FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 januari 2024

Kobayashi wint Vierschansentournee voor derde keer, Duitsers blijven wachten op eindwinst

In het Oostenrijkse Bischofshofen is zaterdag de Vierschansentournee afgerond, hét hoogtepunt van het seizoen in het schansspringen. De Duitsers wachten al meer dan twee decennia op een eindwinnaar en hadden de beste kans in jaren, maar de favoriet kwam uit Japan.

Na zijn eerste en derde plek in Oberstdorf en Bischofshofen verloor de Duitser Andreas Wellinger de eerste plek in de tournee in Innsbruck aan tweevoudig winnaar Ryoyu Kobayashi uit Japan, die in de eerste twee wedstrijden én in Innsbruck als tweede eindigde. In Bischofshofen moest Wellinger iets minder dan vijf punten inhalen op de Japanner, een lastige edoch niet onmogelijke opgave.

In de eerste ronde leek de zogenaamde Vorentscheidung echter al te vallen: Wellinger bleef na een redelijke sprong steken op de achtste plek, Kobayashi sprong zich naar de leiding en een beduidend grotere voorsprong. Wellinger's tweede sprong was weliswaar keurig, die van Kobayashi was nog wat beter. De Japanner werd tweede, opmerkelijk genoeg zijn vierde tweede plek in de Vierschansentournee van dit seizoen, maar bleef in het eindklassement voor Wellinger en pakte zijn derde eindzege in de legendarische tournee.

De overwinning in Bischofshofen kon gevierd worden door het thuispubliek: Stefan Kraft, de leider in de World Cup, stond na één sprong nog op de tweede plek, maar een prachtige tweede sprong hielp hem naar de winst en de derde plek in de eindstand van de tournee. Anze Lanisek uit Slovenië completeerde het podium in Bischofshofen, voor thuisspringer Manuel Fettner en Wellinger.

Big Brother 15 januari van start - klets mee op het forum!

Liefhebbers (en haters!) opgelet: op 15 januari gaat de nieuwste edite van Big Brother weer van start! Ook dit jaar zullen de bewoners zowel uit Nederlanders als Vlamingen bestaan. Big Brother wordt in Nederland van maandag tot en met vrijdag uitgezonden op RTL5, om 20:30 uur en zal worden gepresenteerd door Tatjana Belao en Geraldine Kemper. Op de zaterdagavond wordt, net als eerdere jaren, tijdens een liveshow één van de bewoners naar huis gestuurd. 

Traditiegetrouw opent FOK! forum haar armen voor de fans van het programma met onder meer streamverslagen en de mogelijkheid om alle ins and outs van het huis en zijn bewoners te bespreken. Dit forum vind je hier; net als vorig jaar zijn Dotteke, Gert en Lavenderr uw gastvrije moderators. Komen jullie gezellig meekletsen? Hieronder vind je vast een paar eerste beelden van de nieuwe bewoners! 

Uitgebrand huis Den Bosch was eerder toneel van politie inval

Afgelopen nacht brak er een grote brand uit aan de Waalstraat in Den Bosch. Vorig jaar werd daar een inmiddels veroordeelde crimineel door een arrestatieteam uit zijn huis gehaald.

Door de brand raakte het bewuste huis onbewoonbaar, evenals de naastgelegen woning. Hoewel de politie nog niet kan zeggen of er een verband is met de eerdere arrestatie, vermoeden buurtbewoners wel dat het een gerichte aanslag is.

Bij de arrestatie vorig jaar zouden in het huis waar nu de brand ontstond vuurwapens en een grote hoeveelheid contant geld zijn gevonden. De destijds gearresteerde persoon is vorige maand veroordeeld tot een jaar cel.

Voor de brand was er een luide knal te horen. Omwonenden vermoeden dan ook brandstichting. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Roest met prachtrace naar EK-goud op 5km, ook goud Rijpma-De Jong en Kok

In Heerenveen is zaterdag de tweede dag van het Europees kampioenschap afstanden verreden. De dag werd geopend met de teamsprint, daarna stonden er drie individuele afstanden op het programma, waarbij het publiek in Thialf met grote regelmaat op de banken kon staan.

