Mishandeling is niet doodsoorzaak van overleden man in Leek, verdachte vrijgelaten

De man (52) uit Leek die op nieuwjaarsmorgen overleed, is toegetakeld door een groepje jongeren. Ze mishandelden hem op straat nadat hij hen aansprak op het gooien van vuurwerk naar zijn hond. Het letsel van de mishandeling bleek bij onderzoek te gering te zijn om zijn overlijden te kunnen veroorzaken. Op nieuwjaarsdag is een verdachte gearresteerd, een jongeman van 18 jaar uit Leek. Zo meldt DvhN.

Update 19.30 uur: De 18-jarige man uit Leek die op nieuwjaarsdag is aangehouden na het overlijden van een 52-jarige plaatsgenoot is vanavond in vrijheid gesteld. De overleden man was ongeveer een half uur voor zijn overlijden betrokken bij een confrontatie op straat.

De politie is een groot onderzoek gestart om de toedracht van het overlijden te achterhalen. Uit het onderzoek blijkt dat verdachte betrokken was bij deze confrontatie waarna hij is aangehouden. Inmiddels zijn alle getuigen gehoord die ten tijde van het incident ter plaatse waren. Dat betreft onder meer de jongeren uit het groepje waarvan ook verdachte deel uitmaakte. De getuigen en de verdachte hebben zich meewerkend opgesteld en toonden zich erg onder de indruk van het overlijden van het slachtoffer. Ook zijn vele camerabeelden veilig gesteld en bekeken. Daarnaast is een aantal telefoons voor onderzoek in beslag genomen.

Onderzoek aan het lichaam heeft uitgewezen dat er sprake is van gering letsel dat niet tot de dood heeft geleid. Een duidelijke doodsoorzaak kan niet gegeven worden.

Op basis van al het onderzoek is er geen reden de verdachte langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte zolang het onderzoek naar de toedracht van de confrontatie nog niet is afgerond. Meer aanhoudingen worden niet verwacht.

In de media zijn inmiddels berichten verschenen waarin wordt aangegeven dat het slachtoffer door een groep jongeren zwaar toegetakeld zou zijn. Die conclusie strookt niet met de onderzoeksbevindingen.

De politie vraagt het publiek om de politie het onderzoek te laten verrichten en zelf geen overhaaste conclusies te trekken of bepaalde oproepen te doen. Opruiing of doxing is strafbaar. 

Eerdere berichtgeving: De mishandeling vond plaats rond 2.30 uur  op de Windsingel, niet ver van zijn eigen huis. Hij stuitte op een groepje jongeren dat vuurwerk naar zijn hond gooide. Toen hij daar iets van zei, werd hij vrijwel direct zwaar toegetakeld. De inwoner van Leek zou na de mishandeling terug naar huis zijn gegaan maar overleed kort daarna. Helaas was reanimatie niet succesvol.

De politie is bezig met het onderzoek naar wat er die bewuste nacht is gebeurd. Op Nieuwjaarsdag werd al een 18-jarige inwoner van Leek gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn medeburger. De precieze aard van deze betrokkenheid is nog onbekend. De politie hoopt dat camerabeelden van buurtbewoners meer duidelijkheid kunnen verschaffen.