Van Gerwen naar achtste finales WK na winst op Veenstra, supertalent Littler stoomt door

In het Londense Alexandra Palace is de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van start gegaan. De kerstdagen zijn achter de rug en daarmee is het op het WK ook tijd voor het serieuze werk, woensdag werden de eerste zes derderondepartijen gespeeld, donderdag staan er weer zes op de planning.

De middag werd geopend door de Engelsman Scott Williams en Martin Schindler uit Duitsland. Die begon erg sterk en won zes van de eerste zeven legs, maar daarna ging het ineens in rap tempo richting Williams. Die knokte zich terug naar 2-2 in sets, waarna Schindler weer even een rijtje legs pakte, maar in de slotfase van de vermakelijke wedstrijd was Williams toch de betere: 1-3, 0-3, 3-0, 3-2, 0-3, 3-1, 4-2.

Williams' landgenoot Dave Chisnall speelde daarna tegen Schindler's landgenoot Gabriel Clemens en die wedstrijd werd eigenlijk nooit zo spannend als het had kunnen zijn. Clemens scoorde prima, maar liet keer op keer kansen liggen om de legs af te maken, wat Chisnall juist nauwelijks deed: 3-1, 3-0, 3-1, 1-3, 3-2 voor de Engelsman.

Oud-wereldkampioen Rob Cross kreeg vervolgens de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf tegenover zich, die best weer prima stond te spelen. Cross won de eerste twee sets, maar De Graaf kon daarna meer partij bieden en kwam zelfs terug tot 3-2, maar in de zesde set liet hij het uit de handen glippen en maakte een uitstekende Cross het af: 3-2, 3-0, 2-3, 3-2, 1-3, 3-1.

Supertalent Luke Littler opende het avondprogramma tegen de Canadees Matt Campbell en blies hem in de eerste twee sets weg. Campbell kwam daarna wat beter in zijn spel, maar Littler liet zich niet kennen en hield de schade beperkt tot welgeteld één verloren set: 3-0, 3-0, 3-2, 2-3, 3-1.

Het publiek werd daarna getrakteerd op een Nederlands onderonsje: Michael van Gerwen nam het op tegen Richard Veenstra. Die kwam bij lange na niet in de buurt van zijn geweldige niveau tegen Kim Huybrechts, terwijl Van Gerwen wél goed stond te gooien. Veenstra won af en toe een leg, maar daar bleef het bij: 3-1, 3-0, 3-2, 3-0, waarbij Van Gerwen het afmaakte met een heerlijke 130-finish.

Tot slot speelde de Let Madars Razma tegen wereldkampioen Michael Smith, die het aanvankelijk flink lastig had. Razma won de eerste set, maar zag daarna hoe Smith beetje bij beetje in zijn ritme begon te komen. Wereldkampioenwaardig werd het nog niet helemaal, maar het was wel genoeg om Razma toch keurig aan de kant te schuiven: 2-3, 3-1, 3-1, 3-2, 3-1.