Teamsprint mannen
Zoals gebruikelijk bij teamonderdelen werd de wedstrijd door Nederland amateuristisch aangepakt: Stefan Westenbroek, Jenning de Boo en Wesly Dijs reden nota bene op de wedstrijdochtend pas hun eerste gezamenlijke training, wat uiteindelijk wonderbaarlijk genoeg nog resulteerde in brons in 1:20,61 minuten. Het goud was voor de wel op elkaar ingespeelde Polen Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek in 1:18,32 minuten, voor de Noren Pål Kristensen, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen (1:18,81).

500m vrouwen
Met een sterke 38,00 seconden deed Marrit Fledderus een gooi naar het eremetaal, maar een rit later dook de Oostenrijkse Vanessa Herzog er met 37,89 seconden onderdoor. Dat leek Fledderus naar plek vier te verwijzen en zo geschiedde, want in de slotrit tussen topfavorieten Femke Kok en Jutta Leerdam ging het harder: Kok maakte korte metten met de concurrentie en won in een indrukwekkende 37,28 seconden, voor Leerdam's 37,70.

5000m mannen
Chris Huizinga mocht in de derde rit al aantreden en maakte een ijzersterke indruk: met een mooi nieuw PR van 6:13,59 minuten kon hij misschien hopen op een medaille. Twee ritten later was de Noor Sander Eitrem nog een klap sneller met 6:09,28 minuten, maar écht hard ging het in de voorlaatste rit. Patrick Roest trof Davide Ghiotto en tegen de Italiaan reed hij weer een fantastische rit. Ghiotto startte heel snel, maar Roest bleef in de buurt en sloeg toe met een genadeloos eindschot en winst in 6:05,93 minuten, de derde tijd ooit in Thialf. Ghiotto pakte in 6:08,27 minuten zilver, voor Eitrem.

1500m vrouwen
Met 1:55,54 minuten was de Italiaanse Francesca Lollobrigida weer erg snel, maar Nederlands kampioene Joy Beune dook er met 1:55,02 onderdoor. Dat leverde brons op, want Beune's medefavorieten Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong stuwden elkaar op naar een nog snellere tijd: Rijpma-De Jong pakte het goud in 1:53,48 minuten, net voor de 1:53,66 van Groenewoud, waardoor Beune wel het geheel Nederlandse podium completeerde.

Waterpolosters beginnen EK met monsterzege, mannen verliezen

In Eindhoven is het Europees kampioenschap waterpolo voor vrouwen van start gegaan. Dat ging voor de Nederlandse vrouwen uitstekend, terwijl de mannen met beduidend minder succes begonnen aan hun Europees kampioenschap in het Kroatische Zagreb.

Vrouwen
Wereldkampioen Nederland nam het op tegen het kleine Kroatië, wat op voorhand al geen realistische kans gegeven werd. De verwachting was dat Nederland een monsterzege zou boeken en de wedstrijd liep dan ook geheel volgens die verwachting: 11-4 bij rust, wat met kwarten van 7-1 en 6-1 nog flink werd uitgebreid naar 24-6. Lieke Rogge en Maartje Keuning kwamen tot vier goals, Marit van der Weijden en Sabrina van der Sloot noteerden er drie.

Mannen
De Nederlandse mannen werden toch wel gezien als licht favoriet tegen Roemenië, maar de ploeg liep constant achter de feiten aan. Via 1-3 en 4-6 bij rust ging het naar 7-10 en uiteindelijk 8-12 voor Roemenië aan het eind van de wedstrijd. Met vier en drie goals waren vooral Tudor-Andrei Fulea en Silvian Colodrovschi te gevaarlijk voor keeper Ted Huijsmans, terwijl bij Nederland alleen Tom de Weerd en Joran Westerveld twee goals wisten te scoren.

