Burgemeester Aboutaleb kondigt vertrek aan na 15 jaar leiderschap in Rotterdam

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft aangekondigd dat hij komend najaar zal aftreden. Hij is momenteel vijftien jaar burgemeester van de stad en bevindt zich in zijn derde ambtstermijn, die hij niet zal voltooien. In een brief aan de gemeenteraad legt hij uit dat het na vijftien jaar tijd is om het stokje over te dragen aan een opvolger. Hij benadrukt dat zijn besluit weloverwogen is genomen, gezien de raad en het college nu goed zijn ingewerkt.

De exacte datum van zijn vertrek is nog onbekend, maar zal in overleg met het presidium van de gemeenteraad worden bepaald om een ordentelijke overdracht te garanderen. In 2021 werd Aboutaleb nog erkend als de beste burgemeester ter wereld en ontving hij de World Mayor Prize voor zijn bestuurswijze.

Zijn woordvoerder benadrukt dat Aboutaleb al langere tijd over zijn vertrek nadacht en voelt dat het nu tijd is om het burgemeesterschap over te dragen. Over zijn plannen na het burgemeesterschap heeft Aboutaleb, 62 jaar oud, nog niets bekendgemaakt. Voor zijn burgemeesterschap was hij wethouder in Amsterdam en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.