor van premier Netanyahu heeft aangekondigd, is hiervoor een overeenkomst bereikt met het emiraat Qatar. De medicijnen zouden de komende dagen bij de gijzelaars moeten aankomen.

Israëlische media hadden eerder bericht dat tijdens de onderhandelingen over het akkoord ook werd gesproken over medische voorzieningen voor de burgerbevolking in de Gazastrook. Het is onduidelijk of er inmiddels tot dergelijke leveringen is besloten.