Grootste trechterwebspin ooit aangetroffen, ontdekt nabij Sydney

Ten noorden van de Australische metropool Sydney is een enorme mannelijke trechterwebspin ontdekt. De gevreesde Sydney Funnel-webs, zoals ze in hun geboorteland worden genoemd, zijn een van de meest giftige spinnensoorten ter wereld en kunnen in minder dan een uur een mens doden.

Het exemplaar, genaamd ‘Hercules’, is 7,9 centimeter lang van de punt van de poot tot de punt van de poot, en overtreft daarmee de vorige recordhouder ‘Colossus’, meldde de krant The Guardian, daarbij verwijzend naar het Australian Reptile Park.

Giftige spinnen zijn waardevol als 'tegengif'.
Colossus werd in 2018 gevangen en was een millimeter kleiner. Beide dieren werden overgedragen aan het reptielenpark ten noorden van Sydney. Het is de enige plek in Australië waar de mannetjes worden gemolken omdat hun gif een zogenaamd tegengif produceert. Reden: De mannetjes zijn vijf tot zes keer giftiger dan de vrouwtjes - en hun gif is bijzonder geschikt om een levensreddend tegengif te produceren.

“We zijn eraan gewend dat er vrij grote trechterwebben aan het park worden gedoneerd, maar het ontvangen van zo’n grote mannelijke trechterwebspin is alsof je de jackpot wint”, zegt spinnenexpert Teni. De gifproductie van het exemplaar zal naar verwachting enorm zijn en "ongelooflijk waardevol" voor het tegengifprogramma van het park.

Australische 'Atrax robuustus' en zwervende spin in Brazilië gevaarlijkste ter wereld
Er zijn 36 soorten trechterwebspinnen. Het mannetje van de Sydney-soort (Atrax robuustus), dat binnen 160 kilometer van de Australische metropool voorkomt, is het gevaarlijkst - en staat samen met de Braziliaanse zwervende spin in het Guinness Book of Records als de meest giftige spin ter wereld. de wereld. Sinds de start van het programma van het reptielenpark in 1981 zijn er in Australië geen sterfgevallen meer geweest als gevolg van dierenbeten.

Biden waarschuwt tegen Trump en beschuldigt hem van nazi-retoriek

Precies drie jaar na de bestorming van het Amerikaanse Capitool waarschuwde de Amerikaanse president Biden voor een nieuw presidentschap van zijn voorganger Trump.

Tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania zei Biden dat Trump bereid was de democratie op te offeren om macht te verwerven. Hij en zijn volgelingen pleitten niet alleen voor politiek geweld, ze lachten er ook om. Biden beschuldigde de Republikein ervan dezelfde taal te gebruiken als de nazi's. 

Op 6 januari 2021 bestormden radicale Trump-aanhangers het parlementsgebouw in Washington. Hun doel was om de formele bevestiging van Bidens verkiezingsoverwinning te voorkomen. Trump had zijn aanhangers eerder opgejut met een toespraak over 'gestolen verkiezingen'.

Politie Amsterdam ziet stijging straatroven

De politie in Amsterdam Zuid waarschuwt jongeren voor straatrovers. Er zou een 'stijgende lijn in het aantal straatroven' te zien zijn.

Vooral jongeren zijn daarvan het slachtoffer. De politie geeft hen daarom via Instagram verschillende tips. 

Zo wordt aangeraden om altijd op goed verlichte gebieden te lopen en afgelegen paden, vooral 's avonds, te vermijden. Het gebruik van een telefoon en oordopjes raadt de politie af, omdat jongeren zich dan minder bewust van hun omgeving zijn. 

"Reis in groepen, vooral ‘s avonds. Samen sta je sterker en verminderen we de kans op ongewenste incidenten", schrijft de politie ook. "Draag je tas aan de voorzijde en zorg dat deze goed gesloten is. Wees alert op je persoonlijke bezittingen. Neem beperkt waardevolle spullen met u mee." 

