Grootste trechterwebspin ooit aangetroffen, ontdekt nabij Sydney

Ten noorden van de Australische metropool Sydney is een enorme mannelijke trechterwebspin ontdekt. De gevreesde Sydney Funnel-webs, zoals ze in hun geboorteland worden genoemd, zijn een van de meest giftige spinnensoorten ter wereld en kunnen in minder dan een uur een mens doden.

Het exemplaar, genaamd ‘Hercules’, is 7,9 centimeter lang van de punt van de poot tot de punt van de poot, en overtreft daarmee de vorige recordhouder ‘Colossus’, meldde de krant The Guardian, daarbij verwijzend naar het Australian Reptile Park.

Giftige spinnen zijn waardevol als 'tegengif'.
Colossus werd in 2018 gevangen en was een millimeter kleiner. Beide dieren werden overgedragen aan het reptielenpark ten noorden van Sydney. Het is de enige plek in Australië waar de mannetjes worden gemolken omdat hun gif een zogenaamd tegengif produceert. Reden: De mannetjes zijn vijf tot zes keer giftiger dan de vrouwtjes - en hun gif is bijzonder geschikt om een levensreddend tegengif te produceren.

“We zijn eraan gewend dat er vrij grote trechterwebben aan het park worden gedoneerd, maar het ontvangen van zo’n grote mannelijke trechterwebspin is alsof je de jackpot wint”, zegt spinnenexpert Teni. De gifproductie van het exemplaar zal naar verwachting enorm zijn en "ongelooflijk waardevol" voor het tegengifprogramma van het park.

Australische 'Atrax robuustus' en zwervende spin in Brazilië gevaarlijkste ter wereld
Er zijn 36 soorten trechterwebspinnen. Het mannetje van de Sydney-soort (Atrax robuustus), dat binnen 160 kilometer van de Australische metropool voorkomt, is het gevaarlijkst - en staat samen met de Braziliaanse zwervende spin in het Guinness Book of Records als de meest giftige spin ter wereld. de wereld. Sinds de start van het programma van het reptielenpark in 1981 zijn er in Australië geen sterfgevallen meer geweest als gevolg van dierenbeten.