Xi wil ingrijpende hervormingen China, 'éénwording met Taiwan onvermijdelijk'

De Chinese economie heeft zich slechts gedeeltelijk hersteld na de pandemie van het coronavirus. De groeidoelstelling zou wel eens niet gehaald kunnen worden. Toch ziet staatshoofd en partijleider Xi een positieve trend - die hij met verdere hervormingen wil versterken.

In zijn nieuwjaarstoespraak riep het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping op tot verregaande hervormingen en de bevordering van onderwijs, wetenschap en technologie. De Volksrepubliek zal "de positieve trend van economisch herstel consolideren en intensiveren en een stabiele economische ontwikkeling op lange termijn bereiken", verklaarde Xi.

Ondanks een reeks crises in de wereld zei Xi dat hij gelooft dat de economie van zijn land sterker is geworden. China had de storm doorstaan en was daardoor "veerkrachtiger en dynamischer" geworden.

Jeugdwerkloosheid en vastgoedcrisis
Xi heeft een uitdagend jaar achter de rug aan het hoofd van de op een na grootste economie ter wereld. Zijn regering worstelde om ervoor te zorgen dat de economie zich herstelde na het laatste strenge zero-covid beleid met harde lockdowns. De hoge jeugdwerkloosheid en de crisis in de vastgoedsector wogen op het land.

Volgens officiële cijfers daalde de industriële productie in China in december voor de derde maand op rij. Volgens deskundigen kan het moeilijk worden voor China om zijn zelfopgelegde doelstelling van vijf procent economische groei per jaar te halen.

Eenwording met Taiwan 'historisch onvermijdelijk'
Over Taiwan zei Xi in de originele Chinese versie van zijn toespraak: "De hereniging van het moederland is historisch onvermijdelijk." In de officiële Engelse vertaling van het persbureau Xinhua stond: "China zal zeker worden herenigd." Alle Chinezen aan beide zijden van de Straat van Taiwan moeten samenwerken voor het welzijn van de Chinese natie. Er waren geen militaire dreigementen tegen het eiland in Xi's toespraak.

Op het gebied van buitenlands beleid neemt Xi al lange tijd een harde houding aan ten opzichte van Taiwan. Beijing beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die moet worden herenigd met het vasteland, desnoods met militair geweld. Op 13 januari wordt in de democratisch bestuurde eilandstaat een nieuwe president gekozen. De pro-onafhankelijke kandidaat Lai Ching-te van de DPP-partij gaat aan de leiding in de peilingen.

Lof voor de Chinees-Russische betrekkingen
In zijn toespraak prees Xi opnieuw de goede betrekkingen met Rusland en zijn president Vladimir Poetin. Zoals de omroep CCTV meldde, zei hij dat de betrekkingen met Moskou "sterker zijn geworden". "Ondanks ongekende veranderingen in een eeuw en een turbulente regionale en internationale situatie hebben de Chinees-Russische betrekkingen een gezonde en stabiele ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze gestaag de goede kant op gegaan", zei Xi in zijn nieuwjaarswensen aan Poetin. Onder hun "gezamenlijk leiderschap" was het vertrouwen tussen de twee partijen versterkt, de strategische coördinatie hechter geworden en de samenwerking had "nieuwe resultaten" opgeleverd.