De politie is verder naar eigen zeggen 'zowel op de voorgrond als achtergrond druk bezig om alles in kaart te brengen en te handhaven'. Bij spoed of verdachte situaties wordt gevraagd 112 te bellen, ook hoopt de politie dat slachtoffers altijd aangifte doen. Dat zou 'essentieel zijn voor effectieve aanpak van dit probleem'.

Schansspringster Prevc grijpt de macht met drie zeges in vier wedstrijden

De beste schansspringsters ter wereld kwamen de afgelopen week vier keer in actie in de World Cup. Rond de jaarwisseling sprong men de nieuwe 2 Nights Tour, twee wedstrijden op de Duitse schansen van de Vierschansentournee, waarna ze in het Oostenrijkse Villach nog eens twee wedstrijden sprongen.

Garmisch-Partenkirchen
Voor het eerst kwamen de vrouwen op dit niveau in actie in Garmisch-Partenkirchen, waar maar één vrouw aanspraak maakte op de overwinning: de Sloveense Nika Prevc was veel te sterk voor de rest en boekte twee weken na haar eerste zege ook World Cup-zege nummer twee. De Noorse Eirin Maria Kvandal werd op gepaste afstand tweede, voor de Canadese Abigail Strate, die voor de tweede keer in haar loopbaan het World Cup-podium op mocht.

Oberstdorf
Op Nieuwjaarsdag had Prevc het wat lastiger: de Sloveense bleef steken op een verder uiteraard nog altijd prima vijfde plek. De overwinning was voor de van een knieblessure teruggekeerde Oostenrijkse Eva Pinkelnig, de World Cup-winnares van vorig-seizoen. Strate kwam in de buurt en mocht met plek twee opnieuw het podium op, terwijl Kvandal de derde plek deelde met de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger. Voor Prevc was dat allemaal prima: haar voorsprong na Garmisch was groot genoeg om de eindzege te pakken in de nieuwe 2 Nights Tour, voor Pinkelnig, Strate en Kvandal.

Villach
Na de twee Duitse wedstrijden trok men door naar Oostenrijk, waar een dubbele wedstrijd gepland stond in Villach. Op dag één was Prevc daar weer van een totaal andere klasse dan de rest: de in bloedvorm verkerende Sloveense werd niet eens benaderd door de rest en won met enorme voorsprong op Pinkelnig, terwijl Strate op de derde plek haar topvorm door kon zetten met wederom een plaats op het podium.

Op dag twee was het verhaal bovenin de ranglijst niet heel anders: Prevc was simpelweg niet te kloppen, sprong weer twee keer beter dan wie dan ook en won dus met ruime voorsprong. Pinkelnig eindigde opnieuw als tweede, terwijl plek drie dit keer voor Prevc's landgenote Nika Kriznar was.

World Cup
Door haar ongekend indrukwekkende run - ze won nu vier van de laatste vijf wedstrijden - heeft Prevc de leiding in de World Cup ruimschoots overgenomen van de Française Josephine Pagnier, die in de vier wedstrijden bleef steken op posities zeven, acht, twaalf en veertien. De Japanse Yuki Ito had het ook lastig en staat nu op plek drie, voor Alexandra Loutitt uit Canada en Kvandal, die de wedstrijden in Villach wegens fysieke voorzichtigheid over moest slaan. Pinkelnig moest de eerste vier wedstrijden van het seizoen juist missen, maar staat ondanks het missen van de helft van de wedstrijden al op plek zes.

Biatleet Doll wint voor eigen publiek, vierde zege op rij Braisaz-Bouchet

's Werelds beste biatleten zijn deze week neergestreken in het Duitse Oberhof, voor de eerste World Cup-wedstrijden na de jaarwisseling, te beginnen met de sprints. Voor de mannen was er gelijk al een dag vertraging voor hun sprint: de 'sneeuw' was door het warme weer zo slecht dat een wedstrijd onmogelijk was.

