Sneeuwstorm des doods gaat Nederland lam leggen

Sneeuwliefhebbers opgelet: Nederland zou volgende week wel eens een winterwonderland kunnen worden, als we de supercomputer van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) mogen geloven. Volgens de laatste weersvoorspellingen is er een aanzienlijke kans op een sneeuwdek van wel 20 centimeter vanaf woensdag 17 januari.

De voorspellingen van de ECMWF zijn opmerkelijk nauwkeurig, met een slagingspercentage van circa 90 procent vier dagen van tevoren, en 80 procent vijf dagen van tevoren. Weerman Michael van der Poel houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en deelt zijn bevindingen op X. Hij voorspelt dat als de berekeningen kloppen, Nederland volgende week mogelijk volledig bedekt zal zijn met sneeuw.

Van der Poel benadrukt echter dat de timing en koers van de sneeuwstoring cruciaal zijn. Een kleine verschuiving naar het noorden zou al kunnen leiden tot een totaal ander scenario. Volgens de meest recente simulaties concentreert de sneeuwval zich meer ten noorden van de lijn Amsterdam - Zwolle.

Dit biedt perspectief voor sneeuwpret zoals sneeuwpoppen maken, sneeuwballengevechten, langlaufen op de Veluwe en sleetje rijden.

Ter illustratie (foto: Dall-E)