Na beschuldigingen antisemitisme en plagiaat stapt Harvard voorzitter op

Naar aanleiding van massale kritiek op haar standpunt over antisemitisme op de campus, heeft de voorzitter van de Amerikaanse elite-universiteit Harvard haar ontslag ingediend. Claudine Gay verklaarde dat ze ontslag nam met een "zwaar gemoed", kort nadat de universiteitskrant 'The Harvard Crimson' haar ontslag had aangekondigd.

"Het is met een zwaar hart, maar uit diepe liefde voor Harvard, dat ik aankondig dat ik zal aftreden als voorzitter", citeerden Amerikaanse media uit Gay's brief aan de universiteitsgemeenschap. De beslissing was niet gemakkelijk, maar zou in het "belang van Harvard" zijn geweest. Ze had persoonlijke bedreigingen ontvangen en was het doelwit geworden van "racistische vijandigheid". Zoals de 'Harvard Crimson' meldde, is er al een tijdelijke vervanger aangesteld.

Half december had Gay haar ontslag voorkomen nadat de Harvard Corporation, het bestuursorgaan van de universiteit, haar had gesteund. Gay was eerder ondervraagd over antisemitisme tijdens een hoorzitting in het Congres.

Geen duidelijke verklaring over oproepen tot genocide
Op de vraag of studenten die oproepen tot de "genocide op de Joden" op de campus de gedragsregels van de universiteit overtreden, antwoordde ze: "Dat hangt af van de context." De voorzitter van de Universiteit van Pennsylvania, Liz Magill, nam enkele dagen na deze hoorzitting ontslag.

Naast deze veel bekritiseerde verklaring werd Gay ook geconfronteerd met beschuldigingen van plagiaat. De 53-jarige werd beschuldigd van het niet correct citeren in haar publicaties. In juli werd Gay, die in New York werd geboren uit Haïtiaanse immigranten, benoemd tot de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de wereldberoemde universiteit in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Academische wereld reageert verdeeld
In de afgelopen weken is er meermaals gevraagd om haar ontslag, onder andere door een groep van meer dan 70 leden van het Congres. Meer dan 700 faculteitsleden kozen partij voor haar.

Sinds de aanval van de militante islamitische Hamas op Israël op 7 oktober en het daaropvolgende begin van de Israëlische bombardementen op doelen in de Gazastrook, zijn antisemitische incidenten en haatmisdrijven tegen Joden, maar ook tegen moslims, toegenomen in de VS. Er zijn ook antisemitische acties gehouden op universiteiten.