Mannen
Een dag later dan gepland, en op inmiddels verrassend acceptabele sneeuw, konden de mannen van start gaan. De Noor Johannes Thingnes Bø, altijd favoriet, deed dat met een misser in beide schietbeurten, wat de deur opende voor anderen. Thuisfavoriet Benedikt Doll trapte die deur gelijk helemaal open: zijn ene misser bij het staand schieten en uitstekend langlaufen waren genoeg om 19,6 seconden onder Bø's tijd door te duiken aan de finish.

Niet veel later kwam de Sloveense veteraan Jakov Fak met tien treffers aan de finish, tien seconden achter de tijd van Bø en met hoop op een inmiddels zeldzaam podium. Dat kwam er niet, want een tijdje later hadden twee Noren andere plannen: Sturla Holm Lægreid en Endre Strømsheim hielden het beiden bij één misser bij het staand schieten en waren op de ski's vergelijkbaar met Doll. Lægreid was het snelst van de twee, maar kwam nét tekort: 1,8 seconden achter Doll, terwijl Strømsheim op 5,4 seconden strandde. De thuisfans konden dus een Duitse zege vieren, voor Lægreid, Strømsheim en Bø.

Vrouwen
De Duitse Janina Hettich-Walz kwam met tien treffers voor eigen publiek als eerste met een serieuze tijd aan de finish, hoewel die niet lang bovenaan bleef staan: landgenote Franziska Preuss was ook foutloos en ging bijna twintig seconden harder op de ski's. Toch moest ook Preuss zich gewonnen geven tegen het geweld van de dit seizoen op fenomenale wijze van zwangerschap teruggekeerde Française Justine Braisaz-Bouchet: na twee missers bij het liggend schieten was ze ontketend en met bizar snel langlaufen maakte ze álle tijd goed, aan de finish dook Braisaz-Bouchet 4,4 seconden onder de tijd van Preuss door.

De winnares leek daarmee wel vast te staan en dat bleek achteraf inderdaad het geval, terwijl ook Preuss niet meer van plek twee verdrongen werd. Dat scheelde wel bijzonder weinig: de jonge Française Sophie Chauveau was met één misser beduidend sneller op de ski's dan Preuss, maar kwam 0,2 seconden tekort om de Duitse te verslaan en werd derde. Voor Chauveau was het haar allereerste World Cup-podium, Braisaz-Bouchet trok haar supervorm van vóór de feestdagen door en pakte haar vierde opeenvolgende zege.

FOK! Wat een weer: de komst van koude lucht

winterbanner

Goede morgen en uiteraard nog de beste wensen voor 2024!

Op verzoek zal het jaaroverzicht van Frutsel op WKN, iets ingekort worden en in een special worden gepost in de eerste week van januari 2024. Het hele overzicht is op het forum terug te lezen in WKN: WKN Jaaroverzicht 2023

Het weer voor vandaag:

Vanochtend is het bewolkt en plaatselijk valt er lichte (mot)regen. De wind komt uit het noorden en is matig boven land, vrij krachtig langs de kust.

Vanmiddag is het bewolkt met hier en daar soms wat lichte motregen. Langzaam stroomt er koudere lucht het land binnen, in het noorden en oosten kan later ook wat lichte natte sneeuw vallen. Glad wordt het echter niet. De maximumtemperatuur ligt tussen 2°C in het noordoosten en 5°C in het zuidwesten. De wind waait uit het noorden en is boven land matig. Aan zee is de wind vrij krachtig.

Vanavond valt er in Zeeland nog wat lichte (mot)regen, in de rest van het land is op enkele plaatsen lichte (mot)sneeuw mogelijk. De wind komt uit het noordoosten en is aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5-6, boven land matig.

Komende nacht kan er in het zuiden plaatselijk wat regen of (natte) sneeuw vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C in Groningen tot +2°C in Zeeland. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

                   

 Gelukkig waren er ook droge momenten gister (Foto: _UserName_)
Gelukkig waren er ook droge momenten afgelopen week (Foto: _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1150

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.