Breivik vindt zichzelf heel zielig

De Noorse racistische massamoordenaar Anders Behring Breivik, verantwoordelijk voor de dubbele aanslag in 2011, heeft tijdens een rechtszaak spijt betuigd voor zijn daden. De rechtszaak is door Breivik aangespannen tegen de regering, waarin hij beweert dat zijn mensenrechten worden geschonden door de omstandigheden in de gevangenis en het verbod op communicatie met de buitenwereld.

Breivik beschrijft zijn geïsoleerde leven in de gevangenis als een 'nachtmerrie' en vertelde emotioneel over zijn dagelijkse overwegingen tot zelfmoord. "Ik ben wel een mens en er zit een limiet aan hoeveel een mens aan kan", verklaarde hij in de rechtszaal.

Het Noorse Openbaar Ministerie houdt Breivik in isolement, vanwege het risico dat contact met de buitenwereld zou kunnen leiden tot inspiratie voor andere racisten om gewelddadige acties te plegen. Breivik werd veroordeeld voor de aanslag die hij uit rechts-extremistische motieven pleegde.

De zaak blijft pijnlijk voor nabestaanden, zoals Ingrid Kragh Swang, wier zoon de aanval overleefde, die aangeeft dat het herhaaldelijk opbrengen van de aanslag voor emotionele uitputting zorgt.

Breivik, die in 2017 zijn naam veranderde in Fjotolf Hansen, zit momenteel een gevangenisstraf van 21 jaar uit, die onbeperkt verlengd kan worden. Hij vermoordde 77 mensen op 22 juli 2011.